Blogit

The Last Duel

(USA, Britannia 2021)

Ohjaus: Ridley Scott
Pääosissa: Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer

Ridley Scottin ohjaama The Last Duel sijoittuu satavuotisen sodan (1337–1453) ajan Ranskaan. Elokuva kertoo tositapahtumiin perustuen maan kaiketi viimeisestä kaksintaistelusta (duel judiciaire), jossa muutoin ratkaisemattomaan oikeustapaukseen haettiin ratkaisu kaksintaistelun avulla. Syylliseksi tuomittiin se, joka hävisi taistelun. Päätöksestä oli vaikea valittaa, koska taisto käytiin kuolemaan saakka.

Ranskassa viimeinen tällainen kaksintaistelu järjestettiin 29.12.1386 Pariisissa ja siihen osallistuivat Sir Jean de Carrouges ja Jacques de Gris. Tapaus tunnetaan Ranskassa ilmeisen hyvin ja sitä on kuvattu useassa kirjallisessa lähteessä. Elokuva The Last Duel pohjaa amerikkalaisen Eric Jagerin aiheesta kirjoittamaan kirjaan.

The Last Duel (2021)

Kaksintaisteluun johtaneen kiistan keskiössä on Sir Jean de Carrougesin (Matt Damon) vaimon Margueriten (Jodie Comer) syytös, jonka mukaan Jacques de Gris (Adam Driver) raiskasi hänet. Tapahtumalla ei ole silminnäkijöitä. On naisen sana miehen sanaa vastaan, kuten usein raiskauksissa. Kaksintaistelu asettaa kuoleman vaaraan kaikki kolme, koska sen aikaisen oikeuskäytännön mukaisesti myös vaimo Marguerite menettää henkensä, jos aviomies häviää.

Nicole Holofcenerin, Ben Affleckin ja Matt Damonin käsikirjoittamassa elokuvassa tarina kerrotaan useasta eri näkökulmasta – hieman samaan tapaan kuin Akira Kurosawan elokuvassa Rashomon (1950). Ridley Scottin teoksessa ensin vuoron saa aviomies Jean, sitten Jeanin taistelutoveri Jacques de Gris ja lopuksi väitetyn rikoksen uhri Marguerite.

Toteutus toimii, vaikka leffalle kertyy mittaa 2,5 tuntia ja tarinan osia kerrataan muutamaan otteeseen. Elokuvan lavastus, puvustus, maisemat ja taistelukohtaukset on toteutettu hienosti. Maailma on hyvin samankaltainen kuin Scottin elokuvissa Kingdom of Heaven (2005) ja Robin Hood (2010).

Elokuvan Suomen ensi-ilta oli 15.10.2021, ja se tuli katsottavaksi Disney Plus -palveluun jo reilun kolmen kuukauden kuluttua teatterilevityksen alusta.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

The post The Last Duel first appeared on Eilen elokuvissa.

Eilen elokuvissa

Eilen elokuvissa on vuodesta 2005 saakka toiminut blogi, jossa kirjoitan viimeksi näkemistäni elokuvista. Olen rehellinen elokuvanharrastaja, jolle kirjoittaminen avaa uuden oven seitsemänteen taiteeseen. - Henrik

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button