Blogit

White Material

(Ranska, Kamerun 2009)

Ohjaus: Claire Denis
Pääosissa: Isabelle Huppert, Christopher Lambert, Isaach de Bankolé

White Material kertoo sisällissotaan ajautuneesta nimeämättömästä afrikkalaisesta valtiosta ja maassa pitkään asuneesta ranskalaisesta perheestä, joka omistaa paikallisen kahviplantaasin. Plantaasin toimintaa johtava Maria Vial (Isabelle Huppert) pyrkii kaikin keinoin saamaan sadon korjattua, vaikka aseelliset joukot lähestyvät ja työntekijät pakenevat.

White Material (2009)

Afrikassa varttuneen ranskalaisen elokuvaohjaajan Claire Denis’n elokuva onnistuu näennäisen yksinkertaisella tavalla kuvaamaan sisällissodan romahduttavia vaikutuksia varsin hienojakoisesti. Tarinan keskushahmo on Isabelle Huppertin esittämä Maria, joka on johtaja, yrittäjä, valkoinen, ranskalainen, nainen ja äiti. Kaikki nämä roolit ja niihin liittyvät koodistot sekä kolonialismin historiallinen painolasti lomittuvat Denis’n ja Marie NDiayen käsikirjoituksessa ja Huppertin näyttelijätyössä.

Huppertin upean roolisuorituksen rinnalla nähdään myös mainio Christopher Lambert, jonka tunnetuimmat roolit lienevät elokuvissa Greystoke legenda Tarzanista, apinain kuninkaasta (1984) ja Highlander – kuolematon (1986). Lambert on nähty myös Arto Paasilinnan romaanin Jäniksen vuosi ranskalaisessa filmatisoinnissa (IMDb).

Monet elokuvakriitikot pitivät White Material -elokuvaa yhtenä vuoden 2010 parhaista elokuvista. Claire Denis on muutoinkin varsin arvostettu elokuvantekijä alalla. White Materialin ohella olen nähnyt hänen teoksistaan ainoastaan avaruuteen sijoittuvan High Life (2018) -leffan. Teatterilevityksessä oli taannoin myös elokuva Aurinko sisälläni (2017).

Näin White Material -elokuvan osana Järvenpään opiston elokuvakerhon kevään 2022 ohjelmistoa, jossa se oli esityssarjan toinen leffa. Elokuvakerhoon ehtii vielä mukaan, jos laatuleffat kiinnostavat. White Material on esitetty televisiossa Yle Teemalla vuosina 2013 ja 2015, mutta se ei ole ollut varsinaisessa teatterilevityksessä.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

The post White Material first appeared on Eilen elokuvissa.

Eilen elokuvissa

Eilen elokuvissa on vuodesta 2005 saakka toiminut blogi, jossa kirjoitan viimeksi näkemistäni elokuvista. Olen rehellinen elokuvanharrastaja, jolle kirjoittaminen avaa uuden oven seitsemänteen taiteeseen. - Henrik

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button