Blogit

X-files: Fight The Future (X-files: Taistelu tulevaisuudesta, 1998)

X-files, eli Salaiset kansiot on nykyihmisille lienee tuttu lähinnä siitä, että tunnaria on käytetty lukuisia kertoja tubettajien ja tiktokkaajien toimesta. Me vanhat jarrut taas muistamme, kuinka mahtavaa oli nähdä kerran viikossa Scullyn ja Mulderin seikkailuja salaliittojen verhoamassa synkässä maailmassa. 90-luvulla ufot ja salaliittoteoriat olivat kuuminta shittiä. Salaiset kansiot olikin jotain ennen näkemätöntä ja siksi mielettömän suosittu tapaus aikanaan. Nykyään kulttisuosiota nauttivaa sarjaa muistellaan lämmöllä. Viisi tuotantokautta pohjustettiin maailmanluokan salaliittoa hallituksen extraterrestiaalisista suhteista ulkoavaruuteen, kunnes päästiin sen huipentumaan elokuvan muodossa vuonna 1998. Elokuvan nimeksi tuli X-files: Fight the future, eli X-files: Taistelu tulevaisuudesta (Ohj. Rob Bowman, Reign of Fire). Oli aika palata yli 20-vuoden taakse tarkastamaan, että minkä luokan teoksesta oli kyse.

X-files: Fight The Future (X-files: Taistelu tulevaisuudesta, 1998)

Vuonna 35000 eaa kaksi luolamiestä löytävät luolan, jossa majailee ilmeisesti avaruusolio. Muukalainen hyökkää luolamiesten kimppuun, mutta saa surmansa. Otuksesta valuu mustaa mönjää, joka imeytyy toisen ukkelin verenkiertoon. Vuonna 1998 pikkupojat löytävät kuopan texasista, jonka pohjalla on kallo. Kallon sisältä valuu mustaa mönjää, joka imeytyy yhteen pojista. Hänen silmänsä peittyvät mustalla kalvolla. Samaan aikaan Dallasissa Scully ja Mulder etsivät pommia FBI:n rakennuksen läheisyydestä…

Heti alussa huomaa, että nyt on kyse elokuvasta, sarjan sijaan. Tapahtumiin on lisätty isossa kaupungissa sijaitseva pommiuhka 90-lukuisten toimintaelokuvien tyyliin ja elokuva sisältää blockbuster leffoille ominaisia isoja räjähdyksiä. Myöskin lavasteet ja kuvauspaikat ovat massiivisempia ja Dallasista liikutaan ympäri maailmaa. Lopussa käydään jopa napajäätiköllä. Tällä kertaa nähdään vihdoinkin miltä alienit näyttää ja minkälainen massiivinen alus heillä on mukanaan.

Elokuvaa on hieman suoraviivaistettu isompaa yleisöä silmällä pitäen. Juoni ja salaliitot selitetään rautalangasta vääntäen ja vuosikausien vihjailut pudotetaan katsojan eteen hyvin suoraviivaisesti, “että tässä tämä totuus nyt sitten on, ota tai jätä”. Myöskin vuosia kestänyt Scullyn ja Mulderin kiusoitteleva suhde siirtyy seuraavalle tasolle suudelman muodossa. Tosin sekin ilo loppuu lyhyeen Scullyn saadessa ampiaisen pistoksen. Elokuvassa oli myös hieman huumoria (joka jatkuikin sitten kuudellella kaudella “huumorijaksojen”parissa). Esim. yhdessä kohtauksessa baarin takaisella kujalla Mulder naurahtaa Independence Day-elokuvajulistellee ja kusee päälle.

Näyttelijöistä David Duchovny ja Gillian Anderson tekevät perushyvää työtä, mitä onkin nähty pitkin sarjaa.  Kaikki keskeisimmät hahmot tupakkimiestä, Skinneriä, Lone gunmeniä jne. myöden ovat mukana. Tärkeään, mutta valitettavan lyhyeen rooliin nousee myös Terry O'Quinn (Lost) Agentti Darius Michaudina.

Elokuvan jälkeen sarja jatkui vielä neljä kautta, kunnes jäi pitkälle tauolle ja 15 vuotta myöhemmin saatiin vielä kaksi kautta. Siksi jättää asiat auki tulevia tapahtumia silmällä pitäen. Se ei siis paljasta koko vyyhtiä, vaan vain osan siitä. 

Sarjaan tehtiin vielä toinen elokuva 10-vuotta myöhemmin, kun sarjakin oli ollut tauolla monta vuotta. Se ei käsitelly enää UFO-ilmiötä. Elokuvalle tehtiin myös sarjakuva ja lelusarja. Elokuvan musiikista vastasi tietysti Mark Snow, mutta tällä kertaa mukana hääri myös electroduo Dust Brothers.

Tällaiselle vanhalle X-files-fanille leffa oli tietysti nannaa. Se oli vieläkin melko näyttävä ja kestänyt aikaa yllättävän hyvin. Tätä voisi suositella x-files-fanien lisäksi heille, jotka eivät ole sarjaan tutustuneet ja haluavat näyttävän maisitiaisen sarjasta. Tosin se hieman spoilaa ensimmäisiä kausia, mutta samalla herättää mielenkiinnon, että miten tänne on tultu. Lisäksi sen voi helposti katsoa erillisenä, yksittäisenä teoksena, ilman sarjaan tutustumista, vaikka kaikkea potentiaalia siitä ei toki näin saakkaan. Hieno leffa menneiltä ajoilta.

– Kai Kumpulainen 16.8.2020

Vaihtoehtoisia julisteita:

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button