Blogit

PYHÄ KOLMINAISUUS + 7 muuta hyvää sitcomia

Podcast-aikojemme alussa julkaisimme jakson, jossa kerroimme yhteisesti valitut kymmenen lempikomediasarjaamme. Kirjoitin tiivistyksen valikoituneista takuunaurattajista blogimuotoon.

Alkuun pieni preppaus komediahistoriastamme, tai puhun nyt lähinnä omastani. Justiina avautukoon lähemmin omastaan, jos sen kokee tärkeäksi. Olen ollut suorastaan hävettävän riippuvainen televisiosta pienestä pitäen. Huoneessani oli televisio, ja niihin aikoihin katselemisen valikointiin pystyi vaikuttamaan vain kaukosäätimen surffailulla. Muiden lasten leikkiessä pihalla ulkoleikkejä, minä katsoin Televisiota. Tyttökullat, Veljeni on nero, Dharma & Greg, Will & Crace, Frendit, Bel Airin Prinssi, Kolmas kivi auringosta… You name it. Kaikki jenkkiläiset komediat, mitä televisiosta tuli, minä katsoin.

No, kyllä minullakin ystäviä oli ja usein myös olin pihaleikeissä mukana. Mutta, hyvin usein, valitsin kuitenkin ennemmin 70’s show’n kuin keinupolttiksen. Nuorena aikuisena sitten suoratoistopalvelut toivat sohvalleni lisää lemppareita komediagenrestä.

Sitcomit tuovat turvaa. Ne ovat usein ennalta-arvattavia, vitsit ovat hauskoja, eikä mitään kovin pahaa tapahdu. Jaksot ovat myös lyhyitä, joten niitä on helppo bingettää. Olo on aina todella orpo, jos ei ole kesken jotain sitcomia, mutta onneksi vanhoja voi aina aloittaa alusta.

10. NEW GIRL

Sitcomeissa on usein kantavana teemana pieni porukka nuoria aikuisia, noin kolmekymppisiä, jotka asuvat yhdessä (tai ovat muuten keskenään kuin perhettä), ja heidän arkeaan, suhdesotkujaan ja juhlimisiaan seurataan. New Girlissä päähenkilö Jessie muuttaa poikaystävästään erottuaan kolmen miehen kommuuniin ja ystävystyy tietysti heidän kanssaan.

Erityisesti nämä kolme miestä loistavat hahmoillaan sarjassa hauskuudellaan. Miehet, joita ovat Schmidt, Winston ja Nick, ovat saaneet sarjan parhaimmat heitot ja naisroolit ovat jääneet tässä hieman heikommiksi. Aluksi Jessien lähes pakotetun tuntuinen ”hupsuisuus” tuntui vähän päälle liimatulta, mutta sarjan edetessä hahmoon tottuu ja häneenkin kiintyy. Tämä sarja ei ole yltänyt listoillamme ihan kärkeen, mutta ehdottomasti kuitenkin suositellaan!

Matildan lempihahmo on WInston ja Justiinan Schimdt.

9. SEINFELD

Seinfeld on Jerry Seinfeldin ja Larry Davidin luoma komediasarja 80–90-luvuilta, jossa keskitytään stand up -koomikko Jerryyn ja hänen ystäviinsä Krameriin, Elaineen ja Georgeen. Lähtöpisteenä tässäkin siis toimi kolmekymppisten ystävysten elämän seuraaminen. Seinfeld on hyvin kevyt sarja ilman syvällisiä juonnekäänteitä. Tilannekomiikkaa on tarjolla paljon, etenkin Kramer-hahmon tuottamana. Yleensä kaipaamme komedian keskelle myös enemmän draamankaarta, mutta Seinfeldin kepeys toimii loistavien hahmokemioiden ja hauskojen tilanteiden vuoksi. Kokonainen jakso saattaa kertoa keitosta, jota ystävykset himoitsevat, mutta tämä juuri tekee Seinfeldistä mahtavan sunnuntaisarjan. Alkuun jännitti, toimiiko 80-luvun komiikka, kun monet asiat eivät enää ole ajankohtaisia, mutta hahmojen samaistuttavan naurettava itsekkyys kyllä toimii myös näin 2020-luvulla. Ja tässä sarjassa muuten lempihahmomme on nainen, Elaine!

8. ARRESTED DEVELOPMENT

Arrested Development kertoo rikkaasta perheestä, jotka jäävät kiinni talousrikouksista ja joutuvat monenlaisiin ongelmiin tästä johtuen. Tässä sarjassa huumori on monessa kohtaa mustempaa, jopa poliittista ja kiusallisempaa. Sitten seuraavassa kohtauksessa voikin olla todella suurta ja lähes farssimaista. Kertojana tässä toimii ohjaaja Ron Howard, ja tämä lisäys tuo myös oman mausteensa sarjaan. Tässäkin sarjassa jokaisella hahmolla on omat merkittävät outoutensa ja ongelmansa ja hahmojen keskinäisiä suhteita on hulvatonta seurata.

