Uutiset

Golden Globe 2023 – palkintojen voittajat

Golden Globe -palkintojen voittajat – Katso koko lista voittajista täältä:  LEFFAHULLU

Draamaelokuvan Golden Globe -pääosapalkinnot saivat Cate Blanchett ja Austin Butler. Parhaan ohjaajan palkinnon sai konkariohjaaja Steven Spielberg.

Steven Spielberg poseeraa Golden Globe -palkintojensa kanssa.

Steven Spielberg poseeraa Golden Globe -palkintojensa kanssa. 

 

GOLDEN GLOBE -gaala järjestettiin nyt jo 80. kerran. Viime vuonna Golden Globet jaettiin ilman televisiointia palkintogaalan takana olevaan yhdistykseen liittyvien skandaalien vuoksi. Tänä vuonna gaala pääsi taas televisioon.

Palkintogaalan juonsi tänä vuonna koomikko Jerrod Carmichael, joka piikitteli taustaorganisaatiolle jo avauspuheenvuorossaan.

”Kerron teille miksi olen täällä. Olen täällä, koska olen musta”, Carmichael sanoi.

”En sano heidän olleen rasistinen organisaatio — mutta heillä ei ollut yhtäkään mustaa jäsentä ennen kuin George Floyd kuoli. Joten tehkää tällä tiedolla, mitä haluatte.”

Carmichael viittasi puheenvuorossaan poliisin käsissä vuonna 2020 kuolleeseen mustaan mieheen, jonka kuolemaa seurasivat maanlaajuiset mielenosoitukset poliisiväkivaltaa ja rasismia vastaan. Protesteja järjestettiin myös ympäri maailman.

PARHAAN draamaelokuvan Golden Globe -palkinnon sai tänä vuonna ohjaaja Steven Spielbergin osittain omaelämäkerrallista The Fabelmans elokuvasta, josta Spielberg voitti myös parhaan ohjaajan palkinnon.

Spielbergilla on uraltaan jo toistakymmentä Golden Globe -ehdokkuutta, ja parhaan ohjaajan palkinto oli hänelle kolmas. Aikaisemmin hän on saanut Cecil B. DeMille -elämäntyöpalkinnon, jonka sai tänä vuonna koomikko Eddie Murphy.

McDonaghin ohjaama The Banshees of Inisherin voitti myös parhaan musikaali- tai komediaelokuvan Golden Globe -palkinnon.

PALKINTOJEN jako saatiin päätökseen Suomen aikaa varhain keskiviikkona.

Australialainen Cate Blanchett voitti naispääosapalkinnon roolisuorituksestaan elokuvassa Tár. Hän on ollut ehdolla jo toistakymmentä kertaa, ja voitto oli hänelle neljäs Golden Globeissa.

Austin Butler voitti draamaelokuvan parhaan miespääosan Golden Globe -palkinnon Elvis-elokuvan nimikkoroolista.

Austin Butler voitti draamaelokuvan parhaan miespääosan Golden Globe -palkinnon Elvis-elokuvan nimikkoroolista. 

 

Draamaelokuvan miespääosan Golden Globen vei tänä vuonna kotiin Elviksenä hurmannut Austin Butler, joka voitti palkinnon ensimmäistä kertaa alkavalla urallaan.

Musikaali- tai komediaelokuvan pääosapalkinnot menivät Michelle Yeohille ja Colin Farrellille.

Yeoh sai parhaan naispääosan palkinnon roolistaan rinnakkaistodellisuuksia käsittelevässä scifielokuvassa Everything Everywhere All at Once – palkintoa vastaanottaessaan Gaala-järjestäjät yrittivät saada hänet katkomuusikilla lopettamaan, mutta hän vastasi nopeasti vain väliin: “Shut up – I will beat you up…and that’s serious”. 

Farrell palkittiin miespääosan pystillä roolisuorituksestaan The Banshees of Inisherin -elokuvassa.

ELOKUVISTA parhaan sivuosan Golden Globe -palkinnot menivät tänä vuonna Angela Bassettille ja Ke Huy Quanille, joka piti koskettavan puheen Indiana Jones-elokuvan debyytista ja Spielbergin ja nykyisten ohjaajien luottamuksesta häneen.

Bassett sai oikeutetusti parhaan naissivuosan palkinnon roolistaan Marvel-elokuvassa Black Panther: Wakanda Forever.

Ke Huy Quanin roolisuoritus Everything Everywhere All at Once -elokuvassa puolestaan palkittiin parhaan miessivuosan pystillä.

Argentina, 1985 -elokuvan ohjaaja Santiago Mitre palkintonsa kanssa.

Argentina, 1985 -elokuvan ohjaaja Santiago Mitre palkintonsa kanssa. 

 

Parhaan ei-englanninkielisen elokuvan palkinnon sai tositapahtumiin perustuva argentiinalaiselokuva Argentina, 1985. Parhaan animaatioelokuvan palkinnon puolestaan sai Guillermo del Toron versio Pinokkiosta.

Vuotuisen elokuvapalkintosesongin käynnistävällä Golden Globe -gaalalla ei ole ollut viime vuosina samanlaista hohtoa kuin kulta-aikoinaan, kuten ei myöskään monella muulla elokuvapalkintogaalalla viime aikoina, joten oli mukava nähdä pitkän pandemian jälkeen punaista mattoa ja parrasvaloja.

Katso koko lista voittajista täältä: Leffa Median sisällöntuottaja LEFFAHULLU

Lähteet: HS, Variety, Hollywood Reporter

Popcorn with Esko

Popcorn with Esko on leffoihin ja ainoa Suomessa elokuva-alaan keskittyvä podcast. Suosituinta sisältöä on ollut Finnkinon kanssa yhteistyössä teetetty Leffakulissien takana - podisarja, jossa haastateltavina elokuva-alan asiantuntijoita, elokuvantekijöitä ja ammattilaisia. Podcast on leffafaneille ja normaalien leffa-arvosteluiden lisäksi keskustellaan leffa-alan uutisista ja kehittymisestä. Haastateltavina olleet Filmikamari Oy:n toimitusjohtaja Tero Koistinen, elokuvateatteriliiton pj Aku Jaakkola, ohjaaja Tuukka Temonen, näyttelijä/juontaja Roope Salminen, Apfi ry:n kv asioiden päällikkö Anni Wessman sekä näyttelijä Martti Suosaloa ja ohjaaja Virpi Suutari.

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button