Blogit

Vikings (2013-2021)

Vikings (2013-2021)

Kuusi kokonaista kautta takana Viikinkejä. Eli koko sarja on tullut päätökseensä meikäläisen kohdalla. Täytyy myöntää, että nyt oli todella kova sarja alusta loppuun! Tämä nousee mielestäni kaikkien aikojen parhaiden sarjojen listalleni, johon kuuluu mm. Sopranos, Breaking bad, Sons of anarchy ja nyt tämä. Sarja on pitänyt tasonsa yllä koko sen keston. Tietenkin Ragnarin aikakausi oli parasta neljän ensimmäisen kauden ajan, mutta harva sarja pitää tasonsa ja laatunsa näin hyvänä. Jokainen jakso on mielenkiintoinen ja ns. tylsiä hetkiä tai tyhjäkäymistä ei ole. Henkilöt on kirjoitettu todella hyvin ja heistä todella välittää.  Harvoin televisiosarjan hahmoihin kiintyy samalla tavalla, kuin tämän sarjan.

Sarja on käsikirjoitettu kanadalaiselle History-televisiokanavalle, joten se mukailee historiallisia tapahtumia jossain määrin.

Sarja on täynnä huikeita näyttelijöitä, joilta ei karismaa puutu. Ja pitkin sarjaa nähdään sellaisia nimiä kuin Gabriel Byrne ja Ray Stevenson.

Epäilin, että suomivahvistukset olisivat pilanneet sarjan ja olleet vaivaannuttavan noloja, mutta nekin toimivat oikein hyvin ja lopulta lämpenin jopa Jasperin hahmolle, kun hän pääsi vauhtiin. Frantzen Harald Kaunotukkana oli oikein toimiva. Ragnar, Lagertha ja Floki olivat tietysti niitä suosikkeja ja loistavasti kirjoitettuja, mutta lopulta Ragnarin pojatkin nousivat merkittäviksi ja välitin heidän jokaisen kohtalostaan. Sarjassa ei ketään tärkeitä hahmoja tapettu vain sen takia, että saataisiin shokkiarvoa, vaan kaikki hahmot kokivat kohtalonsa historiallisia tapahtumia mukaillen. 

Sarjan ilme ja visuaalisuus pysyy tasaisen laadukkaana ja elokuvamaisena, eikä notkahda missään vaiheessa, jos vertaa vaikka netflixin The Witcheriin, jossa laatu pomppii komeasta, vaivaannuttavan kökköön. Sarjassa ei CGI paista ikinä mistään läpi, tai ehkä sitä ei ole käytetty olenkaan, mutta kaikki lavasteet ja paikat näyttävät todella aidoilta. Maisemat ovat pitkin sarjaa huikeita.

Juonta on myös helppo seurata, mutta se ei ole kumminkaan liian yksinkertainen. Eli todella hyvä ja laadukas sarja, jota suosittelen jyrkästi. Verrattuna samankaltaiseen Games of Thronesiin, jota olen nyt katsonut viisi kautta, on Vikings enemmän mieleeni. Se päihittää GoTin tykättävimmillä hahmoilla ja merkityksellisimmillä tapahtumilla. Se on myöskin visuaalisesti tasalaatuisempi, joskin Gotissa nähdään joskus huikeampia ja mielikuvituksellisempia fantasiamaailmoita. Se on myöskin tapahtumiltaan suoraviivaisempi, kun taas GoT sisältää monimutkaisia kieroiluja ja satoja eri hahmoja, joita seurata. Oikeastaan näitä ei kannata verrata toisiinsa. Loppupeleissä ne ovat niin erilaisia. Ja GoTin arvostelen vasta kun olen katsonut sarjan kaikki kaudet. 

Täytyy myöntää, että harva sarja tai elokuva sytyttää yhtä lujaa nykyaikana kuin Vikings. Suosittelen kaikille. Katsokaa pian, jos ette ole vielä jostain syystä katsoneet.

Netflixille on tällä hetkellä tekeillä Spin off-sarja Vikings: Valhalla.

– Kai Kumpulainen 29.3.2021

Travis Fimmel loistaa Ragnarina.

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button