Uutiset

Vuoden 2023 Oscar-ehdokkaat selvillä!

Ehdokkuudet historiallisia ja yllätyksiä täynnä

Elokuva-alan suurinta juhla-iltaa Oscar-gaalaa vietetään Talk Show-isäntä Jimmy Kimmelin juontamana tulevana maaliskuun 12. päivänä ja näytetään suorana Dolby Theatre teatterista Los Angelesista Yhdysvalloista.

Daniel Kwanin ja Daniel Scheinertin yhteisnimellä Danielsin ohjaama scifi-toimintaseikkailu Everything Everywhere All at Once sai kaikkiaan peräti 11 Oscar-ehdokkuutta. Toiselle sijalle asettuivat saksalainen Netflix-elokuva Länsirintamalta ei mitään uutta sekä The Banshees of Inisherin yhdeksällä ehdokkuudellaan.

Myös artistit Lady Gaga ja Rihanna ovat molemmat ehdolla parhaan alkuperäiskappaleen palkintoon. Ansaitusti myös ensimmäistä kertaa Marvel-näyttelijä Angela Basset on saanut elokuvasta Black Panther: Wakanda Forever naissivuosan ehdokkuuden. 

John Williams sai myös ehdokkuuden Parhaan musiikin Oscar-palkinnolle, joka on jo hänen 48 kerta. Yhteensä uransa aikana Williams on saanut jopa 53 Oscar-ehdokkuutta. Ainoa häntä enemmän ehdokkuuksia saanut henkilö on jo edesmennyt piirrettyjen isä, Walt Disney, jolla ehdokkuuksia oli 59. Williams on myös vanhin ehdokkuuden saanut elossa oleva henkilö, säveltäjän ollessa jo 90-vuotias.

Ehdokkuudet julkistettiin Los Angelesissa tiistai-iltapäivällä Suomen aikaa.

Tässä maistiaisia ehdokkaista:

Paras elokuva:

 • Länsirintamalta ei mitään uutta
 • Avatar: The Way of Water
 • Banshees of Inisherin
 • Elvis
 • Everything Everywhere All at Once
 • The Fabelmans
 • Tár
 • Top Gun: Maverick
 • Triangle of Sadness
 • Women Talking

Paras miespäärooli:

 • Austin ButlerElvis
 • Colin FarrellThe Banshees of Inisherin
 • Brendan FraserThe Whale
 • Paul MescalAftersun
 • Bill NighyLiving

Paras naispäärooli:

 • Cate BlanchettTár
 • Ana de ArmasBlonde
 • Andrea RiseboroughTo Leslie
 • Michelle WilliamsThe Fabelmans
 • Michelle YeohEverything Everywhere All at Once

Paras ohjaaja:

 • Martin McDonaghThe Banshees of Inisherin
 • Daniel Kwan and Daniel ScheinertEverything Everywhere All at Once
 • Steven SpielbergThe Fabelmans
 • Todd Field, Tár
 • Ruben ÖstlundTriangle of Sadness

Paras alkuperäiskäsikirjoitus:

 • The Banshees of InisherinMartin McDonagh
 • Everything Everywhere All at OnceDaniel Kwan ja Daniel Scheinert
 • The FabelmansSteven Spielberg ja Tony Kushner
 • TárTodd Field
 • Triangle of SadnessRuben Östlund

Voit katsoa loput ehdokkuudet Oscar-gaalan virallisilta nettisivuilta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Ilta-Sanomat, Variety, Hollywood Reporter, YLE

Popcorn with Esko

Popcorn with Esko on leffoihin ja ainoa Suomessa elokuva-alaan keskittyvä podcast. Suosituinta sisältöä on ollut Finnkinon kanssa yhteistyössä teetetty Leffakulissien takana - podisarja, jossa haastateltavina elokuva-alan asiantuntijoita, elokuvantekijöitä ja ammattilaisia. Podcast on leffafaneille ja normaalien leffa-arvosteluiden lisäksi keskustellaan leffa-alan uutisista ja kehittymisestä. Haastateltavina olleet Filmikamari Oy:n toimitusjohtaja Tero Koistinen, elokuvateatteriliiton pj Aku Jaakkola, ohjaajat Dome Karukoski, Tuukka Temonen, näyttelijä/juontaja Roope Salminen, Apfi ry:n kv asioiden päällikkö Anni Wessman sekä näyttelijä Martti Suosaloa ja ohjaaja Virpi Suutari.

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button