Blogit

The Abyss – Syvyys (1989)

Titanicin, Terminaattoreiden ja  Aliensin lisäksi James Cameronilla on yksi huikea teos, joka yltää noiden muiden tasolle, mutta joka on lähes unohdettu. Omissa kirjoissani se menee Avatarin ja jopa Titanicin ohitse, helposti. Se on tietenkin vuoden 1989 merenalainen Sci-fi-thrilleri The Abyss. Yksi syy miksi elokuva saattaa olla painunut hieman unohduksiin elokuvaharrastajien keskuudessa on se, että siitä ei ole saatu 4k uhd, saati blu-ray julkaisua ja ainut dvd markkinoilla on letterboksattu roska. Löysin eräästä striimauspalvelusta kumminkin laadukkaan vuokra striimin ja kuvanlaatu oli kiitettävä, joten oli aika terästää muistikuvia siitä, kuinka loistavasta teoksesta olikaan kyse…

The Abyss – Syvyys (1989)

Armeijan sukellusvene uppoaa salaperäisesti tyynellä merellä. Miehistö, joka testailee uutta öljynporauslauttaa saa tehtäväkseen pelastaa, mitä pelastettavissa on, koska myrsky on tulossa ja ammattimaisempaa apua ei saada paikalle. Porauslautan miehistö saa kumminkin avukseen muutaman sotilaan ja yhden naishenkilön, joka vastaa porauslautan suunnittelusta, mutta vastustaa koko missiota. Tilanne eskaloituu siinä vaiheessa, kun naishenkilö todistaa vedenalaisten ulkoavaruuden olentojen olemassa olon ja sotilaat päättelevät tämän olevan neuvostoliittolaisten ydinuhka, johon on vastattava omalla nukella…

Heti ensiksi on todettava, että elokuva on mielettömän upean näköinen edelleen, vaikka on jo huimat 33 vuotta vanha. Se on kestänyt aikaa todella hyvin ja vedenalaiset kohtaukset näyttävät edelleen henkeäsalpaavan komeilta. Suurimmaksi osaksi se johtuu varmasti siitä, että melkein kaikki on kuvattu oikeasti ja tietokone-efektejä on todella vähän. itseasiassa tämä oli uraauurtava elokuva, joka ekaa kertaa käytti tämänkaltaisia cgi-efektejä elokuvassa ja se muistetaankin ehkä parhaiten tästä syystä.

Kaikenkaikkiaan jokainen ropo on ollut hyötykäytössä ja elokuva on täynnä huikeita vedenalaisia kohtauksia. Elokuva onkin kuvattu kesken jääneen ydinvoimalaitoksen reaktorirakennuksessa ja turbiinisaarekkeessa Etelä-Carolinassa.

Myöskin elokuvassa nähtävät avaruusolennot aluksineen ovat sen verran kekseliään näköisiä, että nekin ovat vanhentuneet arvokkaasti. 

Elokuvassa on useita tähtinäyttelijöitä, joista pääosaa vetää Ed Harris. Harris on minulle iskostunut parhaiten mieleen The Rock elokuvasta ja onkin mukavaa nähdä mies tässä suoraselkäisenä hyviksenä. Mary Elizabeth Mastrantonio (Robin hood, Scarface) hänen vaimonaan ei ole hahmona aluksi kovinkaan pidettävä, mutta kyllä hänenkin kohtalostaan loppua päin alkaa välittämään, kun tosi on kyseessä.

Pahiksen virkaa loistavan maanisesti näyttelee Michael Biehn (Terminator, Aliens, The Rock). Olenkin lämmennyt Biehnille jo pidemmän aikaa ja häntä on aina mukava nähdä näissä vanhemmissa elokuvissa.

Elokuvassa on sivuroolissa myös Chris Elliott, mikä on hauskaa sinänsä, koska hän muistutta paljon Daniel Sterniä, joka nähtiin The Abyssin kilpailijassa Leviathanissa. 

Leviathan onkin toinen venedalainen monsterileffa, joka kuuluu suursuosikkeihini ja se on ilmestynyt samana vuonna, ilmeisesti siitä syystä, että kilpailevat studiot kuulivat The Abyssin olevan tuotannossa ja halusivat tehdä nopeasti samankaltaisen elokuvan omalle yhtiölleen. The Abyss ripoffeja tulikin aikamoinen läjä, mutta siihen ne lopulta jäivätkin. Mainitakseni muutaman DeepStar Six, Lords Of The Deep ja The Rift. Nämä ovat mainioita viihdeleffoja, mutta mikään näistä ei yllä The Abyssin tasolle. Leviathan pääsee lähelle, mutta menee enempi sinne Alien/The Thing-osastolle. The Abyss ei lopulta ollutkaan niin iso hitti, kuin muut studiot olettivat, mutta tuotti silti ihan mukavasti rahnua.

Hauska fakta on se, että Ed Harris löy Cameronia kasvoihin, koska James Jatkoi kohtauksen kuvaamista, vaikka Harris oli tukehtua.

Mainion musiikin on elokuvaan säveltänyt Alan Silvestri (Back to the Future). Osa musiikeista muistuttaa hieman Predator-elokuvan musiikkia, joista hän myös vastaa.

Elokuvasta en keksi juurikaan mitään nipotettavaa. Ainoana miinuksena voisi ehkä olla se, että päänäyttelijöiden lisäksi muu miehistö jää aikalailla varjoon, eikä heistä jäänyt oikein mieleen ketään muita kuin Leo Burmester nyrkkeineen.

Elokuvasta on olemassa myös pidempi lähes kolmetuntinen versio, jossa on aiheina mm. Neuvostoliiton ydinuhka ja avaruusolentojen lähettämät hyökyaallot. Sitä en ole vielä nähnyt.

Mielestäni The Abyss yltää helposti sinne Cameronin parhaiden tuotosten joukkoon Terminaattoreiden ja Aliensin kanssa. Se on kestänyt aikaa yllättävän hyvin ja sisältää vieläkin huikean jännittäviä kohtauksia. Ainut mitä se kaipaa on kunnon 4k/Blu-ray julkaisu, jonka hankin heti mikäli sellainen joskus ilmestyy. Nyt Cameron, vauhtia siihen masterointiin. Rahat odottavat.

– Kai Kumpulainen 11.3.2022

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button