Blogit

maaliskuun elokuvahahmo: Howl Jenkins Pendragon

elokuvat: Liikkuva linna (2004)

lue elokuvan arvostelu tästä

Huom. Postaus vilisee spoilereita, joten ethän lue tekstiä, mikäli Liikkuva linna on vielä katsomatta!

Howl Jenkins Pendragon

Liikkuvan linnan kohdalla oli erityisen vaikea valita, kirjoittaisinko Sophiesta vai Howlista. Molemmissa hahmoissa olisi niin paljon kirjoitettavaa ja monia puolia. Itselleni Howl on kuitenkin jollain tavalla läheisempi, joten tällä kertaa päädyin häneen. Luin myös Liikkuvan linnan kirjaversion vähän aikaa sitten, mutta tässä kirjoituksessa viittaan elokuvan Howliin (joka on muuten huomattavasti helpommin pidettävä versio hahmosta :D.)

Howl on hyvin voimakas ja tunnettu velho, ja tämä jakaakin itsestään erilaisia valheita ympäri kyliä ja kulkee eri nimillä ylläpitääkseen yksityisyyttään. Howl asuu Liikkuvassa linnassa vuorilla, vaikka Liikkuvan linnan ominaisuuksien ja erilaisten uloskäyntien ansiosta hänen voisi periaatteessa ajatella asuvan myös useissa kylissä. 

Howlista kulkevien huhujen perusteella Howl jahtaa kauniita naisia ympäri kyliä ja syö heidän sydämensä. Tämän perusteella kyseessä on siis tuskin se henkilö, johon ensimmäisenä haluaisi törmätä. Ensinäkemältä Howl on kuitenkin hyvin karismaattinen. Muiden hahmojen huomio keskittyy nopeasti häneen tämän astuttua tilanteeseen kuin tilanteeseen. Howl on kuitenkin myös hyvin dramaattinen ja turhamainen. Tämän koti pursuaa tavaraa, ja ulkonäkö on hänelle erittäin tärkeä. Parhaiten hahmon dramaattisuus tulee elokuvassa ilmi, kun Sophie on linnaa siivotessaan sekoittanut vahingossa Howlin hiusvärit, jonka johdosta Howlin hiustenvärjäys epäonnistuu ja tämä ei ole lainkaan tyytyväinen lopputulokseen. Huutonsa ja riehumisensa jälkeen Howl lamaantuu täysin ja tämä alkaa kutsua pimeitä henkiä.

suhteet & hahmokehitys

Erämaan noita

 Erämaan noidan ja Howlin historiaa ei kuvata elokuvassa paljoa, mutta Howlin kertoman perusteella voidaan päätellä, että kaksikon välillä on aikoinaan ollut alkavaa kipinää. Erämaan noita alkoi kuitenkin pelottamaan Howlia, ja tämä tapansa mukaan pakeni tilannetta täysin. Erämaan noita sen sijaan ei aikonut päästää Howlia näin helpolla, vaan etsii tätä kätyriensä avustuksella jatkuvasti. Erämaan noidalla vaikuttaakin olevan jonkinlainen pakkomielle Howlista. Todennäköisesti tämä tietää, ettei Howl rakasta häntä, mutta tämä haluaa silti saada tämän täysin itselleen.

Howlin suhtautuminen erämään noitaan on hyvin välttelevä, ja tämä myös myöntää Sophielle edelleen pelkäävänsä tätä. Howlilla on erilaisia loitsuja ja magiaa sisältäviä tavaroita pitämässä noitaa loitolla liikkuvasta linnasta, eikä hän aio mennä itse tekemään tästä selvää. Kun Howlille kuitenkin selviää, että erämaan noita on kironnut Sophien, tämä vaikuttaa huolestuvan asiasta lisää. On myös mielenkiintoista, että kun Erämaan noita menettää voimansa ja muuttaa Sophien mukana asumaan liikkuvaan linnaan, ei noidan ja Howlin välillä ole juurikaan yhteisiä kohtauksia. Erämaan noita kyllä ihastelee Howlia, mutta Howl ei kiinnitä tähän juurikaan huomiota. Hän antaa tämän asua linnassa muiden mukaan sattuneiden hahmojen mukana, mutta ei ole sen suuremmin kiinnostunut keskustelemaan tämän kanssa. Howlin hahmokehitys näkyy kuitenkin jo siinä, että tämä antaa ikääntyneen Erämaan noidan asua linnassaan heidän yhteisestä historiastaan huolimatta. Howlin turhamaisen ja pelkurimaisen ensivaikutelman alla on siis todella myös anteeksiantava ja välittävä hahmo.

 

Calcifer

Tulidemoni Calciferin ja Howlin välillä on vahva yhteys. Jos toinen kuolee, myöskään toinen ei voi olla elossa. Kun Calcifer esitellään elokuvassa ensimmäisen kerran tämän puhuessa Sophien kanssa, saa nopeasti käityksen, että Howl on julmasti vanginnut tämän työskentelemään itselleen. Monelta osin tämä onkin totta, sillä Calcifer mahdollistaa koko liikkuvan linnan olemassaolon ja etenemisen, eikä Calcifer pääse liikkumaan itse paikaltaan mihinkään. Howlin ja Calciferin välillä vaikuttaa kuitenkin koko elokuvan ajan olevan myös jonkinlainen ystävyys, mikä heijastuu lähinnä näiden luottamuksesta toisiinsa sekä kiusoittelevasta sanailusta. 

