Blogit

Joy (2024)

                           


Mullistavasta lapsettomuuden parantavasta keksinnöstä, ivf-hoidosta, on saatu aikaan kiinnostava ja koskettava tositapahtumiin perustuva elokuva. 


Ohjaus: Ben Taylor

Käsikirjoitus: Jack Thorne

Näyttelijät: Bill Nighy, Thomasin McKenzie, James Norton

Lajityyppi: draama

Kesto: 1 t 55 min


”Mikään ei voi pahentaa lapsettomuuden tuskaa, mutta meillä on mahdollisuus parantaa tilannetta.”

Netflixin uutuuselokuva Joy seuraa kolmea henkilöä, jotka kehittävät 1960-1970 lukujen aikana koeputkihedelmöityksen eli ivf-hoidon (in vitro fertilization). Tohtori, biologi Robert Edwards, sairaanhoitaja Jean Purdy ja kirurgi Patrick Steptoe joutuvat kestämään ympäröivän yhteisön, yhteiskunnan ja myös perheenjäsentensä arvostelun yrittäessään auttaa lapsettomuudesta kärsiviä, epätoivoisesti lasta kaipaavia naisia. 

Niin kuin kaikki uusi ja tuntematon myös tämä innovaatio aiheuttaa pelkoa ja epäilyksiä. Samalla kun elokuva käsittelee lapsettomuuden parantavaa keinoa niin se sivuaa myös naisen oikeutta omaan kehoonsa esimerkiksi abortin osalta ja kirkon suhtautumista ihmisen lisääntymiseen. Myöskään tieteellinen yhteisö ei suhtaudu innostuneesti tutkimukseen, sillä pelko ylikansoituksen lisääntymisestä, poikkeavuuksien mahdollisesta ilmenemisestä ja liian pienestä yhteiskunnallisesta hyödystä on suuri. 

Samalla kun Robert ja Patrick pohtivat keinoja ratkaista miksi ivf-hoito ei onnistu, Jean ymmärtää prosessiin vahvasti liittyvän psykologisen puolen. Miltä naisesta tuntuu, kun hoito epäonnistuu ja miten lapsettomuus voi jättää jälkensä parisuhteeseen.

Jean kärsii erittäin vaikeasta endometrioosista, joka vaikuttaa hänen seurustelusuhteisiinsa ja mahdollisuuteensa tulla raskaaksi. Elokuva kertoo siten samalla yhä yleistyvästä ja paremmin tunnetusta naisten gynekologisesta sairaudesta, endometrioosista, joka aiheuttaa muun muassa kovia kipuja ja pahimmillaan lapsettomuutta, johon ei välttämättä auta edes ivf-hoito. 




Vastoinkäymisiä ja hidasteita kohtaava tutkimus onnistui lopulta sinnikkäiden tutkijoidensa ansiosta, kun vuonna 1978 syntyi Louise Joy Brown, ensimmäinen koeputkilapsi. Tähän mennessä kolmikon keksinnön avulla on saanut alkunsa 12 miljoonaa lasta. 

Joy on kiinnostava tarina niin tieteellisellä kuin inhimillisellä tasolla ja toteutettu varmalla otteella. Elokuvan aihe koskettaa monia ja onkin siksi tärkeä ja informatiivinen lapsettomuuden kokeneiden näkökulman avaaja. Joy painottuu nimenomaan ivf-hoidon kehittämiseen, mutta ei unohda tunnetason vaikuttavuutta vaikka sitä olisi voinut tuoda vielä enemmän ilmi. Jeanin omakohtainen kokemus onneksi tuo syvyyttä ja tummempia sävyjä tarinaan.

Näyttelijät ja etenkin Thomasin McKenzie sopivat rooleihinsa ja ilmentävät hyvin sitä intoa, epätoivoa, pettymystä ja iloa mitä voi kuvitella tosielämän henkilöiden kokeneen. Käsikirjoittaja Jack Thorne (His Dark Materials, Enola Holmes) taitaa sujuvan tarinankerronnan, jonka ohjaaja Ben Taylor on toteuttanut riskittömän siististi. 

Elokuvaan on yritetty saada paikoitellen hieman lisää jännittävyyttä, mutta itse hoidon onnistuminen on jo riittävän dramaattista. Keinohedelmöitys on ihmeellinen tapahtuma ja ansaitsee ehdottomasti elokuvansa. 


                                   ⭐️⭐️⭐️

       Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Leffahammas

Leffahampaan puraisema on vuonna 2022 perustettu blogi, jossa intohimoinen elokuvaharrastaja ja musiikin ammattilainen kirjoittaa arvioita elokuvista ja välillä myös tv-sarjoista huomioiden usein etenkin elokuvien musiikillisen annin. Elokuvamusiikki on yksi suuri rakkauteni. Teen myös top10- listauksia ja esittelen elokuviin liittyviä elämyksiä (esim. elokuvafestarit/konsertit). Kuljen instassa nimellä leffa_hansu.

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button