Blogit

Fire In The Sky – Valo Taivaalta (1993)

 
90-luvulla lentävät lautaset ja avaruuden muukalaiset olivat kovassa suosiossa. Oli aiheesta kertovia elokuvia, televisiosarjoja ja suomessa jopa Juhan Af Grann, joka väitti olleensa läheisissä tekemisissä alieneitten kanssa. Myös paljon oli puhetta, että ihmisiä olisi oikeasti abduktoitu ympäri maailmaa. Yksi 70-luvun tositapahtumiin perustuva kirja sai jopa oman elokuvasovituksensa vuonna 1993. Kirja kertoi tarinan uskomattomasta oikean elämän tapahtumasta, jossa tunnistamaton lentävä esine kaappasi Arizonalaisen metsurin viideksi päiväksi. Elokuvan on ohjannut Robert Lieberman ja se on mielestäni yksi parhaista “ufojen” sieppauksista kertovista elokuvista. Ellei paras. Sen nimi on Valo Taivaalta (Fire in the Sky).

Fire In The Sky – Valo Taivaalta (1993)

Viisi metsuria todistavat raskaan työpäivän jälkeen, kun lentävää lautasta muistuttava tunnistamaton asia kaappaa heidän työtoverinsa. Kukaan kylässä ei usko heidän hullua tarinaansa, vaan koska miestä ei löydy, heitä epäillään ystävänsä murhasta. Poliisilaitoksella valheenpaljastus laitteet todistavat heidän tarinansa todeksi. Mutta mihin mies on todella kadonnut.

Elokuva alkaa rauhallisesti ja kertoo karmivat tapahtumat takautumina. Se on suurimmaksi osaksi hyvin 90-lukuisen näköinen, mutta hyvässä mielessä.

Elokuva pohjautuu oikeisiin tapahtumiin ja aikalailla noin ne menisivätkin varmasti oikeastikin, pois lukien avaruusaluksella tapahtuvat tapahtumat. Ne ovat ovatkin elokuvan parasta antia. 

Visuaalisesti avaruusalus (tai jokin muu tutkimuslaitos) on tehty todella komeasti ja sen asukkaat, eli humanoidit ovat todella hyvännäköisiä. Kaikki tehosteet ja lavasteet on tehty käsityönä ja praktikaaliefekteillä. Tämä kaikki on kuvattu oikeilla kameroilla, joten kaikki näyttää todella aidolta ja vaikuttavalta. Missään kohtaa ei nähdä minkäänlaisia tietokone-efektejä. Kohtaus on todella näyttävä ja kestänyt aikaa upeasti. En muista nähneeni yhtä hienoa vastaavanlaista kohtausta tuolta aikakaudelta. Myös painottomuus on saatu näyttämään hyvältä. Erikoistehosteista vastasi Industrial Light & Magic.

Alieneiden tekemät kokeet Waltonille ovat melko tuskallista katsottavaa,  mutta silti niin nautinnollisen komean näköistä.

Näyttelijät elokuvassa vaihtelevat hyvistä suorituksista, ärsyttävään ylinäyttelemiseen. Esimerkiksi Craig Sheffer (Nightbreed), joka näyttelee meksikolaista kuumakallea, on kovista esittäessään hieman ärsyttävä tapaus.

Robert Patrick (Terminator 2, T-1000) taas on erittäin loistava ja karismaattinen arizonalaisena metsurina ja perheenisänä. Hän nouseekin elokuvan päähahmoksi. Siepattua Travis Waltonia esittää D. B. Sweeney. Noble Willingham (Walker Texas Ranger) nähdään vanhana seriffinä. 

Elokuvan scoresta vastaa Mark Isham (Blade, The Hitcher) ja se on hyvin 90-lukuisen kuuloista jazz-soittimilla soitettua jännitysmusiikkia.   

Elokuva on mielestäni yksi parhaista avaruusolentojen sieppauksista kertovista elokuvista, ellei paras. Jos aihe yhtään kiinnostaa, tai olet elänyt 90-luvun ufo-buumin lävitse, suosittelen tätä lämmöllä. 

– Kai Kumpulainen 13.1.2022

Juliste
Uusin julkaisu elokuvasta tätä kirjoittaessani.

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button