Blogit

SISU Bluray Atmos

Palataanpa taas hetkeksi tapaukseen suomalainen SISU. Tarinahan siis meni niin, että kyseinen leffa tuli välittömästi ilmestymisen jälkeen tilattua ulkomailta, muistaakseni Briteistä 4K-versiona. Pettymys kuitenkin oli valtava, koska kyseisellä levyllä ei ollut lainkaan Atmos-raitaa, siitäkään huolimatta, että sellainen löytyy leffan Blurayversiosta. Eikä muuten tietenkään löydy myöskään tuolta täysin turhanpäiväiseltä Blurayltä, joka 4K levyn kanssa tulee samoissa kuorissa. Eli tuon lisäksi piti sitten tilata myös Atmos-raidalla oleva Bluray levy lisäksi. Hölmöä, enkä olisi varmaan minkään muun leffan kanssa näin toiminut, mutta koska kyseessä loistava suomi-leffa niin näillä mennään.

No, tuo leffa on sitten odotellut katsomistaan jonkin aikaa hyllyssä. Nyt kuitenkin arki-illaksi kaveri katsomaan leffaa ja häneltä tämä leffa oli vielä kokonaan näkemättä. Päätettiin sitten lähteä tämän pariin, A, leffan vuoksi, B, sen vuoksi, että leffa on lyhyt, vain noin puolitoista tuntia. Atmos-raita tulille ja tarkastamaan miten tuo sitten eroaa tavallisesta raidasta. No sen verran pitää heti todeta, että tällä kertaa emme vertailleet 4K-levyltä löytyvää raitaa Blurayn Atmosraitaan, vaan ainoastaan vaihdoimme kerran levyltä löytyvään 7.1 raitaan ja takaisin. Tästä hommasta kerron nyt vain sen verran, että Atmoksena leffan dynamiikka ja esimerkiksi se pieni dialogi leffassa kuulostaan ihan hurjasti parempana Atmoksena. Fiilis on aika lailla sama kuin tuli Creatorin kanssa, eli Atmoksena ääni tulee hyvällä tavalla paljon agressiivisemmin päälle ja tuntuu oikeasti, että olet läsnä elokuvassa, kun taas normaali 7.1 Neural:X:llä upstriimattuna kuulostaa paljon etäisemmältä. Eroa voisi kuvailla vähän niin kuin olohuone-leffahuone kokemukseksi.

Mitä sitten tulee muuten siihen Atmos-raitaan. Vaikka leffassa on todella hyvät äänet tarkoitukseensa, niin ei tämä silti mikään äänien demo-leffa missään tapauksessa ole. Äänillä ei ole niin suurta merkitystä leffan kulun kannalta, mutta varmasti silti monellakin tapaa Atmoksen arvoinen leffa silti. Mutta, sitten tulee taas se mutta. Kun on mahdollista tehdä jotain kunnolla ja isosti, niin miksi tyydytään niin usein johonkin ihan muuhun. Tämän leffan Atmos on kuin niin monessa restoroidussakin leffassa, laitetaan nyt tuonne kattoon pari kanavaa, niin saadaan levyn kanteen nimi Atmos. Leffassa tosiaan on käytössä vain kaksi kanavaa katossa, ja yksikään objekti ei myöskään näyttäisi liikkuvan. Jotain lisää Atmos itsessään varmasti tuo mm. dynamiikkaan ja selkeyteen, mutta ei tässä nyt silti kyllä ole ihan parastaan laitettu, valitettavasti, ja siksi leffan jälkeen olo on vähän plääh. Odotin paljon paljon enemmän, mutta jatkossa taidan silti leffan katsoa 4K:na. Tosin, katsottiin pikkupätkä leffaa huvikseen vielä 4K:levyltä leffan jälkeen, ja kuvan osalta ihan hirveää eroa silti ei ollut, vaikka kaverin kuvasta paljon enemmän minua ymmärtävä tyyppi, jonka mielestä kuvassa kyllä näkee eroja.

No mutta edelleen hyvä leffa ja kestää kyllä katsomista. Atmoslevyn omistamista en täysin nyt arvosta, mutta niin tai näin, suomileffa, kuuluu hyllyyn! Tästä muuten puheenolleen, palaan taas kerran siihen Myrskyluodon Maijaa, toivottavasti siihen saadaan kunnon Atmosraita, ihan vaan koska kyseessä sen arvoinen leffa, ilman mitään pommeja ja ufoja.

