Oscar-palkinnot jaettu! Everything Everywhere All at Once kahmi eniten voittoja.
Oscar-gaala, ehkä vuoden seuratuin elokuva-alan tapahtuma Yhdysvalloissa Los Angelesin Dolby Theatressa. Leffa Median sisällöntuottajat seuraavat gaalaa ja raportoivat voittajista ja mietteistään tulevassa spesiaalissa.
Pääpalkinnosta eli parhaan elokuvan Oscarista kisasi kaikkiaan 10 elokuvaa. Ne olivat Avatar: The Way of Water, The Banshees of Inisherin, Elvis, Everything Everywhere All at Once, The Fabelmans, Länsirintamalta ei mitään uutta, Tár, Top Gun: Maverick, Triangle of Sadness ja Women Talking. Näistä viimeisin ei ole vielä tullut levitykseen Suomeen.
Tämän vuoden Oscareiden suurin ennakkosuosikki oli odotetusti Daniel Kwanin ja Daniel Scheinertin Everything Everywhere All at Once, joka keräsi myös eniten ehdokkuuksia, kaikkiaan 11.
Ja se myös puhdisti palkintopöydän seitsemällä Oscarillaan. Mielikuvituksellinen tieteisseikkailu voitti parhaan elokuvan sekä parhaan ohjauksen Oscarit!
Parhaan miessivuosan Oscarin voittii Ke Huy Quan elokuvasta Everything Everywhere All at Once. Kiinalaissyntyinen Huy Quan tuli tunnetuksi jo 1980-luvulla lapsitähtenä Indiana Jones ja Tuomion temppelin elokuvasta. Tämän jälkeen hän ei rooleja valitettavasti saanut Hollywoodissa, mutta teki Everything Everywhere All at Once elokuvassa komean paluun ja roolin kilttinä ja sankarillisena Waymondina.
Naispääosan palkintoa veikattiin kapellimestaridraama Tárin Cate Blanchettille, mutta palkinnon sai lopulta Michelle Yeoh taitavasta pääosastaan Everything Everywhere All at Once elokuvassa, jossa hän esittää toimintasankariksi nousevaa arkista perheenäitiä. Elokuvan ohjaajat Daniel Kwan ja Daniel Scheinert ovat myös käsikirjoittaneet elokuvansa, ja parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscar irtosikin heille.
Vietnamilaissyntyinen Huy Quan piti tunteikkaan puheen lavalla ja puhui pakolaistaustastaan ja ”amerikkalaisen unelman” toteutumisesta. Näin koko gaalan suurin ennakkosuosikki, Everything Everywhere all at Once sai ensimmäisen Oscarinsa.
Parhaan naissivuosan Oscar meni samalle elokuvalle ja Jamie Lee Curtisille Everything Everywhere All at Oncessa hienosti koomikon taitojaan. Halloween-elokuvasta (1978) kuuluisaksi noussut veteraaninäyttelijä Curtis sai uransa ensimmäisen Oscarin.
Netflixillä ensi-iltansa saanut stop motion -nukkeanimaatio Guillermo del Toron Pinocchio sai parhaan pitkän animaation Oscarin, joka kertoi tutun Pinokkio-tarinan.
Parhaan pitkän dokumentin Oscarin sai Daniel Roherin ohjaama Navalnyi.
Toiseksi eniten ehdokkuuksia keräsi saksalainen sotaelokuva Länsirintamalta ei mitään uutta. Länsirintamalla ei mitään uutta -sotaelokuvan James Friend sai parhaan kuvauksen Oscarin. Ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuva saksalainen Erich Maria Remarque -romaanifilmatisointi sai kaikkiaan yhdeksän ehdokkuutta, ja niistä esimerkiksi kuvauksen Oscaria sille ennakkoon veikkailtiinkin. Ennakko-odotusten mukaisesti elokuva voitti lisäksi parhaan kansainvälisen eli ei-englanninkielisen elokuvan palkinnon.
Oscarin sai myös Christian M. Goldbeck ja Ernestine Hipper lavastuksesta ja Volker Bertelmann voimakkaasta musiikista.
Parhaan maskeerauksen ja hiusmuotoilun Oscar sai The Whale -elokuvan tiimin Adrien Morot, Judy Chin ja Annemarie Bradley. He loivat pääosanesittäjä Brendan Fraserille hyvin aidon oloisen ”ylipainopuvun”. The Whale elokuvan roolia on pidetty koskettavana paluuna Fraserille, joka on ollut toistakymmentä vuotta sivussa Hollywoodin parrasvaloista – Fraser vastaanotti palkintonsa selkeästi liikuttuneena.
Parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscarin sai Sarah Polley elokuvasta Women Talking, jonka hän on niin ikään myös ohjannut.
Pukusuunnittelu-Oscar meni Marvel-supersankarielokuva Black Panther: Wakanda Foreverin näyttävät puvut luoneelle Ruth Carterille
Top Gun: Maverick sai hävittäjäjylinöistään parhaan äänen Oscarin.
Parhaan alkuperäislaulun Oscarin voittaja oli Intian Bollywood-superhitti RRR:n ilmiöksi noussut Naatu Naatu kappaleellaan.
Visuaalisten tehosteiden Oscar meni odotetusti James Cameronin Avatar: The Way of Water elokuvalle.
Parhaan lyhytdokumentin Oscarin sai Kartiki Gonsalvesin ohjaama intialais-amerikkalainen The Elephant Whisperers.
Näyteltyjen lyhytelokuvien kategoriassa palkinto meni Tom Berkeleyn ja Ross Whiten ohjaamalle An Irish Goodbyelle, lyhytanimaation Oscar taas Charlie Mackesyn ja Matthew Freudin The Boy, the Mole, the Fox and the Horse.
Gaalaa juontaa Jimmy Kimmel, joka hoiti tehtävää viimeksi 2018. Chris Rockia tai kymmenen vuoden porttikieltoa saanutta ja viime vuoden läpsäisystä tunnettua Will Smithiä ei gaalassa nähty.
Lisää tulossa – stay tuned!