Blogit

Eilen elokuvissa -blogin Oscar-veikkaus 2022

On jälleen Oscarien aika, kun Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakaa arvostetut palkinnot sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 27.3.2022. Palkintogaala on viime vuosina ollut erilaisten kohujen kohteena.

Olen viime päivinä katsonut useamman ehdokaselokuvan, mm. Coda – Kahden maailman välissä (2021), tick, tick…BOOM! (2021), King Richard (2021) ja The Eyes of Tammy Faye (2021).

Muistan katsoneeni Oscar-gaalaa suorana ensimmäisen kerran 1990-luvun alussa, kun sitä esitettiin Filmnet-elokuvakanavalla. Gaalaa juonsivat noina vuosina ensin Billy Crystal ja sitten Whoopi Goldberg – ja sitten he molemmat vuorotellen.

Viime vuosina palkintogaalassa on tapahtunut erilaisia kömmähdyksiä ja akatemiaa on kritisoitu sokeudesta vähemmistöjä kohtaan. Kömmähdyksistä yksi sattui vuoden 2017 palkintogaalassa, jossa La La Land (2016) -elokuvan ilmoitettiin ensin saaneen parhaan elokuvan palkinnon. Hetken kuluttua selvisi, että palkinnon jakajille oli annettu väärä kuori ja parhaan elokuvan palkinnon voittikin Moonlight (2016).

Esitän seuraavassa veikkaukseni voittajista. Veikkaus perustuu omiin fiiliksiini ja elokuva-alan eri medioiden arvioihin. Tänä vuonna eniten ehdokkuuksia ovat keränneet Jane Campionin ohjaama The Power Of The Dog (12 kpl) sekä Denis Villeneuve’n ohjaama Dyyni (10 kpl). Ihan kaikkia ehdokkuuksia saaneita elokuvia en ole nähnyt, mutta alla olevasta voittajaveikkauslistasta minulla on näkemättä vain Drive My Car, Cruella, Encanto sekä The Long Goodbye, Audible ja Robin Robin.

Kannattaa muistaa, että Oscar-palkinnot jaetaan niille elokuville, joita akatemian jäsenet ovat äänestäneet eniten. Äänestäjiä taitaa olla liki 10 000. Palkinto siis annetaan sille, joka saa laajimman kannatuksen ammattikunnan edustajilta. Mutta selitykset sikseen, tässä lista elokuvista, joiden veikkaan voittavan.


Paras elokuva
Coda – Kahden maailman välissä

Paras naispääosa
Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye)

Paras miespääosa
Will Smith (King Richard: Williamsien tarina)

Paras naissivuosa
Kirsten Dunst (The Power of The Dog)

Paras miessivuosa
Troy Kotsur (Coda – Kahden maailman välissä)

Paras ohjaus
Jane Campion (The Power of The Dog)

Paras leikkaus
King Richard: Williamsien tarina

Paras alkuperäinen käsikirjoitus
King Richard: Williamsien tarina

Paras sovitettu käsikirjoitus
Coda – Kahden maailman välissä

Paras kuvaus
The Power of the Dog

Paras kansainvälinen elokuva
Drive My Car

Paras dokumentti
Summer of Soul

Paras animaatio
Encanto

Paras lavastus
Dyyni

Paras puvustus
Cruella

Paras maskeeraus
The Eyes of Tammy Faye

Paras musiikki
Dyyni

Paras kappale
”No Time To Die” (007 No Time to Die)

Paras ääni
Dyyni

Parhaat erikoistehosteet
Dyyni

Paras lyhytelokuva
The Long Goodbye

Paras lyhytdokumentti
Audible

Paras lyhytanimaatio
Robin Robin


Katso kaikki ehdokkaat elokuva-akatemian sivuilta. Palkintogaala nähdään Yle Teemalla 28.3.2022 klo 01.30 alkaen. Itse gaala alkaa klo 03.00 Suomen aikaa.

The post Eilen elokuvissa -blogin Oscar-veikkaus 2022 first appeared on Eilen elokuvissa.

Eilen elokuvissa

Eilen elokuvissa on vuodesta 2005 saakka toiminut blogi, jossa kirjoitan viimeksi näkemistäni elokuvista. Olen rehellinen elokuvanharrastaja, jolle kirjoittaminen avaa uuden oven seitsemänteen taiteeseen. - Henrik

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button