Blogit

Renny Harlin: Ainutlaatuinen elämäni

Olen ollut nuoresta asti Rennyn leffojen fani, jonka takia halusin heti tutustua tähän kirjaan kun se julkaistiin. Sillä tietenkin halusin kuulla Suomen ensimmäisen Hollywood ohjaajan elämästä ja mitä kaikkia hänen lukuisten elokuviensa kuvauksissa on tapahtunut, sekä mitä muuta hänen elämässään on oikein tapahtunut. Ja koska tässä kirjassa on vaikka ja mitä mielenkiintoista tapahtumaa ja kohtausta Rennyn elämästä ja haastateltavana on Rennyn lisäksi ollut Hollywoodin isoja nimiä aina ex-vaimo Geena Davisistä Samuel L. Jacksoniin ja Marrio Kassarista John Lithgowiin tai tuottajia ja agentteja ja muita tunnettuja nimiä ja niitä jotka ovat Renny kanssa tehnyt töitä ja juuri siksi tämä kirja kolahti entistä enemmän ja sen takia halusin kirjoittaa myös pienen blogi kirjoituksen siitä, sekä fanituksestani. 

Eli pidän erittäin paljon elämänkerta kirjoista, varsinkin jos ne liittyvät elokuvan tekijöihin, sillä olenhan Leffahullu. Yleensä kuuntelen kirjoja äänikirjana, koska ne sopivat lenkille tai automatkoille tai jos lapset katsovat tv:stä omia ohjelmia. Tämän takia valitsin tälläkin kertaa äänikirja version. Toki koska kirja osoittautui niin mahtavaksi niin ostan sen myös hyllyyn fyysisenä kopiona, eli tässäkin asiassa keräilijä sisälläni herää ja haluan sen fyysisenä kirjana hyllyyn. 

Miksi tämä sitten oli niin hyvä kirja? Ja miksi olen aina ollut Renny Harlinin leffojen fani? 

Aloitetaan fanituksesta. Eli joskus varmaan varhaisessa teini iässä näin Rennyn ohjaamista leffoista Die Hard 2, Cliffhangerin ja ehkä muitakin esimerkiksi Deep Blue Sea leffa, josta ainakin on melko varhaisia muistoja. Ja nämä muokkasivat itsestäni Renny fanin. Vielä tänä päivänäkin ne on elokuvia mitkä mielestäni ovat todella hyviä ja pidänkin niitä miehen parhaimpina leffoina. Die Hard 2 on mahtava jatko-osa ja Cliffhanger puolestaan on hyvää toimintaa yhdistettynä trilleriin ja siinä on myös seikkailu leffojen tunnelmaa ja siinä Sylvester Stallone ei ole täysin mikään ylivoimainen heppu, kuten vaikka Rambo. Deep Blue Sea taas on hyvä toiminnallinen ja erilainen hai elokuva, jossa on mukana scifi elementtejä. Näiden lisäksi täytyy mainita ainakin Nightmare on Elm Street 4 joka on sarjan paras osa (tai ainakin heti ekan jälkeen) ja The Long Kiss Goodnight mikä on hyvä vakooja jännäri, sekä Kurkunleikkaajien saari, mikä on mielestäni aliarvostettu leffa. 2000-luvun leffoista Mindhunters ja Cleaner on myös maininnan arvoisia ja kun kuulin että Renny ohjaa Luokkakokous 3 leffan olin heti kiinnostunut ja menin sen heti myös katsomaan ja vaikka se on elokuvasarja mikä jakaa todella paljon mielipiteitä niin itse ainakin viihdyn niiden parissa ja niin myös tämän uusimman osan. 


Leffojen lisäksi Renny oli usein 90-luvulla (jolloin olin nuori ja teini iässä) lehtien otsikossa joten muistan aina kasvaneeni eri Renny uutisten maailmassa. Muistan myös sen miten hieman vanhempana luin aina mamman luona Seiska lehdestä Renny juttuja ja kaikkea mikä liittyi häneen tai ylipäätään elokuviin ja onpa Rennyn leffoista aina mukavaa bongata Suomi viittauksia. 

Ja juuri kaikkien näiden seikkojen takia tämä uusi kirja kiinnosti niin paljon itseäni ja voi pojat miten hyvä se olikaan ja miten paljon siinä on asioita mitä en tiennyt. Kuten vaikka elokuva projekteista mitkä eivät toteutuneet (tai ei ainakaan Rennyn ohjaamana), Hollywoodin bileistä ja monista vastoinkäymisistä. Oli mielenkiintoista kuulla, että Rennyä pyydettiin ohjaamaan Goldeneye, mutta hän ei pitänyt Timothy Daltonia hyvänä Bondina vaan halusi rooliin Pierce Brosnanin, mutta tuottajat eivät suostuneet ja siksi leffa jäi Rennyn osalta tekemättä. Ja kuten me nyt tiedämme jätti Dalton Bondin roolin myöhemmin ja Goldeneye leffaan palkattiin Pierce Brosnan James Bondin rooliin. Renny myös kieltäytyi ohjaamasta elokuvan Speed, koska se oli kuin Die Hard, mutta bussissa ja ei luottanut päätähti Keanu Reevesin vetovoimaan. Ja nykyään Keanu on yksi Hollywoodin isoimmista nimistä. Näitä vastaavanlaisia projekteja oli useampiakin ja oli hienoa ja todella mielenkiintoista kuulla niistä. 

