Blogit

Star Wars: The Last Jedi (2017)

Vanhempaa arvostelua, kun vuorossa on Star Wars: The Last Jedi. 

Jälleen on uusi Star Wars saanut ensi-iltansa ja tällä kertaa jatketaan siitä, mihin kahden vuoden takainen The Force Awakens jäi, eli Luke Skywalker on nyt löytynyt ja häntä tarvitaan pelastamaan koko universumi pahalta Ensimmäiseltä ritarikunnalta. 


Last Jedi siis jatkuu, suoraan siitä mihin edellinen osa loppui, toki ensin heti alussa nähdään suuri avaruustaistelu. Eli ryminällä lähdetään liikkeelle, mikä tietenkin on hyvä asia, sillä mitä olisi Tähtien Sota ilman sitä sotaa ja avaruustaisteluita. Mainittakoon heti alkuun, että Last Jedi on se erilainen Star Wars elokuva. Elokuva tekee ja näyttää paljon uusia asioita ja sellaisia mitä ei olla näissä elokuvissa totuttu näkemään. Tämä on omasta mielestäni todella hyvä asia, sillä ei ole mukavaa jos kaikki on aina liian samanlaisia. Tämä kuitenkin on suututtanut monet fanit, vaikka moni heistä juuri pettyi siihen, että Force Awakens oli liikaa sitä samaa. 

Last Jedi ei tunnu pelkältä Star Wars elokuvalta, vaan välillä tunnelma on kuin suoraan Indiana Jones tai Bond elokuvista tai jostain animaatiosta. Elokuva on myös aiempia osia humoristisempi, mikä ei välttämättä ole huono asia. Välillä vitsit kuitenkin ovat melko tylsiä, eivätkä aina oikein kunnolla uppoa, kun taas välillä ne osuvat ja kunnolla. Onkin mielenkiintoista nähdä miten ohjaaja/käsikirjoittaja Rian Johnson ei ota liian vakavasti Star Warsia ja osaa myös vitsailla monille asioille joille fanit ovat jo kauan vitsailleet. 

Ei Last Jedi silti ole mikään komedia, sillä siinä on myös vakavia teemoja ja synkkyyttä. Se onnistuu myös olemaan yllätyksellinen, eikä mene juonen osalta kokoajan sieltä missä aita on matalin. Force Awakensia haukuttiin paljon siitä, että se vain on vanhojen Star Wars elokuvien toisinto. Johnson on selvästi tehnyt elokuvasta erilaisen kuin mitä Abrams teki edellisellä osalla. Vaikka Last Jedi on edelleen selvä Star Wars elokuva, on se silti yllättävän erilainen, mikä onkin miellyttävä yllätys. Tällä kertaa kuitenkin on luvassa yllättäviä juonen käänteitä, eikä juoni kulje niitä reittejä joita ennalta oli uumoiltu. Elokuvan jälkeen jäin vain istumaan mietteissäni saliin, sillä niin monia asioita oli juuri tapahtunut ja elokuva oli todella onnistunut yllättämään. 

Last Jedi onnistuu myös syventämään Star Wars mytologiaa ja tuo esiin yllättäviäkin puolia. Samalla nähdään myös paljon sellaista mitä ei Star Wars elokuvissa ole totuttu näkemään ja Voima saa uusia puolia ja sitä käytetään uusilla tavoilla. Elokuvan taistelu kohtaukset ovat taas todella näyttävän näköisiä ja heti alun avaruustaistelu on yksi sarjan parhaista. Samoin valomiekka taistelut ovat näyttäviä, mutta mielestäni niitä olisi saanut olla enemmän ja ne olisi voinut olla pidempiä. Selvästi nämä osat yrittävät välttää esiosien mahdottoman pitkiä ja ylilyöviä valomiekka taisteluita. 

Elokuvassa nähdään entistä enemmän suuria näyttelijöitä, sekä tietenkin niitä aiempien osien jo tuttuja näyttelijöitä. Mukana on mm. Mark Hamill, Daisy Ridley, Adam Driver, Carrie Fisher, John Boyega, Oscar Isaac, Domhnall Gleeson, Andy Serkis, Billie Lourd ja Gwendoline Christie, Anthony Daniels, sekä uusina kasvoina mm. Laura Dern, Benicio Del Toro ja Kelly Marie Tran. Ja onhan mukana jälleen myös suomalaista verta kun Joonas Suotamo on Chewbacca. 


