Uutiset

Walt Disney ennen vuotta 1923

Walt Disney – Ennen vuotta 1923

Walt Disney tunnetaan nykyään sekä luovana nerona että teknologisena innovaattorina, joka toi naurua ja viihdettä maailmalle omaperäisellä amerikkalaisella tavallaan. Hän oli mukana perustamassa yhtä menestyksekkäimmistä ja kestävimmistä viihdeteollisuuden kansainvälisistä yrityksistä ja hänen työnsä on todellinen mielikuvituksen ja ilmaisukeinon taidonnäyte. Walt on kuitenkin itse vaatimattomista lähtökohdista. 

Walter Elias Disney syntyi Chicagossa, Illinois’n osavaltiossa 5. joulukuuta 1901. Mikki Hiiren luoja löysi kykynsä ja kiinnostuksensa piirtämistä kohtaan jo varhain, kun hänen äitinsä perhe muutti maatilalle Marcelineen, Missouriin, ja suosikki-täti antoi hänelle taidetarvikkeita. Teini-ikäisenä Kansas Cityssä, Missourissa, hän yritti värväytyä armeijaan ja päätyi vuodeksi ambulanssinkuljettajaksi Ranskaan heti 1. maailmansodan päättymisen jälkeen. Hänen ambulanssinsa oli naamioitu ennemminkin piirroksilla ja sarjakuvahahmoilla kuin maastokuvioilla.

Sodan jälkeen Walt Disney palasi kotiin Kansas Cityyn, jossa hän löysi töitä mainospiirtäjänä sekä perusti ensimmäisen taide- ja animaatioyrityksensä, joka tunnettiin nimellä Laugh-O-gram Films. Laugh-O-gramin lyhytelokuva luotiin yhteistyössä muun muassa animaattori ja Disney-legenda Ub Iwerksin kanssa. Lyhytelokuvat näyttivät animaation ja live action-elokuvan yhdistämisessä olevan potentiaalia. Tällä tarkoitetaan tarinakerronnallista tapaa, jossa yhdisteltiin uusia ja perinteisiä tekniikoita. 

Waltilla oli vaikeuksia saada tuloja taiteestaan, ja konkurssin lähestyessä hän jätti yrityksensä ja toimintansa Kansas Cityssä taakseen. Kesällä 1923 Walt käytti viimeiset 40 dollariaan ostaakseen ensimmäisen luokan junalipun Los Angelesiin, jossa hän työskenteli veljensä Roy O. Disneyn kanssa animaatioelokuvien parissa. Työ alkoi heidän setänsä autotallissa ja jatkui myöhemmin kahden korttelin päässä sijaitsevan kiinteistövälitystoimiston takahuoneessa. Walt ja Roy perustivat Disney Brothers Cartoon Studion, kun newyorkilainen piirroselokuvien jakelija Margaret Winkler suostui rahoittamaan 12 jaksoa Waltin live-actionia ja animaatiota yhdisteleviä lyhytelokuvia, jotka tunnetaan nimellä Alice Comedies. Winklerin kanssa 16. lokakuuta 1923 allekirjoitettua sopimusta pidetään The Walt Disney Companyn perustamisasiakirjana.

Ja loppu on, niin kuin sanotaan, historiaa:

Popcorn with Esko

Popcorn with Esko on leffoihin ja ainoa Suomessa elokuva-alaan keskittyvä podcast. Suosituinta sisältöä on ollut Finnkinon kanssa yhteistyössä teetetty Leffakulissien takana - podisarja, jossa haastateltavina elokuva-alan asiantuntijoita, elokuvantekijöitä ja ammattilaisia. Podcast on leffafaneille ja normaalien leffa-arvosteluiden lisäksi keskustellaan leffa-alan uutisista ja kehittymisestä. Haastateltavina olleet Filmikamari Oy:n toimitusjohtaja Tero Koistinen, elokuvateatteriliiton pj Aku Jaakkola, ohjaajat Dome Karukoski, Tuukka Temonen, näyttelijä/juontaja Roope Salminen, Apfi ry:n kv asioiden päällikkö Anni Wessman sekä näyttelijä Martti Suosaloa ja ohjaaja Virpi Suutari.

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button