Blogit

Eilen elokuvissa -blogin Oscar-veikkaus 2023

Oscar-palkinnot jaetaan tänä sunnuntaina 95:ttä kertaa. Tilaisuuden Hollywoodissa juontaa Jimmy Kimmel ja Yle Teema esittää gaalan suorana sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 13.3.2023. Silloin selviää ketkä voittavat himoitut pokaalit.

Katsoin vielä viime metreillä kolme Oscar-ehdokkuuksia kerännyttä elokuvaa: Länsirintamalta ei mitään uutta (2022), Blonde (2022) ja Aftersun (2022). Eric Rohmerin Talvitarina (1992) tuli katsottua muuten vaan.

Tänäkin vuonna parhaan elokuvan palkinnosta kisaa peräti kymmenen elokuvaa. Ehdokkaiden määrää lisättiin vuonna 2009, jotta yhä useampi elokuva saisi näkyvyyttä Oscar-ehdokkuudestaan. Vuoden parhaiden töiden palkitsemisen ohella Oscarit ovatkin elokuvien markkinointia parhaimmillaan.

Miten palkintojen saajat valitaan ja ketkä tänä vuonna mahdollisesti voittavat? Lue Eilen elokuvissa -blogin veikkaukset seuraavassa.

Miten parhaat valitaan?

Palkinnot jakaa Yhdysvaltain elokuva-akatemia, jonka jäsenet äänestävät parhaita suorituksia. Pääsääntöisesti kunkin palkintokategorian ehdokkaita voivat äänestää ensin vain oman alan ammattilaiset. Akatemiaan kuuluvat elokuvaleikkaajat voivat esimerkiksi ensimmäisellä kierroksella äänestää vain ehdokkaita parhaan leikkauksen kategoriaan. Näiden äänien perusteella muodostuu lopullinen ehdokkaiden lista.

Kun ehdokkaat kussakin kategoriassa on julkistettu alkaa toinen äänestyskierros, jonka aikana kaikki akatemian liki 10 000 jäsentä voivat äänestää ehdokkaita kaikissa kategorioissa. Tällöin siis esimerkiksi leikkaajat voivat äänestää vaikka parhaita näyttelijöitä. Ehdokasasettelu muodostuu siis oman ammattikunnan äänistä ja lopullisen voittajan valintaan voivat osallistua kaikki akatemian jäsenet. Lue lisää äänestysprosessista.

Ehdokkuus ja voitto ovat elokuville erittäin tärkeitä ja siksi Oscarien taustalla tapahtuu paljon. Kyse ei ole pelkästään elokuvien laadusta, vaan hyvin toteutetusta ja joskus aggressiivisestakin markkinoinnista. Mikäli nämä taustakahinat kiinnostavat, kannattaa tutustua New York Timesin ja The Guardianin artikkeleihin.

Voittajaveikkaus

Keitä akatemia on tänä vuonna äänestänyt? Todennäköisesti suurin voittaja on Everything Everywhere All at Once. Elokuva tullee voittamaan palkintoja keskeisimmissä kategorioissa ja esimerkiksi Ke Huy Quanin paluu näyttelijätyöhön on kieltämättä hieno tarina. Tässä ovat omat veikkaukseni palkintojen saajista.


Paras elokuva
Everything Everywhere All at Once

Paras naispääosa
Michelle Yeoh (Everything Everywhere All at Once)

Paras miespääosa
Brendan Fraser (The Whale)

Paras naissivuosa
Jamie Lee Curtis (Everything Everywhere All at Once)

Paras miessivuosa
Ke Huy Quan (Everything Everywhere All at Once)

Paras ohjaus
Todd Field (Tár)

Paras leikkaus
Top Gun: Maverick

Paras alkuperäinen käsikirjoitus
Everything Everywhere All at Once

Paras sovitettu käsikirjoitus
All Quiet on The Western Front

Paras kuvaus
Elvis

Paras kansainvälinen elokuva
All Quiet on The Western Front

Paras dokumentti
Navalny

Paras animaatio
Guillermo del Toron Pinokkio

Paras lavastus
Babylon

Paras puvustus
Black Panther: Wakanda Forever

Paras maskeeraus
The Whale

Paras musiikki
The Fabelmans

Paras kappale
“Hold My Hand” (Top Gun: Maverick)

Paras ääni
Top Gun: Maverick

Parhaat erikoistehosteet
Avatar: The Way of the Water


Katso kaikki ehdokkaat elokuva-akatemian sivuilta. Palkintogaala nähdään Yle Teemalla 13.3.2023 klo 00.30 alkaen. Itse gaala alkaa klo 02.00 Suomen aikaa.

The post Eilen elokuvissa -blogin Oscar-veikkaus 2023 first appeared on Eilen elokuvissa.

Eilen elokuvissa

Eilen elokuvissa on vuodesta 2005 saakka toiminut blogi, jossa kirjoitan viimeksi näkemistäni elokuvista. Olen rehellinen elokuvanharrastaja, jolle kirjoittaminen avaa uuden oven seitsemänteen taiteeseen. - Henrik

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button