Blogit

Star Wars: The Clone Wars (2008)

 
Minulta oli täysin mennyt ohi vuoden 2008 Star Wars-elokuva Kloonisodat. Vaikka kaikki Star Wars elokuvat Ewokki-elokuvia ja Lego-elokuvia myöten on tullut katsottua, niin jotenkin tämä osa on livahtanut ohi tutkan. Elokuva onkin ajalta, ennen tätä uutta Disneyn Star Wars buumin tulemista, jolloin en ollut niin kiinnostunut kaikesta Star Warsista, hieman pettyneenä esiosiin, joten syy ehkä siinä. No joka tapauksessa löydettyäni elokuvan fyysisessä muodossa oli aika ottaa härkää sarvista ja katsella pois tämä elokuvateattereissakin näytetty animaatioelokuva, joka sijoittuu Episode 2 ja episode 3 väliin esitellen sitä kloonisotaa, jota emme elokuvissa juurikaan nähneet.

Star Wars: The Clone Wars (2008)

Ensimmäinen vuosi kloonisodista on käynnissä. Sodan aikana Jabba The Huttin poika on kidnapattu. Jedit tarjoutuvat etsimään pojan, jotta rauha Jabban kanssa säilyisi. Anakin lähtee etsimään uuden padawaninsa Ashoka Tanon kanssa poikaa. Sillä välin Obi-Wan Kenobi hoitaa osaansa kloonisodissa. Kaiken taustalla häärii itse Kreivi Dooku….

Ekana tulee mieleen, että elokuva on yllättävän vakavahenkinen, ja sisältää aika vähän huumoria ja kevennyksiä, vaikka kohdeyleisön pitäisi olla kaiken järjen mukaan 12-vuotiaat. Ainoa syy tuolle oletukselle tosin on, että animaatio on värikästä ja hahmot muistuttavat puusta veistettyjä versioita aidoista näyttelijöistä, tuoden mieleen hieman nukketeatterimaisen fiiliksen. Tuohon visuaaliseen designiin kyllä tottuu nopeasti ja pian leffa muistuttaakin paljon episode 1-3 osia ja se on helppo kuvitella samaan jatkumoon. Kaikki hahmot ja alukset yms. ovatkin tuttuja noista elokuvista. CGI-animointi ei ole enää tänäpäivänä ihan top-notch, mutta oli varmasti vuonna 2008 kärkipäätä.

Ääninäyttelijöinä toimii mm. alkuperäiset hahmojen näyttelijät Samuel L. Jackson Mace Winduna, Christopher Lee Kreivi Dookuna. Myös Anthony Daniels kuullaan C-3PO:na. Matt Lanter on taas Anakin Skywalkerina ja James Arnold Taylor Obi-Wan Kenobina, joka onnistuukin imitoimaan loistavasti Ewan McGregoria. 

Elokuvalle tehtiin jatkoa sarjan muodossa ja sarja saikin huikeat 7 tuotantokautta ja 133 jaksoa. Samat hahmot nähtiin sarjassa. Sarjaa olen katsonut vain jaksoja sieltä täältä, mutta sitä pidetään yleisesti hyvänä. Myös kolme kautta kestävä piirrossarja tehtiin samaan jatkumoon aikaisemmin vuonna 2003. Sen tekijöinä toimivat samat, jotka tekivät Samurai Jackin.

Star Wars: Clone wars (2003)

Elokuvassa ei paljoakaan perehdytä taustoihin, joten katsojan on pitänyt nähdä episodit 1,2 ja 4-6, jotta leffasta saa mitään irti. Uusina hahmoina nähdään vain Ashoka ja Asajj Ventress, mutta loput hahmot ovat näistä elokuvista tuttuja. Christopher Leen Kreivi Dookua nähdään tässä lisää, joten se on hyvä asia. Minua harmitti aina, miten vähän tätä hienoa hahmoa hyödynnettiin elokuvissa. Mielestäni hän olisi saanut olla General Krievouksen tilalla episode 3:ssa.

Triviaa: – Anakin pitää tässä samanlaista kaulapanssaria, mitä hän Darth Vaderinä pitää myöhemmin. 
– Elokuvaa levitti teattereihin Warnes Bros.
– Elokuva maksoi 8milj. ja tuotti 68.3 milj.

Koska elokuva on siis tehty Star Warsin tuntijoita varten suosittelen katsomaan sen vain, jos franchise on tuttu. Muussa tapauksessa katsoja voi pian puutua massiivisiin kloonisotiin ja loputtomiin valomiekan heilutuksiin, tietämättä ketä hahmot ovat. Toisaalta hahmojen luonteita avataan lisää ja Obi-Wan varsinkin aukeaa paremmin, kuin liveaction elokuvissa. Jos Episode 1-3 on faneja (kuulemma heitä on), niin heille tämä on pakkokatsottavaa. Tai jos haluat vhdoinkin nähdä niitä paljon puhuttuja kloonisotia.

– Kai Kumpulainen 22.8.2020

Oma kokoelma.

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button