Podcastit

Geekki Teemacast | Jakso 34 | 2001: A Space Odyssey | Solaris

2001: A Space Odyssey

2001 on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäisessä osassa nähdään ihmisapinoiden elämää esihistoriallisessa Afrikassa, jonka muuttaa musta monoliitti. Monoliitin vaikutuksesta ihmisapinat oppivat käyttämään luita aseina ja ajavat niiden avulla kilpailijansa tiehensä. Seuraavaksi hypätään ajassa eteenpäin Clavius-asemalle kuuhun, jossa ihmiset löytävät samanlaisen monoliitin, joka lähettää signaalin Jupiteriin. Tämä on ihmisille ensimmäinen merkki Maan ulkopuolisesta elämästä. Toisessa osassa tarina siirtyy avaruusalukseen, joka on osa operaatiota, jonka tavoitteena on tutkia signaalia. Muut astronautit ovat syväjäädytettyinä, mutta David Bowman ja Frank Poole ovat hereillä. Aluksen toimintoja ohjaa Hal-niminen tietokone. Astronautit alkavat epäillä, että Hal ei ole luotettava, minkä vuoksi he harkitsevat sammuttavansa Halin. Hal yrittää tappaa Poolen, jota Bowman lähtee pelastamaan. Poole menehtyy, mutta Bowman selviää ja sammuttaa Halin irrottamalla tämän piirit. Tämän jälkeen Bowmanille paljastuu operaation oikea tavoite. Kolmannessa osassa päästään Jupiterille, jossa Bowman päätyy Ludvig XVI:n tyyliin sisustettuun huoneeseen. Bowman vanhenee vaiheittain, kunnes monoliitti ilmestyy. Lopuksi näemme, kun Tähtivauvana tunnettu hahmo katselee vieressään pyörivää Maapalloa.

Wikipedia, vapaa tietosanakirja: 2001: Avaruusseikkailu (elokuva) [verkkodokumentti]. Päivitetty 06.11.2020. Saatavissa: https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=2001:_Avaruusseikkailu_(elokuva)&oldid=19303982. [Viittauspäivä 28.11.2020.] Wikipedia, vapaa tietosanakirja: 2001: A Space Odyssey (film) [verkkodokumentti]. Päivitetty 29.11.2020. Saatavissa: https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=2001:_A_Space_Odyssey_(film)&oldid=991274826. [Viittauspäivä 28.11.2020.]

Solaris

Solaris on meditatiivinen psykodraama, joka sijoittuu mystiselle planeettamuodostelmalle nimeltä Solaris. Siellä olevan avaruusaseman tieteellinen työ on ajautunut kriisiin ja tämän vuoksi psykologi Kris Kelvin matkaa paikalle selvittämään tilannetta. Hän huomaa, että Solariksella tapahtuu epätodellisia asioita. Planeetan meri on elävää ainetta, joka toimii kuin jättiläisen aivot. Sen arvoitus kiehtoo ihmisiä, koska merellä on kyky muuttaa materiaksi kaikki heidän mielikuvansa ja muistonsa. Kelvin huomaa tämän nähdessään ”vierailijoita” kuten hänen vaimonsa Harin, joka ilmestyy hänen huoneeseensa. Pelästynyt Kelvin lähettää Harin avaruuteen, mutta Hari ilmestyy myöhemmin uudelleen. Eräänä päivänä Kelvin, Hari sekä tutkijat Snaut ja Sartorius kokoontuvat yhdessä syntymäpäiväjuhlille, josta kehittyy filosofinen argumentti, jonka aikana Snaut muistuttaa Haria, ettei hän ole todellinen. Järkyttyneenä Hari yrittää tappaa itsensä, mutta hän herää henkiin. Myöhemmin Kelvin saa tietää, että Hari on kadonnut, mutta tämä johtuu siitä, että tutkijat tuhosivat Harin. Kelvin alkaa pohtimaan, että pitäisikö hänen palata Maahan vai jäädä Solarikselle. Lopussa Kelvin tapaa isänsä heidän datsassaan, mutta kamera loitontuu paljastaakseen, että se on saarella Solariksen meressä.

Wikipedia, vapaa tietosanakirja: Solaris (vuoden 1972 elokuva) [verkkodokumentti]. Päivitetty 08.01.2020. Saatavissa: https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Solaris_(vuoden_1972_elokuva)&oldid=18647910. [Viittauspäivä 28.11.2020.] Wikipedia, vapaa tietosanakirja: Solaris (1972 film) [verkkodokumentti]. Päivitetty 27.11.2020. Saatavissa: https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Solaris_(1972_film)&oldid=990998670. [Viittauspäivä 28.11.2020.]

Kimin YouTube-kanava: https://www.youtube.com/user/KimSjopi
Kimin Letterboxd-tili: https://letterboxd.com/kimsjopi/

Geekkicast

Geekkicast-kanava koostuu viihde-podcasteista, joissa Severi ja Jarmo puhuvat elokuvista, sarjoista, videopeleistä ja sarjakuvista. Spoilerivaroitus niille, jotka eivät ole nähneet, pelanneet tai lukeneet julkaisuja, joista puhumme! Kolmesta podcast-sarjastamme Geekkicast ja Spesiaali keskittyvät elokuviin ja sarjoihin, joita valitaan yksi tai useampi jaksoa varten. Jaksoissa pureudutaan kulissien takana tapahtuneisiin käänteisiin, jälkivaikutuksiin julkaisun jälkeen ja omiin fiiliksiimme kyseisistä tekeleistä. Joskus teemme jotain erikoisempaa kuten vaikka kommenttiraidan. Yksi kantava teemamme on avarakatseisuus, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että jaksoissa käsiteltävät leffat saattavat olla hyvin erilaisia keskenään. Lisäksi pyrimme aina oppimaan jotain uutta puhuessamme elokuvista/sarjoista ja jakamaan oppimaamme kuulijoille. Jos tykkäätte kuulemastanne, tutustukaa aiemmin julkaistuihin jutusteluihin ja viettäkää oikein rattoisa hetki intohimoisen viihdehöpinän parissa lukuisine aasinsiltoineen!

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button