Blogit

Top Gun: Maverick (2022)

Top Gun: Maverick (Yhdysvallat)
Ohjaus: Joseph Kosinski
Pääosissa: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller
Kesto: 131 min.
Ikäraja: K-12

Bloggaukseni Top Gun: Maverick -leffasta on viivästynyt miltei yhtä paljon kuin itse elokuvan julkaisu koronapandemian vuoksi. Haluan kuitenkin kirjoittaa siitä vaikka viiveellä, koska Top Gun: Maverick edustaa monia sellaisia asioita, joita elokuvissa rakastan.

Ensimmäisenä on aloitus: Elokuvan alkuminuuttien aikana tunnelma luodaan adrenaliinin tuotantoa kiihdyttävällä musiikilla ja jylisevillä lentokoneilla. Tom Cruise eli Pete ”Maverick” Mitchell pukee ylleen alkuperäisestä Top Gun -elokuvasta tutun ikonisen nahkatakin, hyppää Kawasaki-moottoripyörän selkään ja ajaa suoraan nykyaikaan, jossa hän pystyy itseironisesti toteamaan, ettei häneltä irtoa kuin yksi ilme näyttelijänä. Uskomattoman tehokkaasti otettu tunnelma ja katsojan huomio haltuun hyvin lyhyessä ajassa.

Top Gun: Maverick (2022). Kuvassa Ultra HD -julkaisu, jonka hankin lokakuussa 2022.

Alkuperäinen Top Gun – lentäjistä parhaat (1986) on 1980-luvun amerikkalaisten viihde-elokuvien kiistaton klassikko. Se kertoo hävittäjälentäjien koulutusyksikön nuorista huippulentäjistä, joilla on koodinimiä kuten Maverick, Goose ja Iceman. Jatko-osassa kohtaamme yli 30 vuotta laivaston hävittäjälentäjänä palvelleen Maverickin (Cruise), joka tunnetaan nousujohteisen uran sijaan huimapäisenä koelentäjänä. Kun Maverick määrätään kouluttamaan Top Gun -kokelaita ainutlaatuiseen erikoistehtävään, hän joutuu kohtaamaan menneisyytensä ja erityisesti luutnantti Bradley “Rooster” Bradshaw’n (Miles Teller), joka on Maverickin edesmenneen ystävän, tutkaupseeri Nick “Goose” Bradshaw’n poika.

Top Gun: Maverick onnistuu siinä missä monien muiden olettaisi epäonnistuvan. Elokuva on erittäin onnistunut jatko-osa yli 30 vuotta alkuperäisen elokuvan jälkeen. Maverick on teknisesti upea ja tarinassa on sopivassa suhteessa keveyttä, syvyyttä ja toimintaa. Myös henkilöhahmot on kirjoitettu ja näytelty taitavasti. Erityisen hyvältä tuntuu, että kurkkusyövästä kärsinyt Val Kilmer on mukana Icemanin roolissa. Mikäli Kilmerin elämä ja ura kiinnostavat, voin lämpimästi suositella dokumenttia Val (2021), joka perustuu miehen itsensä kuvaamaan videomateriaaliin vuosien varrelta.

Keskeinen tekijä Top Gun: Maverickin onnistumisen kannalta on tietenkin pääosan esittäjä ja tuottaja Tom Cruise, jonka ura on jatkunut yli 40 vuotta. Cruise täytti viime heinäkuussa 60 vuotta ja kävimme itse asiassa juuri tuolloin (3.7.2022) porukalla katsomassa molemmat Top Gun -elokuvat. Kino Reginassa Helsingissä esitettiin alkuperäinen Top Gun -elokuva, jonka jälkeen kävimme katsomassa jatko-osan perinteikkäässä Maxim-elokuvateatterissa, ks. Instagram-upotus alla. Tämä oli onnistunut ratkaisu, sillä molempien leffojen näkeminen isolta valkokankaalta oli upea kokemus.

Ja tässä tuleekin se viimeinen syy miksi Top Gun: Maverick on niin hieno leffa. Suomessa 26.5.2022 ensi-iltansa saaneesta elokuvasta tuli kesän 2022 hitti, ja se loi tuloja ja tulevaisuudenuskoa myös elokuvateatterien omistajille. Menestyselokuvia tarvitaan, jotta voidaan tuottaa ja näyttää myös pienempiä leffoja.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

The post Top Gun: Maverick (2022) first appeared on Eilen elokuvissa.

Eilen elokuvissa

Eilen elokuvissa on vuodesta 2005 saakka toiminut blogi, jossa kirjoitan viimeksi näkemistäni elokuvista. Olen rehellinen elokuvanharrastaja, jolle kirjoittaminen avaa uuden oven seitsemänteen taiteeseen. - Henrik

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button