Blogit

Esittelyssä Marvelin Moon Knight ja tulevan sarjan teko

Marvel Studion Disney+ sarja Moon Knight alkaa parin viikon päästä, mutta hahmo voi olla suurelle yleisölle tuntematon. Onneksi Leffamediaan kuuluu useampikin Marvel fani, joihin allekirjoittautunutkin kuuluu. Joten käydään hieman läpi hieman taustoja ja mitä Marvel on lehdistölle kertonut sarjan tekemisestä ja teemoista. Ohessa myös featurette video jossa tekijät lyhyesti kertovat sarjasta ja taustoista.

 

Synopsis

Sarjassa seurataan Steven Grantiä (Oscar Isaac), joka on tavallinen heppu, joka elää tavallista ja rauhallista elämää, mutta hänellä on muisti katkoksia ja outoja tajunnan menetyksiä. Eräänä päivänä ihan sattumalta Stevelle selviää, että hänellä on Dissosiatiivinen identiteettihäiriö eli monipersoonahäiriö ja hän jakaa kehonsa Marc Spectorin kanssa, joka on entinen palkkatappaja ja Egyptin jumalhahmon Khonshun ja koston välikappale. Vihollisten alkaessa ilmestymään pitää Steven pystyä tulemaan toimeen ja työskentelemään yhdessä toisen persoonansa kanssa, samalla kun Egyptin jumalat käyvä taistoon.

Tekijät kertovat

Marvelin ”ylipäällikkö” Kevin Feige sanoi ”Meillä on mielenkiintoa ja kunnioitusta Epyptin historiaan, aivan kuten maailmallakin”. ”Tämän takia olikin todella mielenkiintoista tehdä Moon Knightin alkutarina, joka on niin vahvasti sidoksissa Egyptologiaan ja tutkia hahmon taustoja ja mysteeriä”. ”Moon Knightin synkät ja rankat teemat ovat uudenlainen lisä MCU:n tarinankerrontaan”.

Sarjan tuottaja Grant Curtis puolestaan kertoi ”Miten hienoa oli tuoda Marvel Studio takaisin Iron Man ja Tony Stark juurille ja tehdä kunnon alkutarina ja luoda hahmo alusta asti televisioon”. Curtis myös kertoi miten he toivat yliluonnollisen puolen ja Egyptin jumalat ja varsinkin julman Khonsun, joka manipuloi Marc Spectoria ja miten kaikkia hahmon juuria kunnioitettiin. ”Moon Knight sarjan hahmo on uudelleen sovitus ja nykyaikainen versio ikonisesta hahmosta ja on hyvin erilainen MCU hahmo, jolla ei ole yhdistäviä tekijöitä nyky MCU:hun”. Kertoi Curtis.

Sarjan pääkäsikirjoittajana toimiva Jeremy Slater taas kertoi miten ”ei ole vain yhtä definitiivistä versiota hahmosta sarjakuvissa, joten saimme valita parhaat palat lempi tarinakokonaisuuksista ja yhdistellä niitä”. ”Ja se antoi mahdollisuuden keskittyä siihen mikä Moon Knightille on tärkeää eli Egyptiläinen taustatarina ja kamppailu monipersoonahäiriön kanssa”.

Moon Knight ja mielenterveysongelmat

Moon Knight sarjakuvissa on käsitelty vuosien ajan mielenterveysongelmia ja sarjan tekijät halusivat tehdä ja lähestyä asiaa oikein. Joten mukaan tuotantoon tuli Tohtori Paul Puri, joka toimii UCLA:n psykiatrisessa instituutissa professorina ja osasi kertoa näyttelijöille ja tekijöille monipersoonahäiriöstä.

Moon Knight sarja ei ujostele hahmon synkemmilläkään teemoilla. Moon Knight on MCU supersankari, mutta hän taistelee tosielämän traumoilla kuten Oscar Isaac kuvailee: ”uskoisin sarjan olevan rehellinen siitä millainen monipersoonahäiriö on ja miten monien ihmisten pitää tulla toimeen sen kanssa ja miten todella intensiivinen lapsuuden trauma, manifestoituu aikuisena”. ”Luulen että se autenttisuus oli meille tärkeämpää kuin tarinan sanoma”.

Ethan Hawke sanoi ”se oli hyvin mielenkiintoista ottaa sankari ja esitellä hänet ja todellinen mielenterveyden tuska ja sen lähde. Se ei ole vitsi. Hän on henkilö joka todella kärsii ja onkin hyvin mielenkiintoista kun on hahmo joka ei ole se perinteinen, klassinen sankari”.

