Blogit

Eilen elokuvissa -blogin Oscar-veikkauksia 2024

Oscar-palkinnot jaetaan 96. kerran sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa. Jimmy Kimmelin juontamaa palkintogaalaa voi seurata Yle Teemalta suorana 11.3.2024 klo 01.00 alkaen.

Ehdolla on jälleen monia hienoja elokuvia, joista kaikkia en ole ehtinyt vielä nähdä. Parhaan elokuvan palkintoa tavoittelee kymmenen elokuvaa, joista olen nähnyt viisi. Tässä muutama nosto näistä elokuvista.

Parhaan elokuvan Oscar-palkintoa tavoittelee kymmenen elokuvaa, joista Oppenheimer (2023) on monen veikkaus voittajaksi.

American Fiction (2023)

Cord Jeffersonin ohjaama elokuva kertoo amerikkalaisesta kirjailijasta, Thelonius ”Monk” Ellisonista (Jeffrey Wright), jonka ura on jäänyt junnaamaan paikoilleen, koska kirjallinen tuotanto ei täytä muiden odotuksia siitä, millaista on mustien kulttuuri. Monk palaa perheensä luokse Bostoniin, jossa odottavat uudet haasteet. Elokuva on yksi omista suosikeistani parhaan elokuvan kategoriassa, mutta en usko, että se voittaa palkintoa. Se on viime aikoina näkemistäni elokuvista yksi fiksuin, tasapainoisin, rakentavin ja raikkain kuvaus aikuisen ihmisen arjen haasteista ja Yhdysvaltain kulttuurista. Lisäksi Laura Karpmanin musiikki elokuvassa on upeaa.

Lisätietoa elokuvasta:
Letterboxd / IMDb


Barbie (2023)

Greta Gerwigin ohjaama Barbie on raikas sekoitus viihdettä ja ajattelemisen aihetta. Tiukasti lasten leluihin ja kulutuskulttuuriin ankkuroitu elokuva pystyy nostamaan tuoreella tavalla esille yhteiskunnassamme vaikuttavia sukupuolirooleja ja niihin liittyviä epäkohtia. Elokuvassa Barbie-maailman johtajia ovat naiset, kun taas rajan takana tosielämässä miehillä on yliote. On hieman ironista, että nimenomaan Barbie-elokuvasta ehdolla on miesoletettu sivuosan esittäjä Ryan Gosling ja ilman ehdokkuutta jäivät naisoletetut Gerwig ja pääosan esittäjä Margot Robbie. Itse elokuva on ehdolla parhaan elokuvan palkinnon saajaksi, joten Robbie on toki ehdolla tuottajan roolissa.

Lisätietoa elokuvasta:
Letterboxd / IMDb / Elonet


Killers of the Flower Moon (2023)

Martin Scorsesen viimeisin elokuva Killers of the Flower Moon on lähes tarkalleen yhtä pitkä kuin sitä edeltänyt The Irishman (2019) eli noin 3,5 tuntia. Kumpaakaan elokuvaa en ole nähnyt teatterissa, koska pitkä kesto teki aikatauluttamisen ylivoimaisen hankalaksi. Molemmat elokuvat olen katsonut kotisohvalla. Killers of the Flower Moon kertoo Oklahomassa asuvasta Osage-kansasta, jonka öljyrahoja valkoiset amerikkalaiset pyrkivät 1920-luvulla haalimaan itselleen. Elokuva on hieno rikosdraama ja tärkeä teos, joka on huippuammattilaisten käsissä syntynyt. Naispääosan esittäjä Lily Gladstone on ennakkosuosikki palkinnon saajaksi. Myös Scorsesen pitkäaikainen yhteistyökumppani Robert De Niro on ehdolla parhaan miessivuosan palkinnon saajaksi. Elokuva arvatenkin kerää muutaman palkinnon.

Lisätietoa elokuvasta:
Letterboxd / IMDb / Elonet


Maestro (2023)

Bradley Cooperin ohjaama Maestro kertoo säveltäjä ja kapellimestari Leonard Bernsteinin elämästä ja rakkaussuhteesta vaimonsa Felicia Montealegren kanssa. Katsoin elokuvan jokin aika sitten Netflixistä ja totesin, että nyt on tehty tyylipuhdas Oscar-tyrkkyelokuva. En sano tätä pahalla, mutta kokonaisfiilis elokuvasta oli jotenkin täydellisen hollywoodmainen. Yhdysvalloissa tärkeän kulttuurihahmon elämäkerta tiettyine ristiriitaisuuksineen on palkinnoille altis. Elokuva on ehdolla yhteensä seitsemässä kategoriassa eli jostain saattaa palkinto tulla.

Lisätietoa elokuvasta:
Letterboxd / IMDb


Oppenheimer (2023)

Kävin katsomassa Christopher Nolanin elokuvan Oppenheimer Itiksen IMAX-teatterissa viimeisenä kesälomapäivänäni viime vuoden heinäkuussa. Kokemus oli mieleenpainuva, vaikka elokuva rakentuukin pääosin puhuvien päiden varaan. Toki ydinpommin testiräjäytys on järisyttävä kokemus isossa salissa koettuna. Se mikä elokuvasta puuttuu on niiden ihmisten näkökulma, jotka joutuivat pommin uhreiksi toisen maailmansodan päätteeksi. Oppenheimer tullee voittamaan monia palkintoja, ja on ennakkosuosikki parhaan elokuvan palkinnon saajaksi mm. Varietyn ja The Hollywood Reporterin arvioissa. Robert Downey Jr. voittanee parhaan miessivuosan palkinnon, Cillian Murphy parhaan miespääosan palkinnon ja Christopher Nolan parhaan ohjaajan palkinnon.

Lisätietoa elokuvasta:
Letterboxd / IMDb / Elonet


Muut ehdolla olevat elokuvat

Muut ehdolla olevat elokuvat, joita en ole vielä nähnyt, ovat Putoamisen anatomia (2023), The Holdovers (2023), Past Lives (2023), Poor Things (2023) ja The Zone of Intrest (2023). Näistä The Holdovers on vielä aivan palkintogaalan kynnyksellä joutunut mediamylläkän silmään, koska mm. Luca– ja Paddington 2 -elokuvien käsikirjoittaja Simon Stephenson on väittänyt elokuvan käsikirjoitusta plagiaatiksi omasta Frisco-kässäristään, ks. Varietyn artikkeli. En osaa ottaa väitteeseen kantaa, mutta jos The Holdovers palkittaisiin parhaan käsikirjoituksen palkinnolla, niin pöhinä olisi aikamoinen. Ilman kohua ei siis taideta nytkään Oscar-gaalasta selvitä.

Ensi yönä se sitten selviää.

Katso kaikki ehdokkaat elokuva-akatemian sivuilta. Palkintogaala nähdään Yle Teemalla ja Yle Areenassa 11.3.2024 klo 01.00 alkaen.

The post Eilen elokuvissa -blogin Oscar-veikkauksia 2024 first appeared on Eilen elokuvissa.

Eilen elokuvissa

Eilen elokuvissa on vuodesta 2005 saakka toiminut blogi, jossa kirjoitan viimeksi näkemistäni elokuvista. Olen rehellinen elokuvanharrastaja, jolle kirjoittaminen avaa uuden oven seitsemänteen taiteeseen. - Henrik

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button