Blogit

Robin Hood (2010)


Batman Beginsin valtavan suosion jälkeen alkoi satelemaan tutuista hahmoista modernisoituja versioita, joissa haettiin realistisempaa ja aikuisempaa visiota. Myös James Bond koki saman kohtalon Casino Royalen myötä, joten Universal Picturesin piti saada myös oma maanläheinen kassamagneetti ja se löytyi kaivelemalla ikivanhojen seikkailuiden sankari sukkahousuissa, eli itse Robin Hood. Myös Robbari ilmeisesti kaipasi “begins”-tarinaa, joten siihen hommaan puikkoihin pestattiin ohjaaja legenda Ridley Scott (Blade Runner, Alien). Olihan Ridleyllä jo takanaan toinen eeppinen historiallinen draama Gladiator takanaan, joten sitä olisi hyvä käyttää pohjana myös tässä tarinassa. Vuonna 2010 minua ei niin hirveästi kiinnostanut Robin Hoodit, joten tämä jäi katsomatta ja kestikin jopa 11 vuotta vihdoin katsoa se. Valitsin alustaksi 4k uhd blu-rayn, ettei elokuvakokemus jäisi ainakaan kuvanlaadusta kiinni ja kahdesta vaihtoehdosta otin levyltä Director's cutin, koska ne ovat aina järestään parempia kuin teatteriversiot. Versio olikin 16 minuuttia pidempi. Mutta oliko se hyvä…

Robin Hood (2010)

Crowe esittää Robin Longstridea, joka ystävineen palaa Englantiin Rikhard Leijonamielen johtamalta ristiretkeltä, Rikhardin kuoltua. Ranskassa Longstride lupaa kuolevalle ritarille Sir Robert Loxleylle palauttaa tämän miekan takaisin Nottinghamiin isänsä luokse. Nottinghamissa Sir Robertin isä, Sir Walter Loxley katsoo parhaaksi, että Robin esittää toistaiseksi poikaansa, koska Nottinghamia ja muita pohjoisia seutuja uhkaa julma velanperintä, joka syöksee kokonaisia seutukuntia ahdinkoon. Sir Robertin leski, Marion Loxley (Cate Blanchett), epäilee aikansa järjestelyä, jossa Robinista tulee hänen valemiehensä, mutta näkee siinä pian hyviäkin puolia…

Tarinallisesti olin alussa hämmentynyt, kun en vielä ollut spoilaantunut elokuvan Robin hood begins-teemasta. Siksi pitkin leffaa ihmettelin, että miksi kaikki faktatovat aivan väärin, verrattuna aiempiin tarinoihin Robin Hoodista. Elokuva tuntui muutenkin kuin miltä tahansa geneeriseltä historialliselta toimintaelokuvalta, joita oli jo aiemmin nähty teattererissa aivan tarpeeksi. Oma identiteetti oli aivan hukassa. Vasta viime metreillä palaset alkoivat loksahdella kohdilleen ja tutut robbari-kuviot valtasivat ruudun. Tässä vaiheessa aloin innostua elokuvasta, että nyt tämä lähti käyntiin. Tätä minä haluan katsoa lisää. Valitettavasti samalla hetkellä ruutuun läjähtivät lopputekstit. Harmi. 

En ole tutkinut tarpeeksi Robin Hoodin historiaa tietääkseni onko Robin Longstride nimi vain tätä elokuvaa varten kehitetty ja onko “Loxley-juoni” vain tämän tarinan uusi gimmicki. Loxleyksi muuttuminen oli omaan mieleeni jotenkin tökerösti ja epäuskottavasti toteutettu.

Vaikka pidän paljon Russell Crowesta ja hänellä on uskomattoman hieno ääni elokuvassa, on hän aivan väärässä roolissa. Mies ei muistuta lainkaan Robin Hoodia millään tavalla. Hän on kuin pullukka versio Gladiaattorin Maximuksesta. En tiedä oliko mies lihottanut aiemmin johonkin rooliin, mutta laihdutus prosessi oli ainakin pahasti kesken ja ukko onkin aika tanakka jötikkä, joka pistää häiritsevästi silmään pitkin leffaa. yhdessä kohtaa ukkeli onkin ilman paitaa kuvassa jolloin valaistuksella, maskeerauksella ja kikoilla on läskit saatu näytämään lihaksilta, mutta silti mies on liian jötikkä ketterän Robin Hoodin housuihin. Hän ei myöskään persoonana voittanut sympatioita puolelleni tässä roolissa.

