Blogit

True Lies UHD 4K

Eipä tässä kai mitään syytä tai tarvetta kai mitään selitellä, mutta toteanpa vaan, että onpas ollut aikamoinen viikko takana ja sen vuoksi kirjoittelu tänne on antanut odottaa. Leffojakin on tullut viikolla katsottua, mutta niistä leffoista lisää myöhemmin, sillä nyt on vielä kirjoittamatta leffasta nimeltä True Lies, joka tuli hankittua Future Movie Shopista. Kyseessähän siis vuoden 1994 toimintakomedia, jolla on aika mielenkiintoinen historia noin ylipäätään. Itse olen leffan toki aikanaan nähnyt ja kun tuossa asiaa tarkemmin mietin, niin olen itse asiassa tainnut leffan omistaa ihan aitona VHS-kopiona. Leffa on kuitenkin jäänyt hyvin mieleen ja monen mielestä kyseessä onkin ihan oikeasti yksi klassikko leffoista, joita onkin 4K-levylle odotettu aikas pitkään.

No mutta nyt leffa on sitten vihdoin saatu myös korkeamman resoluution näytöille eikä sekään ole sitten ihan kaikille kelvannut. Leffastahan ei ole koskaan tehty edes Bluray-versiota, eli leffan faneille on ollut tarjolla parhaimmillaan vain DVD-laatua, jota ei voi hyvällä tahdollakaan kutsua hyväksi jos leffoja tykkää katsella yhtään paremmilla laitteilla tai ylipäätään isommalla ruudulla. Leffa on osa James Cameronin odotettujen 4K-restorointien sarjaa ja leffaa on haukuttu kovasti vahamaiseksi, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan. Lähinnä kai kyse on ollut siitä, että kritiikissä ollaan keskitytty siihen, että leffaa olisi tuotu liikaa tähän päivään, ei niinkään että alkuperäisestä olisi vaan korjattu heikkoja kohtia ja jätetty leffaan tietty rosoisuus ja film grain. Itse en kyllä kaikkea tuota kritiikkiä niele. Mielestäni leffa näytti todella upealta, vaikkakin siinä muutamia kohtia oli, joista en oikein tykännyt. Tälläisenä esimerkkinä heti alussa kohtaus, jossa Harry Trasker eli Arnold  Schwarzenegger lähtee tuolta juhlista lumipöllyten ulos. Nuo kohtaukset näyttävät jostain syystä todella heikoilta. Mitä taas tulee ihmisten kasvoinhin ja muuhun, niin ei se minua kyllä mitenkään haittaa. Onko leffa sitten liian puhdas ja kliininen, niin ei kai se olisi haitannut vaikka vanhaa rosoisuutta olisi ollut enemmän, ei kuitenkaan itselleni mikään ongelma.

Äänien osalta leffaan on saatu myös uusi Atmos-raita, ja vaikka se näyttääkin olevan ihan 9.1.6 miksaus, niin katossa kyllä aika vähänlaisesti materiaalia riittää kaikkiin kuuteen kaiuttimeen, aktiivisena on suurimmaksi osaksi vain pari kanavaa. Front Wideilla on hieman sama ongelma, eipä niitä leffassa juuri lainkaan käytetä, juuri sen verran että voidaan sanoa niiden olevan siellä. Muuten leffan ääniraita toimii kyllä ihan kivasti. Äänet ovat luonnollisesti aivan omaa luokkaansa verrattuna vanhaan DVD-aikaan, mutta ihan ehkä nyt ei kuitenkaan niin loistavaan luokkaan nähnyt mitä oli odotuksissa. Aktiivisia objekteja leffassa oli jonkin verran, eli ihan staattisesta leffasta ei sentään ollut kyse. Leffassa on kuitenkin paljon oikeasti sellaisia kohtia jossa hyvät äänet tuovat leffaan selkeästi lisää, esimerkiksi tuo kuulustelukohtaus on varsin hienosti totetuettu. Niin, ja täytyy kuitenkin myös muistaa, että kyseessähän ei kuitenkaan oli mikään puhdas toimintaleffa, jossa ammutaan jatkuvasti joka suuntaan ja kaahataan järeillä autoilla, vaan enemmänkin oikeasti sellainen 90-luvun loistava leffa, jossa on juoni, ja lisänä jäätävää huumoria. Tässä nimittäin kaahataan esimerkiksi hotellin aulassa hevosella, ja siitähän nyt ei ihan niin räjähtäviä ääniä saada aikaan, mutta loistavaa ja omalaatuista viihdettä sitäkin enemmän.

Juoni tässä on tosiaan loistava, niin kuin niin monissa muissakin tämän aikakauden leffoissa, siis aikakauden, jolloin itse rakastuin leffoihin. Voidaan muuten myös miettiä kun tällä hetkellä paljon puhutaan leffateatterien katsojamääristä, että oliko ennen leffoihin vaan helpompi rakastua, kun leffoissa juonella oli paljon enemmän annettavaa, kun taas tänä päivänä puhutaan enemmänkin vain Marveleista ja muista, joissa nuorille tarjotaan tehosteyliannostusta hyvän juonen sijaan. Montako kertaa ihmiset jaksavat mennä katsomaan saman leffan tai saman leffasarjan jatko-osan jatko-osaa sen sijaan, että tulisi ihan uusia ideoita valkokankaalle. Anteeksi nyt vaan, mutta näin se vähän on.

No, mutta leffa tosiaan löytyy nyt omasta hyllystä ja sinäkin voit sen hankkia itsellesi vaikka Future Movie Shopista, ja koodilla LEFFAFRIIKKI saat vielä muutaman päivän ajan lisäksi pienen alennuksen. Ja koska näin hyvä leffa löytyy omasta hyllystä niin voin sanoa, että leffa ei varmasti jää kertakatselun varaan, vaan tämä tulee ihan ehdottomasti vielä katsottua uudelleen, yksin tai seurassa, mutta kyllä tämäkin leffa kestää katselua, ja silloin voin sitten pureutua enemmän itse leffan sisältöön.

Lähde: Leffafriikki.com

 

Leffafriikki

Leffateatteriharrastukseen keskittyvät blogi, ei vain perinteisiä leffa-arvosteluja, vaan enemmänkin rakenteluun, ääniin, kuvaan, ja muuhunkin liittyvää asiaa!

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button