Blogit

Cyborg ² : Glass Shadow (1993)

Minulla on tietty paikka sydämessä 90-luvun cyborg-leffoille. Varsinkin niille vähän pienemmän budjetin suoraan videolle julkaistuille elokuville. Vuonna 1989 Masters Of The Universe-elokuvalle piti tulla jatko-osa, mutta suunnitelmat muuttuivat ja elokuvan raunioista syntyi Jean Claude Van Dammen tähdittämä kulttiteos. Samaan universumiin sijoittuu myös elokuva nimeltä Glass Shadow, joka on tavallaan Spin-off Cyborgille. Siksi elokuva sai joissain maissa etuliitteen Cyborg ². Van Dammen elokuvaa kyllä sivutaan nopeasti, mutta muuten kyseessä on aivan oma tarinansa, joka yhdistelee cyborgi-elokuvia, cyberpunk-estetiikkaan ja animesta tuttuihin designeihin. Tämä on myös 17-vuotiaan Angelina Jolien debyyttileffa. Tällä kertaa Albert Pyunin ohjaajan paikalla korvasi Michael Schroeder (Out of The Dark, 1988)

Cyborg ² : Glass Shadow (1993)

Vuonna 2074 kyborgit ovat korvanneet ihmiset kaikissa palveluammateissa, kuten prostituutiossa ja sotilaina. Maailman johtaviksi yrityksiksi ovat nousseet japanilainen Kobayashi Electronics ja amerikkalainen Pinwheel Robotics. Yritykset taistelevat ykköspaikasta maailman johtajama. Pinwheel valmistaa Cash (Jolie) nimisen Cyborgin, jonka suonet on täytetty “Glass Shadow” nimisellä räjähdenesteellä.

Cashin on tarkoitus mennä Kobayashin johtokunnan luo ja räjäyttää nämä ilmaan. Cash saa asiasta vihiä mystiseltä Mercyltä (Palance), joka ilmestyy erilaisiin tv-ruutuihin puhuvana suuna. Mercy käskee Cashin hankkia itselleen joku “sankari”, jonka kanssa paeta Pinwheelistä räjähdesytyttimen signaalin ulottumattomiin. Tähän tehtävään kunnostautuu Cashin taistelulajien valmentaja Colton “Colt 45” Ricks (Koteas). Paettuaan täpärästi rakennuksesta, saavat karkurit peräänsä Pinwheelin palkkaaman psykopaattisen palkkatappajan Danny Benchin (Drago)…

Visuaalisesti elokuva on kalliimman näköinen, kuin edeltäjänsä tai useat saman ajan cyborgi-leffat, mutta jotkin erikoistehosteet ovat vähän “juustoisen” näköisiä, kuten alussa nähtävä endoskeleton ja Pinwheelin pienoismalli. Pienoismalli on kyllä elokuvassa kiehtovan näköinen, mutta näyttää kyllä aivan pienoismallilta. Jotakin kiehtovaa ja kiinnostavaa näissä pienoismalleissa ja stop-motion efekteissä, vaikka olisi heikommankin näköisiä. Ehkä se on se käsityön jälki, mikä niistä tekee komeita katsella.

Visuaalisesti elokuva on lainannut tietysti Blade Runneria, Robocopia ja Terminaattoria, mutta samalla tulee mieleen useita saman ajan japanilaisia anime-elokuvia, joista kuvastoa on ammennettu.

Näyttelijöistä Angelina Jolie tekee debyyttiroolinsa (jos vuoden 1982 lapsiroolia ei lasketa). Jolie onkin elokuvan heikoin lenkki ja cyborgia näytellessään hän on huvittavan kökkö (*tsekatkaa vaikka kohtaus, jossa cyborgi menee epäkuntoon). Tätä kökköyttä paikkaa kyllä se fakta, että Jolie on pitkin leffaa vähissä vaatteissa, tai tissit paljaana. Tosin sekin tuntuu hitusen väärältä, koska Jolie oli vasta 17-vuotias esittäessään Cashia (Jon Voight oli varmasti ylpeä tyttärestään). Onkin katsojasta kiinni antaako tämä lisäarvoa elokuvalle. Tyylilajiin kuuluen tissejä nähdään muutenkin paljon.

