Blogit

Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily

(Suomi 2021)

Ohjaus: Renny Harlin
Pääosissa: Aku Hirviniemi, Sami Hedberg, Jaajo Linnonmaa

Katsoin viimein Renny Harlinin koronakesänä 2020 Suomessa ohjaaman kreisikomedian Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily. Leffa on Luokkakokous-elokuvien sarjaan sopiva hulvaton hölmöily, jossa on myös ripaus harlinmaista toimintaa. Pääosissa nähdään kolmikko Aku Hirviniemi, Sami Hedberg ja Jaajo Linnonmaa, jotka lähtevät sinkkuristeilylle Hedbergin esittämän Antti-hahmon isän Akselin (Pertti Sveholm) kanssa.

Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily (2021)

Luokkakokous 3:n huumori ja käyttövoima pysyy pääosin navan alapuolella, kunnes elokuvan loppupuolella käydään hetkittäin sydämen korkeudella. Erityisesti eritteistä revitään huumoria – mukana ovat ainakin pissa, kakka, oksennus ja lapsivesi. Tällaisia teoksia ei yleensä kannata tähdillä arvioida, vaan pikemminkin katsojamäärillä.

Elokuvantekijät kertoivat mediahaastatteluissa, että tavoitteena oli tehdä elokuva, jonka aikana voi jättää aivot narikkaan, nauraa puolentoista tunnin ajan ja unohtaa vaikka koronapandemian aiheuttamat huolet. Näissä tavoitteissa on onnistuttu ihan hyvin, josta kertovat myös katsojaluvut. Vuoden 2021 loppuun mennessä elokuvan oli nähnyt elokuvateatterissa vaikeasta koronatilanteesta huolimatta 165 922 katsojaa (lähde: SES). Elokuva oli vuoden kolmanneksi katsotuin elokuva 007 No Time to Die– ja Dyyni -elokuvien jälkeen.

Alun perin tanskalaisiin Klassefesten-elokuviin pohjautuvia suomalaisia Luokkakokous-leffoja voi tietyllä tavalla verrata Uuno Turhapuro (1973-2004) -elokuviin, jotka myös vetivät katsojia teattereihin ja kriitikoilla herneen nenään. Hieman yliampuvalla viihteellä tuntuu edelleen olevan paikkansa. Uuno-elokuvista on muuten viime syksynä julkaistu Tuomas Marjamäen ansiokas kirja Uuno on numero yksi (2021), johon kannattaa tutustua.

Luokkakokous 3 tarjoaa 2020-luvun suomalaista sketsiviihdettä, näyttäviä kuvia ja toimintakohtauksia. Käsikirjoituksen ovat tanskalaisen käsikirjoituksen pohjalta (Klassefesten 3: Dåben) suomalaiseen kontekstiin sovittaneet Mari Perankoski, Renny Harlin ja Aleksi Bardy. Katsojalle ei jää elokuvan jälkeen mitään varsinaista pohdittavaa, mutta se ei kaiketi ollut tarkoituskaan.

Elokuva sisältää jonkin verran viittauksia Harlinin aiempiin elokuviin, kuten Cliffhangeriin (1993). Itseäni kiehtoivat myös yhtäläisyydet tuottaja Markus Selinin ja Renny Harlinin debyyttielokuvan Jäätävä polte (1986) kanssa, jotka on kuvattu alla olevassa blogini Instagram-postauksessa. Jäätävässä poltteessa (ylärivi) kolme amerikkalaista nuorta miestä saapuu sinivalkoisella laivalla Helsinkiin ja Luokkakokous 3:ssa kolme ei niin nuorta suomalaista miestä lähtee Helsingistä kellumaan Suomenlahdelle.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

The post Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily first appeared on Eilen elokuvissa.

Eilen elokuvissa

Eilen elokuvissa on vuodesta 2005 saakka toiminut blogi, jossa kirjoitan viimeksi näkemistäni elokuvista. Olen rehellinen elokuvanharrastaja, jolle kirjoittaminen avaa uuden oven seitsemänteen taiteeseen. - Henrik

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button