Loppuun vielä pari sanaa muusta puuhailusta viikolta. Löysin nimittäin Torista aika edullisesti Hypexin FA501 mallisen subwoofer päätteen. Yksi kanava, 500w tehoa. Miksi tälläisen sitten hankin niin syynä näissä itse tehdyissä tuoleissani olevat Buttkickerit, jotka ovat kovasti nyt olleet pohdinnan alla, koska yksi seuraaja oli yhteydessä ja sai miettimään asiaa. Toistaiseksi näitä kahta Fisherin Mini LFE:tä on siis ajanut ikivanha Plate Amp, jonka olen joskus nuorena asentanut itsetehtyyn subbariin. Siitä ei ole mitään tietoja, en tiedä watteja, en mallia, enkä mitään muutakaan. Se on hommassa toiminut varsin hyvin, mutta äänen säätämiseen ainoa mahdollisuus itse laitteessa on ollut gain, ja sen kanssa pelaaminen tuottaa omat haasteensa. Eli mitään tasaista ei oikein saa, vaan välillä ovat liian kovalla, välillä liian hiljaisella. Butkickerit ovat ajoittain myös saaneet aikaan ikävää kolinaa, en oikein tiedä miksi, mutta liittyy näihin säätöihin oleellisesti. Aikaisemmin tuo oli kytkettynä MiniDSP:hen, jolloin jotain käyrää pystyi säätämään, mutta kun taloon tuli kaksi Martyä lisää, ei tilaa ollut enää siihenkään. Lisäksi, Trinnov ei anna kalibroida ns. äänetöntä kanavaa, joten trinnovistakaan ei säätöjä voi tehdä, vaikka kanavia olisikin vapaana, tosin eipä ole niitäkään enää ylimääräisiä.

Joten, mitä saan tällä uudella Plate Ampilla. Ensinnäkin todennäköisesti lisää tehoa, jonka tarpeesta en ole vielä varma (liittyikö kolina siihen). Mutta syystä tai toisesta, kolinaa ei ole vielä kuulunut kalibroidessa tämän kanssa. Toisekseen, saan tähän laitteeseen itsenäisen DSP:n, eli tarvitsen vain signaalin, loput saan säädettyä tietokoneella kohdilleen. Signaalikin muuten kulkee nyt parempaa linjaa pitkin, eli suoraan Dac Magicista balansoidulla XLR-kaapelilla, vetoa kuitenkin on sellainen 15 metriä, vanhan 10+10m RCA-viritelmän sijaan. Vaikuttaako se sitten taas johonkin, enpä tiedä, aika näyttää. Lisäksi yksi kiva ominaisuus tässä on vielä se, että tässä on kolme pre-settiä, eli toisin sanoen, saan kolmelle eri voimakkuudelle valmiiksi säädetyt tasot ja tarvittaessa myös DSP:N. Nythän siis isoin ongelma on ollut tavallaan aika hassu, kovilla äänillä tärinää on ollut liikaa, ja iltakatselussa hiljaisilla äänillä ei lainkaan, asia joka pitäisi melkeinpä olla täysin toisin päin. No, nyt tämä asia on hoidettu yhdellä napin painalluksella. Asetukset tein niin, että yksi taso on -45db, toinen -35db ja kolmas -25db. Nopealla Atmos-demolla kaikki toimii nyt hyvin, mutta palaillaan tähän vielä kun pääsee testaamaan oikeasti kunnon leffoilla. Ps. Nämä tarvisi vielä ns. negtiivisen delayn, sitä en ole vielä tehnyt tai koittanut, vaatisi siis, että kaikki mikä tulee ulos Trinnovista, olisi aavistuksen viivästetty ja tämä sitten nollassa. Siitä lisää joskus.

Lähde: Leffafriikki.com

 

Leffafriikki

Leffateatteriharrastukseen keskittyvät blogi, ei vain perinteisiä leffa-arvosteluja, vaan enemmänkin rakenteluun, ääniin, kuvaan, ja muuhunkin liittyvää asiaa!

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button