Blogit

arvostelussa: Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus (2011)

Tintti törmää torilla kiehtovaan Yksisarviseksi nimetyn purjelaivan pienoismalliin ja päättää ostaa sen omakseen. Pian hänelle selviää, että esineeseen liittyy suurempia mysteereitä kuin hän olisi osannut odottaa. Tintti saa pian peräänsä äkäisen Sakarinin, joka haluaa laivan ja sen sisältämät salaiset viestit omiin käsiinsä.

Tintti tuli minulle tunnetuksi lapsena, sillä levyhyllystäni löytyi muutama Tintin seikkailut -piirroselokuva. Hahmo ja siihen liittyvät tarinat perustuvat kuitenkin alunperin sarjakuviin, ja niitä en ole vielä saanut käsiini. Myös Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus tuli ensimmäisen kerran katsottua ala-asteikäisenä elokuvan ollessa vielä melko tuore tapaus. Tuolloin se tuntui erityisen jännittävältä, ja kyseessä onkin selkeästi vanhemmalle yleisölle suunnattu animaatiotekele.

Elokuvan päähenkilö on tietysti itse Tintti. Tintti on seikkailunjanoinen lehtimies, ja hän kiinnostuukin välittömästi pienoismallilaivaansa liittyvistä salaisuuksista. Hahmo on myös rohkea, sillä tämä ei juuri panikoidu saadessaan ärtyneen herra Sakarinin kätyreineen peräänsä ja joutuessaan mitä vaarallisempiin tilanteisiin. Vaikka Tintti on suureksi osaksi melko täydellinen hahmo ollessaan rohkea, älykäs ja hyväntahtoinen, tuodaan elokuvassa onneksi ilmi myös tämän heikompia hetkiä.

Tintin mukana kulkee tietysti tämän uskollinen valkoinen koira Milou. Milou tuo useassa kohtaa hymyn huulille, ja on yksinkertaisesti mahdotonta kuvitella Tintin hahmoa ilman Milouta. Lisäksi Miloulle on annettu tilaa juonen kannalta, sillä tämä on usein Tintin apuna mysteerien selvittämisessä, vaikka toisinaan koira myös tuottaa hieman lisähaastetta omistajansa elämään.

Yksisarvisen mysteerin kautta Tintti kohtaa matkallaan alkoholisoituneen ja arvaamattoman kapteeni Haddockin. Haddock nousee yhdeksi elokuvan tärkeimmistä hahmoista, ja tämä liittyykin tapahtumien kautta Tintin matkakumppaniksi. Haddock on kirkkaasti elokuvan mielenkiintoisin ja onnistunein hahmo, ja täydellinen antisankari. Haddock vaikuttaa aluksi hyvin piittaamattomalta ihmiseltä, mutta hänestä saadaan esille useita puolia tapahtumien edetessä. Haddockin heikentynyttä muistia ja tämän alkoholiriippuvuutta hyödynnetään juonessa erinomaisesti. Hahmolla on paljon arvokasta tietoa, mutta katkeileva muisti ja rappiollinen elämäntyyli tuovat Tintin tietojen kalasteluyrityksiin huomattavasti mutkia.

Elokuvan pahiksena toimii Yksisarvisesta kiinnostunut pienoismallien keräilijä Ivan Ivanovitš Sakarin. Sakarin on melko perinteinen, mutta hyvin onnistunut pahishahmo. Hahmon olemuksesta huomaa välittömästi, etteivät tämän aikeet ole täysin rehelliset. Lisäksi hahmo on tarpeeksi intohimoinen tavoitteidensa suhteen, ettei tämä päästä Tinttiä kumppaineen helpolla.

Tintin tukena elokuvassa nähdään myös sarjakuvista tuttu komediakaksikko Dupond ja Dupont, jotka auttavat kykyjensä mukaan ystäväänsä ja tuovat elokuvaan kevyempiä kohtauksia. 

 

Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus tuo animaatiojäljellään mieleen realistisen videopelin. Sen toimintakohtaukset ovat tarkkoja, ja niissä on paljon elementtejä toimintaelokuvista. Lisäksi kaikki elokuvan hahmot ovat hyvin realistisia. Esimerkiksi hahmojen ilmeet ovat pieneleisiä, ja lisäksi heidän ihonsa yksityiskohdat erotuvat selkeästi. Pidän animaatiotyyliä hyvin kiehtovana, ja on aina mahtavaa nähdä jotakin uutta tällä saralla. Lisäksi elokuvan maisemat ovat upeaa katseltavaa, ja esimerkiksi meri ja sen aallot on kuvattu kauniisti. Animaatiojälki oli upeaa ilmestymisvuonnaan, mutta se jaksaa edelleen hämmästyttää yli kymmenen vuoden jälkeenkin.

Myös juonellisesti elokuva toimii erinomaisesti. Seikkailu nappaa välittömästi mukaansa, ja tarinankulku tasapainottelee onnistuneesti videopelimäisten toimintakohtausten ja hahmoihin syventyvien rauhallisempien kohtausten välillä.  Erityisesti ailahtelevan kapteeni Haddockin ja kaksikosta tasaisemman Tintin välinen dynamiikka on rakennettu mielenkiintoisesti. Kaksikko ajautuu yhteen aluksi pakon saattelemana erilaisten sattumusten kautta, mutta nämä tutustuvat toisiinsa seikkailun lomassa ja myös hahmojen välinen luottamus kasvaa heidän joutuessa selviämään erilaisista tilanteista yhdessä. Hahmot myös oppivat molemmat toisiltaan jotakin. Kaksikon ajoittainen turhautuminen toisiinsa on huvittavaa seurattavaa. 

Tintin seikkailuista oli alunperin suunnitelmissa luoda trilogia, ja tämä ensimmäinen osa antaa viitteitä jatkosta. Tiedot jatkosta ovat kuitenkin hämäriä, mikä on todella harmi. Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus erottuu nimitäin hyvin edukseen animaatioelokuvien saralla, ja olen aina innoissani, kun saadaan myös vanhemmalle yleisölle suunnattuja animaatioelokuvia. Kaiken kaikkiaan kyseessä on melkoinen nappisuoritus. Elokuvan päähenkilöt ja heidän väliset suhteensa ovat mielenkiintoisia ja kehittyviä, ja seikkailu tarjoaa jännitystä ja pitää otteessaan elokuvan alkusekunneista loppuun asti. Myöskään tyhjäkäyntiä ei ole, vaan elokuvan juoni etenee tasaista tahtia jättämättä aikaa tylsistymiselle. En oikeastaan keksi elokuvasta mitään valitettavaa, joten onko mitään syytä olla antamatta täysiä pisteitä?

kapteeni Haddock: I feel strange, Tintin, like I'ver never felt before…

Tintti: Don't worry, captain. You're just sober.

5/5

 

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Elokuvien lumoissa

Blogi ja Instagram Elokuvien lumoissa (@elokuvienlumoissa) Olen 20-vuotias elokuvaharrastelija. Blogin pääpaino on ollut viime vuodet animaatioelokuvien arvosteluissa, erityisesti Disneyn, Pixarin ja studio Ghiblin tuotoksissa. Lisäksi pyrin täyttämään Instagramia esimerkiksi erilaisilla kyseilyillä, ja tykkään myös blogin puolella kokeilla ajoittain uusia genrejä!

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button