Blogit

Syytön mies (1989)

An Innocent Man (Yhdysvallat)
Ohjaus: Peter Yates
Pääosissa: Tom Selleck, F. Murray Abraham, Laila Robins
Kesto: 109 min.
Ikäraja: K-16

Magnum P.I.– ja Frendit -tv-sarjoista sekä menestyskomediasta Kolme miestä ja Baby (1987) tuttu Tom Selleck esittää 1980-luvun lopun rikosdraamassa lentokonemekaanikkoa, joka passitetaan syyttömänä vankilaan. Syynä vankilatuomioon on kierojen huumepoliisien (David Rasche ja Richard Young) erhe ja erhettä peittelevä huumerikoksen lavastus.

An Innocent Man (1989) dvd-julkaisu

Selleckin lakonisesti näyttelemä mallikansalainen James ”Jimmy” Rainwood tietää kaiken lentokoneiden moottorien toiminnasta, mutta joutuu nyt opettelemaan vaikeimman kautta, miten toimivat oikeuslaitos ja vankilan sosiaalinen järjestelmä. Selleckin rinnalla elokuvassa nähdään F. Murray Abraham (mm. Amadeus, The White Lotus), joka tekee elokuvan ehkä parhaan roolisuorituksen kokeneempana vankina, joka ottaa Selleckin esittämän Jimmyn suojiinsa vankilassa.

Syytön mies -elokuvan on ohjannut britti Peter Yates, joka tunnetaan erityisesti Bullitt (1968) -leffan ohjaajana. Tekijäkaarti on siis kohdillaan, mutta lopputulos jää valitettavan valjuksi.

Sanon valitettavasti, koska Syytön mies -elokuvaan liittyy itselläni positiivisia muistikuvia ja jotenkin toivoisin leffan olevan parempi. Olen nähnyt sen joskus 1990-luvun alussa Filmnet-elokuvakanavalta ja siitä on jäänyt tiettyjä muistijälkiä, vaikka juonen yksityiskohdista ei ollut enää tarkkaa kuvaa.

Luin vastikään Yatesin Bullitt-elokuvasta ja halusin nähdä uudelleen myös tämän 1980-luvun lopun teoksen. Tilasin elokuvan dvd-julkaisun, koska elokuvaa ei tällä hetkellä ole saatavilla missään suoratoistopalvelussa.

Syytön mies -elokuvan heikoin kohta on nimenomaan se, mistä omat muistikuvani olivat hatarimmat eli juoni. Käsikirjoitus olisikin saattanut hyötyä muutamasta lisäeditointikierroksesta. Nyt fiilis on hieman kuin tv-elokuvassa eivätkä kaikki juonenkäänteet kestä tarkempaa tarkastelua.

Näyttelijät kuitenkin kannattelevat leffaa, ja Tom Selleckin ja F. Murray Abrahamin voimalla päästään varsin pitkälle. Molemmat ovat muuten edelleen aktiivisia: Abraham nähtiin viimeksi The White Lotus -sarjan toisella kaudella isoisän roolissa ja Selleck on näytellyt viime vuosina Blue Bloods -poliisisarjassa.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

The post Syytön mies (1989) first appeared on Eilen elokuvissa.

Eilen elokuvissa

Eilen elokuvissa on vuodesta 2005 saakka toiminut blogi, jossa kirjoitan viimeksi näkemistäni elokuvista. Olen rehellinen elokuvanharrastaja, jolle kirjoittaminen avaa uuden oven seitsemänteen taiteeseen. - Henrik

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button