Myöhemmin selvitetään Calciferin ja Howlin yhteyden syntymistä. Calcifer oli alunperin tähdenlento, joka ei halunnut vielä kuolla. Nuori Howl sai tähdenlennon kiinni ja solmi tulindemonin kanssa sopimuksen, jonka kautta Howl sai Calciferin voimat käyttöönsä, ja Calcifer taas sai Howlin sydämen ja jatkaa elämäänsä. Vaikka Calciferin on oltava Howlille tärkeä jo siitä syystä, että tämä ylipäätään pysyy hengissä, vaikuttaa Howl alusta asti aidosti välittävän Calciferista myös jollakin syvemmällä tasolla. Tämä on myös ymmärrettävää, sillä kaksikko todennäköisesti tuntee toisensa kaikki salaisuudet, kun he ovat olleet yhdessä lapsuudesta tähän päivään, ja riippuvaisia toisistaan. 

Vaikka kaksikon välillä on ystävyys jo elokuvan alusta asti, heijastuu Howlin hahmokehitys myös Calciferiin elokuvan lopussa. Howl on valmis päästämään Calciferin vapauteen sopimuksen murruttua, vaikka tämä tarkoittaa myös koko linnan tuhoutumista lopullisesti. Myöhemmin Calciferilla tulee kuitenkin ikävä ystäviään, ja tämä sattumien kautta muodostunut perhe saa edelleen nauttia Calciferin seurasta ja tämän mahdollistamasta taikuudesta.

 

Sophie

Sophien ja Howlin välinen suhde on yksi elokuvan pääjuonia, ja Howlin hahmokehitys kulkee oikeastaan käsi kädessä heidän tarinansa kanssa. Sophieen Howl törmää aivan ensimmäisen kerran hyvin lyhyesti lapsuudessaan, kun Sophie on matkustanut ajassa taaksepäin ja kertoo odottavansa tätä tulevaisuudessa. Vaikka tapahtuma on hyvin lyhyt, se on todennäköisesti pysynyt vahvasti Howlin mielessä siihen päivään asti, kun hän viimein vuosien päästä löytää tämän kadulla.

Erämaan noidan kirottua Sophien 90-vuotiaaksi, mutta Howl ilmeisesti näkee kirouksen taakse alusta asti. Vaikka Hol aluksi hermostuu Sophien siivousintoiluun tämän saavuttua liikkuvaan linnaan, alkaa hän ajan mittaan arvostaa Sophien päättäväistä, mutta rauhallista persoonaa. Howl myös käyttää taikakykyjään aluksi suureksi osaksi omiin hyötyihinsä (esim. linnaa suojaavat loitsut, jotta Erämaan noita ei löytäisi häntä) mutta tunteiden kehityttyä Sophieta kohtaan tämä luo häntä varten valtavan kukkakedon ja muuttaa Liikkuvan linnan sisätiloja ajatellen Sophien ja muiden linnan asukkaiden viihtymistä. 

Howl ei myöskään halua esittää itseään haavoittuvaisena, vaan piilottaa voimistuvan kirouksensa kaikilta muilta paitsi Calciferilta. Kirous saa elokuvassa Howlin muuttumaan ihmisestä hirviöksi, ja takaisin ihmiseksi muuttuminen vaikeutuu joka kerta. Sophien saadessa kirouksen selville Howl pakenee asiaa, eikä tämä ota apuja vastaan sen kummemmin Sophielta kuin Calciferiltakaan. Elokuvan lopussa Howl on kuitenkin niin sodan ja kirouksen raatelema, että hänen on pakko antaa Sophien korjata tilanne omalla tavallaan ja ottaa apua vastaan. Elokuvan lopussa nähtävä Howl vaikuttaakin olevan aiempaa ajattelevaisempi ja aidompi, vaikka samalla hänessä varmasti pysyy myös dramaattisuus, sillä se yksinkertaisesti vaikuttaa kuuluvan hahmoon. Sophie ja Howl ovatkin täydellinen esimerkki parista, jossa vastakohdat täydentävät toisiaan!

 

Tunnistan itsessäni piirteitä sekä Sophiesta että Howlista. Parhaiten tilannetta kuvaa ehkä se, että ulkoisesti moni uskoisi minun olevan kuin Sophie, mutta sisäisesti olen samanlainen sekasotku kuin Howl, ja läheiset ystäväni myös tuntevat paremmin tämän puolen minussa. Olen myös kamppaillut ulkonäkökeskeisyyden kanssa paljon, ja voisin hyvin nähdä itseni huonona päivänä romahtamassa siitä, että hiusteni värjäys menisi pieleen… Lisäksi Howlin hahmo on toiminut kauan inspiraationa esimerkiksi useille asuilleni. Pidän hahmossa erityisen paljon siitä, kuinka tässä yhdistyy sekä maskuliinisia että feminiinisiä piirteitä. Kiitos siis heille, jotka ovat olleet mukana suunnittelemassa hahmon tyyliä!

Liikkuva linna on ehdottomasti yksi suurimpia “turvaelokuviani”. Olen nähnyt elokuvan luvattoman monta kertaa, ja silti palaan siihen aina uudestaan. Lisäksi elokuva päätyy usein pyörimään taustalle heikkona hetkenä, jos en jaksa ajatella mitä katsoisin. Ehkäpä tämänkin vuoksi myös elokuvan hahmoista on muodostunut ajan saatossa niin tärkeitä!

I give up. I see no point in living if I can't be beautiful.

– Howl Jenkins Pendragon 

 

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Elokuvien lumoissa

Blogi ja Instagram Elokuvien lumoissa (@elokuvienlumoissa) Olen 20-vuotias elokuvaharrastelija. Blogin pääpaino on ollut viime vuodet animaatioelokuvien arvosteluissa, erityisesti Disneyn, Pixarin ja studio Ghiblin tuotoksissa. Lisäksi pyrin täyttämään Instagramia esimerkiksi erilaisilla kyseilyillä, ja tykkään myös blogin puolella kokeilla ajoittain uusia genrejä!

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button