Uutiset

Star Trek -näyttelijä Nichelle Nichols on kuollut

Näyttelijä, tanssija ja muusikko elokuva- ja tv-alan suunnannäyttäjä

STAR TREK -tieteissarjasta Lt Uhuran roolista tunnettu näyttelijä Nichelle Nichols on kuollut 89-vuotiaana. Asiasta kertoi Nicholsin poika Kyle Johnson äitinsä sosiaalisen median tileillä.

Nichols tunnettiin elokuvauransa ohella muun muassa muusikkona ja aktivistina, joka edisti merkittävällä tavalla mustien naisnäyttelijöiden asemaa elokuvateollisuudessa.

uransa Nichols aloitti aikoinaan balettitanssijana ja laulajana ja debytoi valkokankaalla 1959 musikaalissa Porgy and Bess. Läpimurtonsa hän teki Star Trekin televisioesitysten alkaessa vuonna 1966. Hän oli yksi ensimmäisistä afroamerikkalaisista naisista tv-sarjan keskeisessä roolissa.

Nicholsin roolisuudelma kapteeni Kirkin (William Shatner) kanssa oli yksi käänteentekevistä näytellyistä suudelmista kahden eri etnisyyttä edustavan henkilöhahmon välillä. Samaan aikaan vuonna 1968 mustien ja valkoisten väliset avioliitot oli kielletty Yhdysvalloissa vielä 17 osavaltiossa.

Näyttelijä on kertonut myös ihmisoikeusaktivisti Martin Luther Kingin fanittaneen hänen roolisuoritustaan Star Trekissä ja jopa suostutelleen hänet jatkamaan sarjassa lopettamisen sijaan. Moni julkisuuden henkilö on muistellut häntä erinäisin tavoin ja jopa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tiedotteessaan kutsui Nicholsia tärkeäksi tienraivaajaksi. ”Kansakuntamme on ikuisesti velkaa inspiroiville taiteilijoille, kuten Nichelle Nichols”, Biden sanoi. ”He näyttävät meille tulevaisuuden, jossa yhtenäisyys, omanarvontunto ja kunnioitus ovat jokaisen yhteiskunnan kulmakiviä.”

NICHELSIN Star Trek -kollega George Takei twiittasi näyttelijän olleen korvaamaton suunnannäyttäjä.

”Sydämeni on raskas ja silmäni loistavat kuin tähdet, joiden huomassa nyt lepäät”, Takei twiittasi.

Lähteet: Variety, HS, brittilehti The Guardian

Popcorn with Esko

Popcorn with Esko on leffoihin ja ainoa Suomessa elokuva-alaan keskittyvä podcast. Suosituinta sisältöä on ollut Finnkinon kanssa yhteistyössä teetetty Leffakulissien takana - podisarja, jossa haastateltavina elokuva-alan asiantuntijoita, elokuvantekijöitä ja ammattilaisia. Podcast on leffafaneille ja normaalien leffa-arvosteluiden lisäksi keskustellaan leffa-alan uutisista ja kehittymisestä. Haastateltavina olleet Filmikamari Oy:n toimitusjohtaja Tero Koistinen, elokuvateatteriliiton pj Aku Jaakkola, ohjaajat Dome Karukoski, Tuukka Temonen, näyttelijä/juontaja Roope Salminen, Apfi ry:n kv asioiden päällikkö Anni Wessman sekä näyttelijä Martti Suosaloa ja ohjaaja Virpi Suutari.

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button