Egypti ja autenttisuus

Tekijät halusivat kunnioittaa Egyptin mytologiaa ja historiaa ja käsikirjoitusta varten mukaan tuli kaksi Egyptologia, jotka varmistivat historiallisen tarkkuuden. Lavastaja Stefania Cella oli hyvin tarkka ja järkähtämätön kun kyseessä oli muinainen Egypti ja lavastuksen avuksi tehtiin yhteistyötä Egyptologien ja Egyptiläisten asiantuntijoiden kanssa. Moon Knightin tuotanto tekikin suuria praktikaaleja lavasteita Origo Studioon Budapestiin ja nämä haluttiin tehdä mahdollimman autenttisiksi. Haastavinta oli luoda museo kohtauksiin Egypti näyttely, joka piti tehdä täysin tyhjästä. Tähän menikin kuukausia, sillä monia asoita tehtiin täysin käsin mm. täysin varustettu lahjapuoti.

Egyptin amerikkalainen näyttelijä Karim El-Hakim (Khonsu) vitsailikin miten lavastus tiimi ”toi Egyptin Budapestiin, kaikkia pieniä yksityiskohtia myöden. Mukana oli autojen rekisterikilpiä ja t-paitoja ja kaikki oli käännetty Arabiaksi”. ”Se toi minut takaisin Kairoon. Oli kuin flasback, se oli niin realistista, jopa hajut, savu, autot ja jopa ruoka ja hedelmät mitä oli myynnissä meidän torilla. Se oli todella vaikuttavaa”.

Puvustaja Meghan Kasperlik teki myös paljon taustatutkimusta ja tutki Egyptin historiaa ja sen jumalia ja elämää ja hautaus menetelmiä. Näitä kaikkia hyödynnettiin hahmojen puvustuksessa ja esim. Moon Knightin puvussa hyödynnettiin selvästi muumioiden käärinliinoja ja puvussa on hieroglyfeillä Khonshun vala “Rise and Live Again as My Fist of Vengeance. My Moon Knight.”

Tekijät

Sarjan näyttelijöihin lukeutuu mm. Oscar Isaac (Star Wars 7-9), Ethan Hawke (Training Day), May Calamawy (Ramy) ja F. Murray Abraham. Ohjaajina toimii Mohamed Diab, Justin Benson ja Aaron Moorhead. Jeremy Slater toimii pääkäsikirjoittajana.

Marvel Studio etsii aina ohjaajia, joilla on visio ja innostusta kyseistä projektia kohtaan. Nyt mukana on Mohamed Diab, joka on taitava Egyptiläinen tarinan kertoja ja ensimmäinen Arabi ohjaaja Marvel tuotannossa. Diab onkin ollut Marvelin tiedossa vuodesta 2016, jolloin hänen Cannesin avauselokuvansa Clash herätti huomiota. Hän on ohjannut 4/6 jaksoa tästä sarjasta. Ohjaajat Justin Benson ja Aaron Moorhead ovat puolestaan kunnostautuneet kauhun ja mysteeristen kertomusten saralla. Tämän jälkeen Benson & Moorhead suuntaavatkin ohjaamaan Marvelin Loki sarjan tulevaa kakkos kautta.

Hahmon taustaa

Moon Knight esiintyi ensi kerran Marvelin sarjakuvissa Werewolf by Night lehden numerossa #32 vuonna 1975 ja onkin jo lähes 50 vuotta seikkaillut lehtien sivuilla. Moon Knightiä sanotaan usein Marvelin versioksi Batmanistä, mutta synkemmäksi ja enemmän sekaisin olevaksi. Ja onhan näillä hahmoilla yhteneväisyyksiä, vaikka ja kuinka. Niistä ja Moon Knightistä muutenkin voi lukea digimuodossa  Marvel Unlimited -palvelusta, jossa onkin kattava määrä Moon Knight lehtiä. Toki myös todella kattava määrä muuta Marvel sisältöä.

Tällä sarjalla Marvel tuntuu aloittavan uudenlaisen vaiheen, eli mukaan tukee enemmän kauhu elementtejä. Moon Knightissä niitä näyttäisi trailerien perusteella olevan jonkin verran, samoin tulevassa Doctor Strange on the Multiverse of Madness leffassa. Näiden lisäksi Werewolf by Night halloween spesiaali on tulossa ja Blade leffa ja Black Knight ja Ghost Rider tekevät myös mahdollisesti tuloaan. Black Knight hahmon alkutaipaleet MCU:ssa ainakin nähtiin jo Eternals leffassa.

Moon Knight -sarja alkaa Disney+:ssa 30. maaliskuuta.

Leffahullu

Leffahullu kanavilta löydät mm. Elokuva ja sarja arvosteluja, haastatteluja, unboksauksia, kokoelman esittelyä, leffan ostelua, traileri reagointia ja muuta leffa ja sarja sisältöä. https://open.spotify.com/show/0FGo5fuuJyDdL60Y6pmy0l

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button