Uutiset

Ensi vuonna jaetaan sukupuolettomat Jussit

Filmiaura Ry ilmoittanut muutoksen tulevan voimaan 2023

Elokuvajournalistit ry vuodesta 1944 ja vuorostaan Filmiaura ry 1962 ovat jakaneet Ben Renvallin suunnittelemia Jussi-patsaita kotimaisille elokuvantekijöille. Tänä vuonna Filmiauran hallitus on päättänyt, että ensi vuoden 2023 Jussi-gaalassa jaetaan sukupuolettomat Jussi-palkinnot. Muutos koskee neljää Jussi-palkintoa: mies- ja naispääosan sekä mies- ja naissivuosan palkintoja.

– Haluaisimme kuitenkin säilyttää näyttelijäpalkintojen lukumäärän samana kuin nykyisin. Suomessa tehdään niin paljon elokuvia, että olisi huono idea vähentää palkintojen määrää, sanoo Filmiauran hallituksen puheenjohtaja Riina Liukkonen.

Filmiauran 500-hengen jäsenistö koostuu elokuvantekijöistä, elokuvalevittäjistä, -toimittajista, -teatterinpitäjistä ja muista valkokangaslevityksen saaneiden kotimaisten pitkien näytelmäelokuvien parissa työskentelevistä ammattilaisista. Vain muutamat elokuva-alan palkintotapahtumat ovat siirtyneet sukupuolineutraaleihin palkintoihin – Oscarit ja Ruotsin Guldbagge-palkintogaala eivät tähän ole vielä lähteneet.

Päätöksen taustalla vaikuttaa yhteiskunnallinen muutos ja Filmiaura ry:n puheenjohtaja Riina Liukkosen mukaan ei ole mitään tarvetta jäädä odottamaan, että isommat gaalat tekisivät päätöksen ensin.

– Tänä päivänä ei pidä enää olla sukupuolen mukaan määriteltyjä kategorioita. Binäärinen ajattelu ei ole tätä päivää, ja haluamme ottaa huomioon myös muut sukupuolet samanarvoisesti, hän toteaa.

Vuoden 2022 Jussi-gaala järjestetään tänä vuonna perjantaina 6. toukokuuta eli sukupuolittuneet Jussi-palkinnot jaetaan tässä juhlassa viimeistä kertaa. Ensi vuoden muutos ei kuitenkaan tule vaikuttamaan tässä vaiheessa patsaan ulkomuotoon. Jusseja jaetaan vuosittain 16:ssa eri kategoriassa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä: YLE

Popcorn with Esko

Popcorn with Esko on leffoihin ja ainoa Suomessa elokuva-alaan keskittyvä podcast. Suosituinta sisältöä on ollut Finnkinon kanssa yhteistyössä teetetty Leffakulissien takana - podisarja, jossa haastateltavina elokuva-alan asiantuntijoita, elokuvantekijöitä ja ammattilaisia. Podcast on leffafaneille ja normaalien leffa-arvosteluiden lisäksi keskustellaan leffa-alan uutisista ja kehittymisestä. Haastateltavina olleet Filmikamari Oy:n toimitusjohtaja Tero Koistinen, elokuvateatteriliiton pj Aku Jaakkola, ohjaajat Dome Karukoski, Tuukka Temonen, näyttelijä/juontaja Roope Salminen, Apfi ry:n kv asioiden päällikkö Anni Wessman sekä näyttelijä Martti Suosaloa ja ohjaaja Virpi Suutari.

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button