Blogit

Masters of the Universe: Revelation (2021, Season 01)

Kuten monelle muullekkin samanikäiselle, myös minulle Masters of the universe ja He-man olivat ensimmäinen kova juttu lapsena. En ollut varmaan edes viittä vuotta, kun ensimmäinen He-man ukkeli piti saada. Ja kun kolmoskanava alkoi näkyä suomen televisioissa oli He-man sarja kovin kaikista piirretyistä. Syntymäpäivillä lahjaksi saatu MotU-ukkeli oli tärkeämpi kuin yksikään muu lahja tai syntärivieras. Vasta He-manin jälkeen tulivat muut sankarit lapsuuteen. Vuosien varrella olen kerännyt takaisin menetettyjä figuureja, sarjakuvia ja tv-sarjan jaksoja. Olen lukenut useita kirjoja aiheesta ja katsellut kaikki dokumenttielokuvat. Tältä pohjalta jopa Netflixin She-ra sarja tuli katsottua tyttären kanssa, vaikka aika kaukana se lopulta oli itse He-manin tarinoista. Pelkkä asioiden mainitseminen ja parin tutun hahmon näkeminen riitti. Kun Kevin Smith julkaisi tiedon, että hän olisi tuomassa Netflixiin uuden He-man sarjan, olin varovaisen täpinöissäni. Tämä olisi nähtävä.
Ja hetihän sen katsoin, kun se sinne ilmestyi…

Masters of the Universe: Revelation (2021, Season 01)

Sarja jatkaa suoraan siitä mihin vanha filmation sarja 80-luvulla jäi. Kaikki tutut hahmot ovat mukana ja ensimmäinen jakso onkin mieletöntä nostalgia tulitusta. Voi tätä ilon ja onnen päivää. Ruudulla vilkkuu tuttujen hahmojen ja laitteiden lisäksi vähän tuntemattomampia ja harvinaisempiakin vehkeitä. Kaikki näyttää niin oikealta ja mahtavalta. Mutta kuten jo alkumetreillä arvelinkin sarjan ensimmäisen jakson loppu muuttaisi kaiken päälaelleen ja mikään ei olisi niinkuin ennen. Ja niinhän siinä kävi. He-man ja Skeletor ovat oman sarjansa sivuhahmot ja tuskin edes mukana omassa sarjassaan. Eternia on lähes dystooppisessa tilassa ja Teelan johtama sekalainen joukko (lähinnä naishahmoja) yrittää pelastaa, mitä pelastettavissa on…

Aluksi olin harmistunut, että vanha kunnon maskuliininen He-man meininki muuttui päälaelleen. Sitten aloin päästä tarinaan sisään, mikä oli melko hyvä. Sitä vanhaa He-man meininkiä nähtäisiin takautumissa ja muistoissa, kun taas uudet seikkailut esittelisivät vanhoja hyviä hahmoja tuoden nostalgisia fiiliksiä mukanaan. Päähahmojen uusi modernisoitu lookki ei mielestäni ihan istunut vanhaan ja hahmot kuten Teela, tuntuivat geneerisiltä nykypiirrossarjojen hahmoilta moderneine hiuksineen. Silti sarja alkoi nopeasti kasvaa minulle ja olin ihan mukana touhussa. Jos tästä sarjasta haluaa pitää, on se helppoa. Yhtä helppoa on myös sen vihaaminen. Itse kallistuin sen pitämisen puolelle.

Hahmoja nähdään pitkin viisiosaista kautta todella monia. Teelan lisäksi tällä kertaa ruutuaikaa saa Asemies, joka on ennen ollut melko turha tyyppi. Nyt Asemies on todellinen Badass. Myös lapsuuteni suosikkilelu Roboto saa ensi kertaa enemmän ruutuaikaa. Vanhassa sarjassa häntä nähtiin melko vähän. Sarja myös uskaltaa tappaa tunnettuja hahmoja, mikä on rohkea veto. Sarjan ehkä tykein vetonaula on kumminkin mielestäni se, että Skeletorin äänenä kuullaan legendaarinen Mark “Luke Skywalker” Hamill, joka on napakymppi rooliin.

Visuaalisesti sarja on upean näköinen. Se on yhdistelmä komeaa piirrosjälkeä ja männä vuosien hieman nykivää animointiliikettä. Kaikki hahmot näyttävät upeilta. Jopa ne hassuimmat. Ensimmäisen jakson intro kaikkine lelulaatikoista napattuine maalauksineen oli myös komeaa katsottavaa. Myös musiikit ovat sarjassa jylhät ja komeat, vaikka vanhaa tunnaria ei juuri kuulla.

Sarja ei suostu olemaan vain pelkkä nostalgiapaukku, vaan vie tarinaa ja maailmaa vauhdilla eteenpäin, välillä repien kaiken vanhan uuteen uskoon. Sarjassa on kyse vanhojen hahmojen kasvamisesta henkisesti, mikä on parasta siinä. Sarja ei ole myöskään tällä kertaa vain lapsille tarkoitettu, vaan teemat ovat lähinna aikuisille suunnattuja. Sarjan kohderyhmä onkin lähinnä aikuiset, jotka ovat odottaneet koko ikänsä lisää He-man seikkailuja ja hieman nuoremmat, jotka ovat kiinnostuneita siitä, että mistä tässä vanhojen partojen kuhinassa olikaan kyse.

Täytyy myöntää, että sarja aiheutti muutamassa kohdassa oikein kylmät väreet ja fiilikset olivat välillä ihan tapissa. Sarja jäi niin mahtavasti kutkuttelevaan Cliffhangeriin, että en malta odottaa näkeväni kuinka tyypeille lopulta käy. Uskon, että Kevin Smith tietää, mitä on tekemässä ja tekee lopulta kunniaa sarjalle.

– Kai Kumpulainen 28.7.2021

Meikän ukkelit leikeissä.

Meikän ukkelit hyllynpäällä.

Promojulisteita:

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button