Kirjassa Renny kertoo tietenkin myös millaista oli Suomalaisena lähteä Hollywoodiin tekemään leffoja ja miten vaikeaa se alussa oli tai miten erilaista. 

Tai miten hänestä tuli 90-luvun alun eniten tienaava ohjaaja ja taakse jäi niin Spielberg, Coppola kuin aivan kaikki muutkin ohjaajat.  Kirjassa käydään läpi myös, miten hän ystävystyi Arnold Schwarzeneggerin kanssa ja kenen vaikutuksesta hän osti todella harvinaisen ja kalliin moottoripyörän. Kirjassa käydään myös läpi monia paikkoja ja taloja joissa Renny on asunut ja kerrotaan hänen nais suhteistaan, läheisistä väleistään äitiin ja Markus Seliniin, sekä suhteesta poikaansa. On kirjassa toki juttua eri elokuvien kuvauksista, esimerkiksi miten haastavaa oli kuvata Die Hard 2 missä piti olla lunta, mutta oli vähälumisin talvi aikoihin tai miten Long Kiss goodnightin kuvauksissa oli pakkasta niin paljon että Geena Davis jäätyi asfalttiin kiinni tai miten vaikeaa oli tehdä vuorikiipeily elokuva Cliffhanger Stallonen kanssa, joka pelkäsi korkeita paikkoja. Tai miten joihinkin leffoihin vaikutti niin sanotusti väärä käsikirjoittaja tai väärä kuvaaja valinta tai että aika vain oli väärä joillekin leffoille tai studio menetti kesken kaiken kiinnostuksensa, kun kuvaukset olivat jo menossa tai valmiit. 


Kirjassa käydään myös läpi huoltajuuskiistaa, sillä yhden Rennyn lyhyen suhteen aikana hänelle syntyi poika ja tämän äiti Tiffany aiheutti paljon päänvaivaa ja Renny näki poikaansa melko vähän. Myös sitä miten Renny menetti miljoonia, koska hänen rahojaan hoitavat ihmiset eivät olleet luotettavia tai miten hän menetti luxus autoja ja harvinaisen moottoripyöränsä. Tai mitä eri bileitä oli Hollywoodissa tai Suomessa, kun Renny täällä vieraili ja ketä kaikkia niissä mahdollisesti oli. Kirja myös kertoo kenen kaikkien kanssa Renny Hollywoodissa ystävystyi ja kenen kanssa ja mistä syystä ystävyydet päättyivät. 

Kirja on täynnä juuri tällaisia mielenkiintoisia seikkoja ja kurkistuksia Rennyn elämään ja Hollywoodin kulissien taakse ja juuri siksi se oli niin mielenkiintoinen ja toimiva ja yksi parhaista ellei jopa paras elämänkerta minkä olen lukenut tai no tässä tapauksessa kuunnellut. Jos tälle kirjalle pitää antaa arvosana, kuten elokuville ja sarjoille joita arvostelen, niin tämän kirjan arvosana on täydet 10/10. Suosittelen siis todella paljon tätä, varsinkin jos pidät Rennyn leffoista, elämänkerta kirjoista tai haluaa kurkistuksen Hollywoodin kulissien taakse. Toki voi olla että pitää olla kova Renny fani jotta tämä iskee yhtä kovaa, kuin itseeni, mutta kyllähän meitä Renny faneja on Suomessa paljon. Eli kiitos Renny ja kirjan kirjoittaja Veli-Pekka Lehtonen, joiden ansiosta sain kokea tämän mahtavan kirjan. 

Ja loppuun maininta: Minulta usein kysytään koska Renny Harlin tulee vieraaksi Leffahullu Podcastiini, niin edelleen vastaus on en tiedä ja toivotaan että se joskus olisi mahdollista ja jos Renny tämän lukee tai kuulee jotain kautta niin olisi kunnia saada teidät podcastiin vieraaksi. Se olisi jo yhden unelman täyttymys.  


Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

Leffahullu

Leffahullu kanavilta löydät mm. Elokuva ja sarja arvosteluja, haastatteluja, unboksauksia, kokoelman esittelyä, leffan ostelua, traileri reagointia ja muuta leffa ja sarja sisältöä. https://open.spotify.com/show/0FGo5fuuJyDdL60Y6pmy0l

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button