Elokuvan parasta antia on ehdottomasti Hamill, Fisher ja Driver, jotka kaikki ovat parempia kuin edellisessä osassa. Hamill ja Fisher onnistuvat syventämään hahmojaan ja elokuva meneekin heidän kanssaan mielenkiintoiseen suuntaan. Driver onnistuu myös olemaan hyvä, mutta hänen hahmonsa on edelleen liikaa kiukutteleva teini, joka välillä ärsyttää todella paljon, sillä hänen pitäisi olla se uusi Vader. Silti Driver onnistuu syventämään hahmoa ja tekemään siitä ristiriitojen kautta hyvinkin mielenkiintoisen. Del Toro on puolestaan mielenkiintoinen lisä elokuvaan (ja tähän elokuvasarjaan) ja yhtä mielenkiintoinen on hänen hahmonsakin. Daisy Ridley on myös parempi kuin edellisessä osassa ja hänen hahmonsa on tällä kertaa mielenkiintoisempi ja syvempi. Mark Hamill on ehdottomasti Lukena parempi kuin koskaan ja onkin koko elokuvan paras hahmo. Eikä kaikeksi yllätykseksi olekaan täysin sellainen kuin oli uumoiltu. 

Last Jedi jäi edesmenneen Carrie Fisherin viimeiseksi elokuvaksi, joka onkin melko sopivaa, sillä prinsessa Leiana hän tuli maailman tietoisuuteen, joten mikä muu rooli olisikaan parempi hänen viimeiseksi roolikseen. Tällä kertaa Leia on enemmän elokuvan keskipisteessä kuin viimeksi ja tekeepä Fisher parhaan roolisuorituksen vuosiin. Suurena Star Wars fanina Fisherin kuolema kosketti paljon ja elokuvaa onkin paikoitellen vaikea katsoa ilman, että silmät kostuvat ja varsinkin juuri muutamia Leia kohtauksia. Jotka jotenkin tuntuivat vielä siltä, että ne oli tehty Carrien kuoleman jälkeen tai olivat juuri siitä syystä niin koskettavia. 


Kokonaisuutena todella hyvä ja yllättävä elokuva, mutta ei Star Warsin parhaimmistoa, mutta ei todellakaan ole se huonoinkaan, vaan on todella lähellä kärkeä. Keskivaiheilla elokuva hieman raahaa, mutta loppua kohden sitten tapahtuukin vaikka ja mitä. Eikä elokuva missään nimessä ole liian pitkä, vaikka se onkin pisin Star Wars elokuva ja on kestoltaan kaksi ja puoli tuntia. Suosittelen elokuvaa ehdottomasti kaikille Star Wars faneille ja kaikille jotka pitävät tämän tyylisistä elokuvista. Ja tämä todellakin on erilainen Star Wars, eikä pelkkää vanhojen toistoa. Joten sopii myös niille, jotka pettyivät Force Awakensiin. Arvosanan antaminen tuotti todella paljon päänvaivaa, sillä tällä kertaa se tuntui erittäin vaikealta. Lopulta kuitenkin annan arvosanaksi ysin. Elokuva oli loistavan erilainen, mutta silti tunnistettava Star Wars. Mahtava ja fantastinen elokuva kaiken kaikkiaan. 

Rian Johnson teki loistavaa jälkeä ja mielenkiinnolla jään odottamaan miten J.J. Abrams tämän trilogian päättää 2019. Jään myös todella suurella mielenkiinnolla odottamaan mitä Rian Johnson tekee omalla Star Wars trilogiallaan, jonka kerrottiin olevan tulossa. 

Arvosana 9/10

Ja sitten spoilaavaa materiaalia, eli edetkää varoen ja kannattaa ehkä katsoa elokuva ennen seuraavia spoilereita. 

Spoilereita, spoilereita ja vielä kerran spoilereita. 

Mainittakoon ensin, että Leian voiman käyttöä nähdään ensimmäistä kertaa ja melko yllättävällä tavalla vieläpä. Tämä kohtaus antaa lisää osviittaa siitä mitä kaikkea voimalla voikaan tehdä. Ja vaikka tässä lopussa onkin spoilereita en tästä sen enempää puhu, vaan jätän jotain myös yllätykseksi. Oli kuitenkin hienoa nähdä, että myös Leia on vahvana voiman kanssa. 

Luke ei ollutkaan aivan se odotettu pelastaja kuin hänen toivottiin olevan, vaan hän on pikemminkin vanha kärttyinen ukko, joka ei enää halua olla missään tekemisissä kenenkään kanssa. Luke ei myöskään halua olla Jedi ja onkin sulkenut voiman kokonaan ulkopuolelle. Hän ei myöskään halua kouluttaa uusia jedejä, vaan haluaa lopettaa koko jedinä olemisen ja että koko jedismi kuolee hänen mukanaan. Tämä olikin mielenkiintoinen ja yllättävä käänne. Lopussa nähdään kuitenkin Luken valomiekka taitoja ja hänen kohtalonsa, josta en enempää mainitse tässä. Hamill tekee todella hyvää roolityötä ja toivottavasti häntä vielä näissä leffoissa nähdään. 