Tarina kertoo, että nähtyään elokuvan kokonaisuudessaan Jolie kertoi menneensä kotiin oksentamaan.

Teenage mutant ninja turtlesista (1990) ja Crashista (1996) tuttu Elias Koteas on elokuvan toimintasankari. Taistelukohtaukset eivät ole mitään kovin kummoisia, mutta muuten Eliasta on aina mukava nähdä  elokuvissa. Elias esittää Colton “Colt 45” Ricksiä, joka on olevinaan taistelulajien kouluttaja.

Jack Palance oli voittanut juuri oscarin City Slickers elokuvasta vuonna 1991, kun hän hyppäsi tällaiseen b-leffaan mukaan. Onneksi hyppäsi, sillä hänen äänensä on mahtavaa kuunneltavaa pitkin leffaa. Suurimmaksi osaksi näemme miehestä vain invert-kuvaa televisioruudulta ja siinäkin vilkkuu vain joko suu tai silmä, mutta loppupuolella mies pääsee valloilleen ja onkin kapinalliskyborgina vallan mahtava.

Elokuvan valopilkku ja paras hahmo on Billy Drago psykopaattisena Danny Benchinä. Drago on tuttu mm. Lahjomattomista (1987) ja Brisco County Jr. sarjasta. Bench on kuin pahasti häiriintynyt David Bowie ja tekee mielestäni mielettömän hienon suorituksen. Elokuvan taso nousi heti, kun Drago tuli kuvioihin.

Taistelukohtauksissa nähdään myös taistelulajien mestari ja stunt-nainen Karen Sheperd. Sheperd nähdään mm. Eastern Buildingia vasten, joka on tuttu rakennus Predator kakkosesta.

Myös Batmanista (1989) tuttu Bob, eli Tracey Walter on mukana leffassa. Jack Palancekin nähtiin muuten samassa Batmanissa. Jean Claude Van Dammea nähdään myös, mutta kohtaukset ovat takaumia ensimmäisestä Cyborg-leffasta.

Elokuvassa on mielenkiintoinen tulevaisuuden kuva, koska maailmaa johtavat yritykset, jotka tuottavat eläväisiä “seksinukkeja”. Ei kaukana siis siitä mihin nykyään ollaan menossa. Näitä “nukkeja” käytetään myös terroritekoihin, mikä ei olisi mahdotonta nähdä oikeastikin tulevaisuudessa. Elokuva lainasi tämän juonikuvion Nemesis-elokuvasta, vuodelta 1992.

Jolien hahmon nimi on kokonaisuudessaan Casella ”Cash” Reese. Reese nimi on tribuutti Terminaattorin Kyle Reeselle.

Elokuvan voi katsoa helposti erillisenä osanaan, ilman että on nähnyt muita Cyborg-elokuvia ja sellaiseksi se on luotukin. Elokuvaa olisi voinut kutsua pelkäksi Glass Shadowiksi, ilman Cyborg-etuliitettäkin. Se on juustoinen ja sisältää kökköä näyttelemistä, mutta se on myös yksi laadukkaimmista suoraan videolle tuotetuista 90-luvun alun cyborgi-elokuvista. Myös Cyberpunk-fanit löytävät siitä paljon kiinnostavia juttuja. Itse pidin siitä tietysti paljon, monestakin syystä. Suositellaan kaikille sci-fin, b-elokuvien, cyborgi-leffojen tai ysäri-actionin ystäville… tai jos haluat vain nähdä Angelina Jolien boobsit.

– Kai Kumpulainen 14.7.2022

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button