Blogit

Rahapaja (La casa de papel, 2017-)

Rupesin katsomaan Netflixistä Rahapaja nimistä sarjaa. Se oli kivunnut Netflixin kolmanneksi katsotuimmaksi sarjaksi silloin ja rupesi kiinnostamaan, koska kyseessä oli espanjalainen televisiosarja, jenkkien sijasta. 

Rahapaja (La casa de papel, 2017-)
Professoriksi kutsuttu mies (Álvaro Morte) on ideoinut ryöstön Madridissa sijaitsevaan Rahapajaan. Hän kutsuu erikoisryhmän tekemään iskun rahapajaan jossa heidän on tarkoitus painaa miljardien edestä rahaa. Painamiseen osallistuvat on panttivangit, joiden avulla rahapajaa pidetään hallussa pidemmän aikaa. Jokaisella ryöstäjällä on kaupunkien nimet, Tokio (Úrsula Corberó), Moskova (Paco Tous), Berliini (Pedro Alonso), Nairobi (Alba Flores), Rio (Miguel Herrán), Denver (Jaime Lorente), Helsinki (Darco Peric) ja Oslo (Roberto Garcia Ruiz). Lisäksi ryöstäjät ja pantivangit ovat pukeutuneet Salvador Dali-naamioon, jottei poliisi erottaisi heitä panttivankien joukosta. Ryöstöä johtaa rahapajan ulkopuolelta Professori. Poliisin puolelta isossa roolissa on komisario Raquel Murillo (Itziar Ituño) ja apulaiskomisario Ángel Rubio (Fernando Soto).
Sarja on hyvin koukuttava. Se imaisee nopeasti mukaansa. Espanjankielisen puheen unohtaa hyvin pian. Sarja on aivan yhtä laadukas kuin mikä tahansa Hollywood-sarja ja tavallaan myös paljon parempi, kuin monet jenkkien sarjat.  On helppo ymmärtää sarjan suosio. Espanjalaisuus on sarjassa piristävää. Sarjan ekat kaudet vietetään tiivistunnelmaisessa rahapajassa tunteja laskien.

Sarjan päänäyttelijät ovat sympaattisia hahmoja. Kaikilla hahmoilla on heikkoutensa, minkä vuoksi heitä alkaa symppaaman ja ärsyttävinkin mulkero voi lopulta kääntää puolelleen sarjan edetessä. Sarjassa ei mässäillä väkivallalla, mikä on aika piristävää välillä ja siksi hahmot tuntuvat inhimillisiltä. Jokainen kuolema on hyvin merkityksellinen tarinan kannalta. Toimintakohtaukset ovat melko näyttäviä ja siksi niitä säästellään, eikä turha toimintaa toiminnan vuoksi nähdä.

Sarjassa kuullaan hienoa musiikkia läpi kausien ja “Bella Ciao” kappaleesta on tullut eräänlainen hitti.  Kappaleesta tuli lopulta vastarintaliikkeen kappale Benito Mussolinin fasistipolitiikkaa vastaanKatsoin ensimmäiset kaksi kautta melko putkeen ja tarinan olisi voinut päättää oikeastaan siihen, koska se tuli päätökseen. Piti sitten mennä katsomaan kolmatta kautta, jossa ryhmä joutuu uusiin seikkailuihin ja taas mentiin. On vain katsojasta kiinni haluaako hän jatkaa eteenpäin vai lopettaa katsomisen tyydyttävään loppuratkaisuun kakkoskauden lopussa. 

Suosittelen!

– Kai Kumpulainen 20.7.2020

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button