Blogit

The Post

(Britannia, USA 2017)

Ohjaus: Steven Spielberg
Pääosissa: Meryl Streep, Tom Hanks, Bob Odenkirk

Steven Spielbergin ohjaama The Post kertoo vuonna 1971 julki tulleista ns. Pentagonin papereista ja siitä, miten The Washington Post -lehden kustantaja (Meryl Streep) ja päätoimittaja (Tom Hanks) joutuvat tietovuodon takia tulenarkaan asemaan. Vuodon kohteena ollut puolustusministeri Robert McNamaran vuonna 1967 tilaama raportti kuvasi Vietnamin sodan vaiheita ja sisälsi tietoja, joita ei oltu kerrottu kongressille tai kansalle.

The Post (2017)

The Post on tärkeä ja hyvin toteutettu elokuva vapaan lehdistön merkityksestä ja vapauteen liittyvistä vastuukysymyksistä. Elokuvan varsinainen konteksti on 1970-luvun alun Yhdysvallat, jolloin maa kävi sotaa Vietnamissa ja Valkoisessa talossa hallitsi presidentti Richard Nixon. Elokuvan toinen konteksti on sen valmistumisvuosi 2017, joka oli presidentti Donald Trumpin ensimmäinen vuosi Valkoisessa talossa. Molempien presidenttien retoriikkaan kuului negatiivisuus lehdistöä kohtaan.

Spielbergin ohjaus etenee totutun taidokkaasti ja kronologisesti huippunäyttelijoiden työn viedessä tarinaa eteenpäin. Meryl Streepin ja Tom Hanksin rinnalla itseäni ilahduttaa nähdä Bob Odenkirk (mm. Better Call Saul) Washington Postin toimittajan roolissa. Nautittavaa on myös John Williamsin musiikki, joka tukee elokuvan tärkeimpiä kohtauksia.

Lehdistönvapaus ei ole itsestäänselvyys missään päin maailmaa. Venäjällä sen tila on kuitenkin tällä hetkellä todella huono. Ukrainassa sotaa käyvällä Venäjällä vapaa lehdistö on nujerrettu maan rakoon ja se on yksi tärkeä tekijä, jolla maan johto pyrkii hallitsemaan tilannetta kotimaassa. Tämä onkin kolmas konteksti, jossa The Post -elokuvaa on tänään pakko katsoa.

Muita hyviä tutkivaa journalismia käsitteleviä elokuvia ovat muun muassa Spotlight (2015) sekä Presidentin miehet (1976). Jälkimmäinen elokuva itse asiassa jatkaa tarinaa aika lailla siitä, mihin The Post jää eli kuvaa The Washington Post -lehden toimittajien työtä, kun nämä paljastavat ns. Watergate-skandaalin. Kaikkia näitä elokuvia voi lämmöllä suositella.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

The post The Post first appeared on Eilen elokuvissa.

Eilen elokuvissa

Eilen elokuvissa on vuodesta 2005 saakka toiminut blogi, jossa kirjoitan viimeksi näkemistäni elokuvista. Olen rehellinen elokuvanharrastaja, jolle kirjoittaminen avaa uuden oven seitsemänteen taiteeseen. - Henrik

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button