Elokuva jättää myös vastaamasta edellisen osan esittämiin kysymyksiin, kuten mm. kuka on Snoke tai ketkä ovat Reyn vanhemmat. Reyn vanhempien kerrotaan vain olleen joitain täysin mitättömiä taviksia, jotka vain myivät tyttärensä rahan ja viinan toivossa. Toki voi olla, että tämä oli vain katsojan harhaan johtamista ja Reyn vanhemmat paljastetaan seuraavassa osassa. Jos näin ei kuitenkaan ole, oli se melko suuri yllätys, että Rey on vaan orpo jonka vanhemmat olivat mitättömiä, eivätkä esimerkiksi Skywalkereita, Soloja tai Kenobeja (kuten fanit ovat uumoilleet).

Monia kiinnosti, kuka kumma on Snoke, mutta tähänkään ei saada vastausta. Sillä vaikka Snoke on mukana enemmän kuin viimeksi, niin yllättäen hän kuolee ennen kuin hänestä kerrotaan mitään. Eli Kylo Ren (Ben Solo), päättää tappaa mestarinsa ja samalla pelastaa Reyn, jonka kanssa hän haluaa muokata universumin uudelleen. Myös tämä oli todella yllättävä juonenkäänne, sillä Snoke ei olekaan mitenkään tärkeä ja Kylon tapettua hänet, on hän vain hieman turha hahmo, joka vain oli Kylon suunnitelmien tiellä. Toki tämä tekee Kylosta hieman pahemman pahiksen, mutta yllättävä ratkaisu silti tekijöiltä. Nähtäväksi jää selviääkö joskus Snoken taustat ja se kuka kumma hän oikein oli. 

Snoken tappaminen jo hyvissä ajoin ennen elokuvan loppua oli todella yllättävää ja se tuli varmasti kaikille yllätyksenä. Varsinkin koska fanit ovat nyt kaksi vuotta keksineet teorioita, siitä kuka tämä mystinen hahmo oikein on. Nyt kaikella sillä ei enää ole väliä, vaan kyseessä oli vain turhake Kylon matkalla suuruuteen (täydelliseen pahuuteen). Tämä kaikki teki seuraavasta osasta paljon mielenkiintoisemman ja samalla yllätyksellisempää. 

Elokuva näyttää myös mielenkiintoisesti Reyn ja Kylon yhteyden, sillä jotenkin nämä kaksi ovat yhteydessä toisiinsa. Tämä aiheuttaa sen, että kumpikaan ei ole varmoja kummalla puolella voimaa he haluavatkaan olla. Myös Luken voiman käyttö lopussa on yllätyksellistä ja elokuvassa onkin todella paljon uusia puolia voimasta. Yksi näistä on Reyn näky, joka on todella outo ja ei Star Wars tyylinen, silti en tiedä onko se huono asia. Eli elokuvaa katsoessa jäi usein miettimään, että mihin kaikkeen sitä voiman kanssa oikein pystyykään. 


Ja vaikka Ben Solo (Kylo Ren) onkin angstinen teini, on hän paljon muutakin. Hän on selvästi rikki, isänsä tappamisesta ja hänellä on ristiriitaisia tunteita ja kaiken kaikkiaan hän on hyvin rikkinäinen ihminen. Tätä Adam Driver näyttelee todella hyvin ja katsoja voi melkein uskoa hänen vaihtavan voiman valoisalle puolelle. Tämä on kuitenkin nähty jo ennen näissä elokuvissa, joten Rian Johnson tekeekin päinvastoin ja pistää Kylon entistä enemmän pimeälle puolelle. Tämä oli mielestäni ihan hyvä ratkaisu, samoin se että Kylo tuhoaa naamionsa ja yrittää olla muutakin kuin vain Darth Vader klooni (ei kirjaimellisesti). 

Pakko vielä mainita elokuvan parhaasta cameosta eli Yoda on mukana. Luke näkee Yodan voima haamuna ja Yoda kertoo jälleen viisauksia ja tekee temppujaan. Ja onneksi Yoda näyttää samalta kuin alkuperäisissä Star Wars leffoissa, eikä esiosien CGI versiolta. Tämä tuo yhteenkuuluvuudentunteen alkuperäisiin paljon paremmin. Ja tämä Yoda on se, minkä me näimme alkuperäisissä Star Wars leffoissa, eli se hassun hauska vanha jedi mestari, eikä se esiosien suuri johtaja ja taistelija. Yodan näkeminen olikin yksi elokuvan parhaita hetkiä ja niitä kyllä riitti. 

Moni asia siis tapahtuu eri lailla kuin olisi kuvitellut, mutta juuri tuo yllätyksellisyys tekeekin siitä niin hyvän. Silti elokuva ei aivan yllä Star Wars leffojen parhaimmistoon, mutta on silti todella lähellä kärkeä ja todella hyvä elokuva. 
Kirjoitettu 18.12.2017 

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

Leffahullu

Leffahullu kanavilta löydät mm. Elokuva ja sarja arvosteluja, haastatteluja, unboksauksia, kokoelman esittelyä, leffan ostelua, traileri reagointia ja muuta leffa ja sarja sisältöä. https://open.spotify.com/show/0FGo5fuuJyDdL60Y6pmy0l

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button