Blogit

THE RING (2002)

HALLOWEEN SPECIAL #2

THE RING (2002)

The Ring (2002) aloitti Hollywoodin Horror remake trendin j-horror elokuvista joskus laadukkain määrin kuten The Grudge tai vähemmissä määrin kuten The Eye. Se kertoo tappajavideosta. Kun katsoja on nähnyt sen ja puhelimen soidessa ääni vastaa katsojan kuolevan seitsemässä päivässä. Näin tapahtuu hyvin tunnelmallisessa alussa missä sanotaan vähän ironisesti TV:n tappavan aivosoluja mutta todellisuus iskee kun jokin sanoinkuvaamaton ilmestyy TV:stä ja lopputuloksia näytetään lopulta vain nopeina leikkauksina ja kuvina kun hetki on sopiva. Ruumiit näyttävät siltä kuin sielu olisi imetty. Uhrin täti on toimittaja Rachel (Naomi Watts) joka päättää tutkia tapausta omaisten pyynnöstä ja saa pian huomata outoja ilmiöitä ja yhteensattumia samalla kun hänen poikansa Aidan (David Dorfman) ja kollegansa Noah (Martin Henderson) sotkeutuvat tapaukseen.

The Ring on niitä tapauksia mitä sattuu vaan muutaman kerran. Tämän jälkeen kaikki yrittivät olla uusi Ring onnistumatta siinä koska heillä ei ollut Gore Verbinskia. Vaikkakin The Ring on kesympi kuin mitä vertaa joihinkin viimeaikaisiin vedenjakajiin kuten Witch, Babadook tai Hereditary, sen vaikutusvoima Yhdysvaltain markkinoilla on kiitettävää. Kun elokuva alkaa, voi huomata sen että suoritukset ovat vähän vakavailmeisiä tai monotonisia mutta sekin on kohteliaisuus koska ilmapiiri on hyvin outo ja hälyttävä. Verbinski käyttää väripalettina paljon vihreitä ja sinertäviä sävyjä kylmänoloisessa Seattlessa ikäänkuin video ei poistuisi katsojan luota. Tämä on vähän kuin mainstreamiin tarkoitettu Horror movie missä on arthouse piirteitä.

Japanilainen originaali vie voittoa siinä koska aihe on sidoksissa kulttuuriin ja pelkotiloihin kun taas amerikkalainen uusversio lähestyy tätä suoremmin ja kenties maanläheisimmin. Se toisaalta hyötyy siinä että Naomi Watts on aktiivisempi hahmo kuin japanilainen vastineensa. Kun hänen itsevarma kuorensa murtuu, katsoja on myös mukana hänen matkassaan. Videota ja sen antagonistia ei tarvitse umpiselittää. Sitä pelätään siksi koska se on päässyt leviämään. Elokuva on myös fiksu siinä että se päästää avainhetkiä pienin murusin tehden siitä mysteeristä pelottavamman. Kohtaus missä Aidanin ja Noah’n yhteys paljastuu, on esimerkki sen hienovaraisesta terrorista. Vaikkei olisi pitänyt kokonaisuutta niin pelottavana, sen kyyninen loppunsa kun jotain sanoinkuvaamatonta tapahtuu, ei petä.

Mitä tulee jatko-osiin, älköön vaivautuko. Jättäkää se tähän. Ring Two… muistan vain kolme kohtausta juonesta mitä on hankala selittää. Rings… mikä on seuraava harppaus videonauhurista? Verkko. Uhratkaa aikaa mieluummin tälle ja japanilaiselle alkuperäiselle. Vaikka se onkin vähän kyynistä että amerikkalainen uusversio on olemassa siksi koska länsimaalaiset eivät jaksa lukea tekstityksiä, se auttaa kuitenkin löytämään japanilaisen vastineen ja vertailemaan näitä keskenään.

⭐⭐⭐⭐-

Olli-Pekka Mäkelä

Arvioita pääasiassa elokuvateatterien tai striimauksen uusimmista sisällöistä

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button