7. BIG BANG THEORY

 Big Bang Theory kertoo neljästä älykkäästä miehestä, joiden naapuriin muuttaa eri maailmoista tuleva nainen Penny, johon he ystävystyvät. Tuttu kaava siis siinä mielessä taas kolmekymppisistä ystävyksistä. Tässä huumori on älykästä, ja sarjassa on paljon tieteeseen ja nörttikulttuuriin viittaavia vitsejä, jotka toimivat kyllä hölmömmänkin korvaan (Matildan). Kausien edetessä hahmoja tulee myös lisää ja myös syvempiäkin juttuja tulee mukaan, mutta huumori kyllä säilyy hyvänä. Hahmothan ovat tässä stereotyyppisiä, esimerkiksi tästä Pennystä on tehty kärjistetyn bimbomainen hahmo, jota kaikki nämä miehet kuolaavat. Ja älkää ymmärtäkö väärin, bimbomaisuudessa ei ole mitään vikaa, tässä on vain selkeästi haettu sitä vahvaa vastakohtaa ”nörttiydelle”.

6. 70’S SHOW

Tässähän myös kuvataan ystäväporukkaa, mutta nyt teemana onkin lukioikäiset nuoret. Sarja on kuvattu 90-luvulla, mutta ajoittuu 70-luvulle. Tässä huumori on myös usein Seinfeldin kaltaista, paisutellaan pieniä asioita, mutta draamaa löytyy enemmän nuorison ihmissuhdesotkuja selvitellessä. Rakkaussuhteiden kemiat toimivat monella parilla (vaikka loppuratkaisu onkin karmiva), vitsit ovat usein toimivia, olemme nauraneet vatsapohjamme kipeiksi. Myös sarjan päähenkilön Ericin vanhemmat Kitty ja Red tuovat hauskan lisämausteen hahmokemioihin, ja ovatkin ehkä meidän lempihahmojamme koko sarjasta.

Tästä sarjasta ponnahti moni näyttelijän uralleen, kuten Mila Kunis ja Aschton Kutcher.

5. FRASIER

Frasier kertoo vähän tilannekomedioiden normaalicastausta vanhemmasta, nelikymppisestä psykologista, joka muuttaa avioeron jälkeen Seattleen työskentelemään radiopsykologina. Päähahmoina ovat myös Frasierin veli Niles, heidän isänsä Martin, isän fysioterapeutti Daphne ja Frasierin kollega Roz. Frasierissa on paljon myös samankaltaisuuksia Seinfeldiin, mutta tässä on enemmän pidemmän kaavan juonikehitystä ja draamankaarta. Monen kauden verran seurataan esimerkiksi Nilesin ja Daphnen rakkauskuvioiden kehittymistä sekä veljesten aikuisena syventyvää suhdetta omaan isäänsä. Hauskan huumorilisän tuo myös Frasierin ja Nilesin ylitsepursuava snobimaisuus.

Lempihahmoamme Nilesin roolia esittää David Hyde Pierce.

4. OFFICE

Meidän lempparimme on Yhdysvaltojen versio Officesta, jossa seurataan Dunder Mifflin -paperiliikkeen työntekijöitä ja heidän esihenkilöään. Sarja on esitetty niin, että yhtiöstä tehtäisiin dokumenttisarjaa. Esimiestä Michael Scottia esittää ansiokkaasti Steve Carell, ja hän on kyllä kaikessa kamaluudessaan sarjan suola ja pippuri. Tässä on myös hyvin paljon kiusallista, jopa törkeää huumoria. Esimies Michael on hyvin tahditon, ja työntekijöiden reaktiot ja ilmeet esimiehensä juttuihin, ovat parasta antia koko sarjassa. Dokumenttimuodossa esitettynä sarjassa voidaan myös hyödyntää hahmojen kiusaantuneita katseita suoraan kameraan, jolloin niistä tulee aito, hulvaton tunnelma kotisohvalle asti.

Pamin ja Jimin rakkaustarina on myös yksi sympaattisimmista tv-pareista kautta aikojen.

… SITTEN PYHÄÄN KOLMINAISUUTEEN ELI MEIDÄN ULTIMAATTISET LEMPPARI-SITCOMIT IKINÄ!

3. HOW I MET YOUR MOTHER

No, alkuasetelman varmasti arvaattekin: kolmekymppisten ystävysten arkea, juhlia ja ihmissuhteiden seuraamista koomisessa muodossa. Sarjan alussa yksi päähenkilöistä, Ted Mosby, kertoo teini-ikäisilleen lapsilleen, miten hän tapasi heidän äitinsä, ja tämä tarina jatkuu yhdeksän kauden ajan.