Crowea oli aluksi kaavailtu Nottinhamin seriffin rooliin, mutta oli siihen kuulemma liian lihava. Jollain ihmeellä Russeli sai siis pääroolin keski-ikäisenä kaljamahaisena ja pulloposkisena Robin Hoodina elokuvassa, joka kertoo hahmon ajasta ennen kuin kaverista tulee kuuluisa Robin hood. Luulisi hahmon siis olevan vielä nuori ja elämänsä voimissaan, eikä parta harmaana. Roolissaan hän vetää selvästi Maximuksen roolia. Robin Hood ei myöskään tee Robin Hood juttuja. Hän ampuu nuolia vain parissa kohtaa ja kapitalisti Scott ei tietenkään anna kaverin varastaa rikkailta köyhille.

Elokuvassa on kyllä mahtava näyttelijäkaarti ja laatunäytelijöitä piisaa. Cate Blanchett nähdään Marion neitona. Mahtava Max Von Sydow on huippuhyvä Sir Walter Loxleynä, eli Marionin isänä. William Hurt on William Marshal ja niin “williamhurt” kuin voi olla, mutta tietysti hyvä siinä mitä tekee. Mark Strong tekee todella vahvan suorituksen pahis Godfreynä. Myös Oscar Isaac on Prinssi Juhanana juuri niin limainen kuin pitääkin. Danny Huston on Kuningas Richard the Lionheart, kenen hahmosta yllätyin. Luulin, että tämän kunkun pitää olla se hyvä jätkä, kuten vanhoissakin tarinoissa. Tässä se ei ollut Juhanaa paljoa parempi. Ehkä se on sitä realismia ja kunkinkaat ainaisia narsisteja. Kevin Durand on Pikku John. Myös Luke Evans vilahtaa kuvassa. Kaikenkaikkiaan leffa on täynnä tuttuja kasvoja.

Kaiken vakavuuden lisäksi elokuvassa on pikkuisen huumoria. Se tuntuu mielestäni tyylirikolta ja sitä olisi pitänyt olla paljon enemmän tai sitten vähemmän.

Visuaalisesti elokuva on komean näköinen, mutta vastaavaa on sen jälkeen nähty yltäkylläisesti mm. Vikings ja Game of Thrones sarjoissa ihan liikaa, joten sekään ei pääse nostamaan pisteitä liikaa. Elokuva on tasalaatuista jälkeä, mutta tekemisen palo siitä puuttuu ja se tuntuukin tilaustyöltä.

Musiikista vastaa Marc Streitenfeld (American Gangster). Musiikki oli toimivaa, mutta ei mieleen painuvaa. Robin Hood olisi ansainnut jonkin hienon teeman, joka jää päähän soimaan. Sellaisen kuten Pirates of Caribbeanissa esimerkiksi. Ehkä tämä on liian jurottavan vakava leffa sellaiseen seikkailuteemaan.

Olisin halunnut pitää tästä elokuvasta paljon enemmän. On se varmasti parempi kuin vuoden 2018 versio (mitä en ole vielä nähnyt), mutta silti odotan vieläkin että hahmo saisi kunnon elokuvan joka tekee kunniaa itse hahmolle. Tällä hetkellä parhaalta adaptaatiolta tuntuu ihme kyllä Disneyn versio, jossa Robin Hood on kettu. Tai ehkä jopa Mel Brooksin Sankarit sukkahousuissa. Ei tämän katsominen ollut täyttä tuskaa, mutta hieman tasapaksua ja mitään suuria tunteita ei koettu elokuvan aikana, mikä on synti. Parhaat hetket nähtiin mielestäni ihan alussa ja sitten aivan lopussa loppuratkaisun aikana. Elokuvalle kaavailtiin jatko-osaa, mutta huonot lipputulot veivät suunnitelmat muualle. Vahvat näyttelijäsuoritukset pelastavat paljon, mutta päähenkilän väärä roolitus vie nautintoa pois. Suosittelen katsomaan mieluummin Disneyn Robin Hoodin tai Scottin Gladiaattorin. Siinä on laatuleffoja.

– Kai Kumpulainen 24.8.2021

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button