Uutiset

Suomi kansainvälisten tuotantojen maana!

Uutta Luc Bessonin Draculaa kuvattu Lapissa, Emma Thompsonin action-elokuvaa Kolilla

Suomi kansainvälisten tuotantojen maana on noussut merkittävästi elokuvantekijöiden suosioon viime vuosina. Sen kiehtovat maisemat, erityisesti lumoava Lappi, tarjoavat ainutlaatuisia kuvauspaikkoja, jotka tuovat elokuviin ja sarjoihin visuaalisesti hengittävää taikaa. Lisäksi Suomen tarjoamat tuotantokannustimet ja ammattitaitoinen paikallinen työvoima houkuttelevat kansainvälisiä tuotantoyhtiöitä hyödyntämään maan potentiaalia. Näiden seikkojen myötä Suomi vahvistaa asemaansa elokuvateollisuuden kiehtovana ja arvostettuna kuvauksen kohteena, avaten ovia uusille kulttuurisille vaihdoksille ja yhteistyölle maailmanlaajuisesti.

Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää Emma Thompsonin kokemusta Suomessa, joka on vahvistanut maan mainetta kansainvälisten elokuvatuotantojen vetovoimaisena kuvausmaana. Kaksinkertainen Oscar-voittaja Thompson, joka kuvaili toimintaelokuvaansa Kolilla, löysi itsensä syvästi vaikuttuneena Suomen luonnon kauneudesta ja paikallisten ihmisten lämpimästä vieraanvaraisuudesta. Kuvausten päätyttyä Thompson ja hänen miehensä jäivät Joroisiin, missä he viettivät aikaa lumikenkäillen ja nauttien perinteisestä savusaunasta yhdessä suomalaisten ystäviensä kanssa. Helsingin Sanomien yksinoikeudella julkaisema Thompsonin kirje suomalaisille tarjoaa henkilökohtaisen ja lämpimän näkemyksen hänen kokemuksestaan, korostaen Suomen ainutlaatuista viehätysvoimaa ja sen potentiaalia elokuvan tekemisen alueena. Thompsonin kiitollisuus ja rakkaus Suomea kohtaan kertovat paljon siitä, mitä maa tarjoaa kansainvälisille taiteilijoille ja tuotantoyhtiöille: dramaattisia maisemia, ammattitaitoista työvoimaa ja inspiraatiota, joka ylittää pelkän työn tekemisen.

Kansainvälistä Dracula-elokuvaa kuvataan tällä hetkellä Suomen Lapissa, ja kuvaukset kestävät arviolta neljä kuukautta. Elokuvassa päärooleja esittävät Caleb Landry Jones ja kahdesti Oscarilla palkittu Christopher Waltz, joista Landry Jones astuu kreivi Draculan saappaisiin.

Ranskalainen ohjaaja Luc Besson tuo jälleen kerran kreivi Draculan tarinan elokuvateatterien valkokankaille. Besson on tunnettu yhtenä Ranskan merkittävimmistä elokuvaohjaajista.

Yhdysvaltalainen media Collider raportoi, että Luc Bessonin uusinta Dracula-elokuvaa kuvataan parhaillaan Lapissa, Suomessa. Tieto on peräisin myös kotimaisesta elokuvalehdestä Episodista.

Colliderin haastattelussa Besson kertoo kuvauksien alkaneen äskettäin ja odottaa niiden päättyvän heinäkuussa. Pääosissa nähdään yhdysvaltalainen näyttelijä Caleb Landry Jones ja kahdesti Oscar-palkittu Christopher Waltz.

Elokuva herättää henkiin Bram Stokerin ikonisen kauhuklassikon kreivi Draculasta, vampyyristä, joka asuu Romanian Transilvaniassa. Tarina on saanut lukuisia elokuvaversioita aiemmin.

Landry Jones valmistautuu parhaillaan rooliinsa opettelemalla romanialaista aksenttia, kertoo Collider. Waltzin roolista ei ole vielä tarkempaa tietoa. Median raporteista ei myöskään käy ilmi, missä päin Lappia kuvauksia tarkalleen ottaen tehdään.

Ohjaaja Luc Besson kertoo olevansa erityisen kiinnostunut tarinan romanttisesta puolesta. Hän viittaa vuoden 1992 filmatisointiin, jossa kreivi Dracula kaipaa menneisyydessä kuollutta vaimoaan ja seuraa tämän kaksoisolentoa Transilvaniasta Lontooseen.

“Minua kiehtoo kertomus miehestä, joka odottaa vuosisatoja nähdäkseen vaimonsa uudelleen. Se on mielestäni kaikkien aikojen rakkaustarina,” Besson kommentoi Colliderille.

Besson arvelee, että elokuva saadaan valmiiksi todennäköisesti ensi vuonna.

Bessonin tunnetuimpiin töihin kuuluvat muun muassa Leon (1994) ja Viides elementti (1997).

Tulevassa Dracula-elokuvassa nähtävä Caleb Landry Jones on tunnettu rooleistaan elokuvissa X-Men: Ensimmäinen luokka (2011) ja Get Out (2017).

Christopher Waltz, joka nähdään toisessa pääroolissa, on voittanut parhaan miessivuosan Oscarit elokuvista Django Unchained (2012) ja Kunniattomat paskiaiset (2009).

Bessonin Dracula ei ole ensimmäinen eikä todennäköisesti viimeinen teos, joka ammentaa visuaalista ilmettään Suomesta. Kansainvälisten elokuvien kuvaaminen Suomessa, erityisesti Lapissa, on kasvussa. Viime vuonna Inarissa kuvattiin esimerkiksi Applen tieteistrilleriä Constellation, joka toi alueelle yli 200 elokuva-alan ammattilaista ja on mahdollisesti kallein Suomessa kuvattu sarja tai elokuva.

Tsekkaa vielä YLEN grafiikka 2020-luvun kansainvälisistä tuotannoista:

LÄHTEET: ChatGPT (kuva) Collider, YLE, HELSINGIN SANOMAT

Popcorn with Esko

Popcorn with Esko on leffoihin ja ainoa Suomessa elokuva-alaan keskittyvä podcast. Suosituinta sisältöä on ollut Finnkinon kanssa yhteistyössä teetetty Leffakulissien takana - podisarja, jossa haastateltavina elokuva-alan asiantuntijoita, elokuvantekijöitä ja ammattilaisia. Podcast on leffafaneille ja normaalien leffa-arvosteluiden lisäksi keskustellaan leffa-alan uutisista ja kehittymisestä. Haastateltavina olleet Filmikamari Oy:n toimitusjohtaja Tero Koistinen, elokuvateatteriliiton pj Aku Jaakkola, ohjaajat Dome Karukoski, Tuukka Temonen, näyttelijä/juontaja Roope Salminen, Apfi ry:n kv asioiden päällikkö Anni Wessman sekä näyttelijä Martti Suosaloa ja ohjaaja Virpi Suutari.

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button