Kaikkien näiden sitcomien kaveriporukoiden ydin on se, että biologiset perheet toimivat usein vain sivurooleissa, ja nämä ihmiset kokevat ystävyyssuhteensa perhesuhteiden veroisiksi. How I Met Your Motherissa osataan hauskuuden lisäksi myös kertoa tarinoita koskettavasti, musiikkia käytetään monissa kohtauksissa kauniisti ja traagisiakin asioita tapahtuu, kuitenkin melko kepeällä otteella.  Kaikki päähahmot ovat tässä onnistuneita, itse asiassa Barney Stinsonista on tullut jopa legendaarinen hahmo populäärikulttuurissa. Jokaisella hahmolla toimii kemiat keskenään täydellisesti, niin porukassa kuin kaksistaankin. Loppuhan tässä sarjassa on kamala, kaikki taitavat olla samaa mieltä, mutta kokonaisuus kyllä antaa senkin anteeksi. Tämän sarjan Leffaperunat ovat katsoneet alusta loppuun monet, monet kerrat, eikä se silti lainkaan kyllästytä.

Mac’Larens baari sijaitsee Tedin ja Marshaliln asunnon alla, ja siellä tapahtui suuri osa sarjan hetkistä.

2. MODERNI PERHE

Moderni perhe kertoo suvusta, jonka sisälle kuuluu kolme perhettä. On jo hieman ikääntynyt isä ja hänen kolumbialainen uusioperheensä sekä isän aikuisten lapsien perheet, jossa toisella on hyvin perinteinen amerikkalainen ydinperhe ja toisella on samaa sukupuolta oleva kumppani ja heidän adoptiotyttärensä. Tarinassa on käytetty samaa taktiikkaa kuin Officessa, eli sarjaa ikään kuin kuvataan johonkin dokumenttiin, ja perheet antavat välihaastatteluja kohtauksien välissä.

Tämä sarja on niin ihanan kupliva ja raikas, hauska ja täynnä jälleen kerran loistavia henkilöhahmoja. Huumoria tulee paljon erilaisista perhetilanteista, rohkeasti uskalletaan myös tehdä huumoria kulttuurieroista ja muista perheiden eroavaisuuksista kuitenkaan olematta millään tavalla loukkaava. Jaksoissa on usein perheisiin liittyviä teemoja, joissa on usein tietynlainen opetus joka jakson lopussa. Tästä sarjassa on vaikea valita lempihahmoa, kun on niin monta roolia, jotka ovat naurattaneet meille vatsalihakset esiin! Joidenkin lapsinäyttelijöiden roolisuoritukset ovat joskus aiheuttaneet kiemurtelua sohvan nurkkaan, mutta aikuisnäyttelijät pyörittävät tätä show’ta.

Modernin perheen parissa pääsemme näkemään monet hulvattomat sukujuhlat.

1. FRENDIT

Tämä nyt ei varmasti ollut kenellekään yllätys. Emme kiellä sitä faktaa, että osa vitseistä on vähän ummehtuneita, mutta tämä silti on meidän ikuinen lempi-sitcom ikinä. Tätä sarjaa voi katsoa milloin vain. Krapulassa, humalassa, surullisena, iloisena, ahdistuneena, siivotessa, joogatessa… Roolihahmot ovat vuosien saatossa alkaneet jo tuntua omiltakin ystäviltämme. Tässäkin sarjassa jokaisella hahmolla on keskenään aivan ihanat suhteet. Frendejä luodessa ja sen ulos tullessa menivät vain jotkin taivaankappaleet oikeisiin asentoihinsa, täydellinen sarja syntyi ja siitä tuli ilmiö. Frendit tuottavat edelleen tajuttomasti rahaa jatkuvilla uusinnoillaan, mutta niistäkin näkee, että joistain vanhentuneista vitseistä huolimatta, on Frendit ajaton sarja. Ja Chandler Bing on ehkä tv-historian ihanin hahmo.

Frendien kaikki kymmenen tuotantokautta ovat erinomaisia ja lempijaksoja on useampi joka kaudelta. Matildan lempijakso on “The One With Ross’ Sandwich”

Tämä top10 -lista tehtiin Justiinan kanssa vuonna 2019 (jakso 2), ja sen jälkeen olemme löytäneet lisääkin kärkilistoille pääseviä komediasarjoja. Kenties niistäkin tulee vielä uusi postaus.

Kuvat: IMDB

Alkuperäinen artikkeli

Leffaperunat

Kahden siskoksen välistä rentoa jutustelua elokuvista ja tv-sarjoista.

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button