Blogit

Galaxy Of Terror (1981)

Roger Corman tunnetaan b-elokuvien ykkösnimenä. Hän on tuottanut ja ohjannut satoja b-elokuvia 50-luvulta, tähän päivään asti. 70-luvun lopulla hänen piti tuottaa jopa ensimmäinen Alien-elokuva. Koska tämä mahdollisuus meni sivu suun, päätti hän tehdä oman Alien “ripoffin” ja avukseen hän sai mm. nuoren James Cameronin lavastajaksi (Production Designer) elokuvaan. Ohjaajaksi hommaan ryhtyi melko tuntematon Bruce D. Clark. Vaikka elokuvan budjetti oli 10 kertaa pienempi kuin Alien ykkösen, osoittautui leffa oikein mainioksi avaruuskauhuksi, ja kulttiklassikoksi. Päätin katsoa miltä elokuva näyttää nykypäivänä.

Galaxy Of Terror (1981)

Maankaltaisen planeetta Xerxeksen johtaja “Planet Master” käskee militäärisen pelastusryhmän lähteä toiselle planeetalle nimeltä Morganthus etsimään kadonnutta alusta ja sen miehistöä. Kaikki ei mene suunnitelmien mukaan ja alus tekee pakkolaskun planeetalle, jonka keskellä sijaitsee erikoinen pyramidi ja planeetta on täynnä erilaisia vaaroja…

Ensiksi täytyy mainita elokuvan visuaalinen puoli. Pienestä budjetista on otettu kaikki irti ja James Cameronin luomat lavasteet tuovat vahvasti mieleen hänen myöhemmin tulleet elokuvat Terminator ja varsinkin Aliens.

Myös Alien elokuvan H.R.Gigerin taide tulee mieleen.

Myöskin alukset ja puvustukset ovat aikaansa nähden huippuluokkaa, eivätkä kalpene Alien elokuvalle pahasti. varsinkin VHS-kasetilta katsottuna tämä on toiminut kuin väärä raha. Tosin Blu-rayn tuoma HD-tarkkuus paljastaa hieman muovisia lavasteita, mutta ei pahasti. Myöskin ensimmäisen Star warsin vaikutus näkyy elokuvassa ja varsinkin elokuvan alkupuolella on huomattavissa yhtäläisyyksiä alkuperäisten star warsien designeihin. Kaikki on kumminkin melko tyylikästä ja uppoaa nostalgiannälkään loistavasti. 

Miinuksena voisi mainita parit avaruusörkit, jotka ovat vanhentuneet melko pahasti, mutta niissä on mukavaa b-leffan tuntua.

Gore taas on elokuvassa aivan top-notch ja varsinkin yksi päänräjäytys kohtaus oli oikein näyttävää kamaa. Tällaista ei näe varsinkaan nykyäajan blockbuster leffoissa. 

Quest-aluksen seinillä nähtävät laatikot ovat poisheitettyjä McDonaldsin rasioita.

Siinä missä elokuvan juoni alkaa Alien ripoffilla ja jatkuu päättömällä haahuilulla pitkin planeettaa, vaarasta toiseen astuen, on elokuvan lopputwisti yllätävän omaperäinen. Elokuvassa nähdään myös erikoinen kohtaus, jossa jättimäinen mato raiskaa alastoman naisen (Taaffe O'Connell). Roger Corman vaati saada tämän kohtauksen elokuvaan. Näyttelijätär meinasi murskaantua painavan madon alle oikeasti. 

Kaiken kaikkiaan elokuvan tunnelma on vainoharhainen ja jopa trippaileva.

Näyttelijäkaarti on elokuvassa yllättävän kova. Freddy Kruegerin legendaarinen näyttelijä Robert Englund tekee roolin Rangerina. Englund pääsee jopa taistelemaan itseään vastaan, joten Freddy vs Freddy on periaatteessa tässä nähtävissä, heh. 

Onnenpäivien Joanie Cunninhamia pitkään näytellyt Erin Moran on aluksen empaatikko Alluma. 

Rob Zombien lempinäyttelijä Sid Haig on Quuhod, jolla on pakkomielle kristallisiin heittotähtiinsä. Miehellä on vain yksi repliikki koko elokuvassa: ” I live and die by the crystals.

Twin Peaksin Sarah Palmer, eli Grace Zabriskie on järkensä menettävä Captain Trantor.

Kippari Kalle-elokuvasta tuttu Ray Walston nähdään Korena, aluksen kokkina.

Edward Albert on Cabren, joka osoittautuu lopulta elokuvan protagonistiksi.

Elokuvan pituus on vain 1h 22min ja se lopuukin kuin seinään, mutta samalla se on juuri oikean pituinen tällaisen leffan kestoksi ja yhtään tyhjäkäyntia ei ehdi tapahtua.

Summa summarum elokuva on yksi parhaista 80-luvun Alien Ripoffeista. Siinä on hyvä tunnelma ja näyttävät lavasteet. Välillä se keikkuu siellä rajoilla, että tahanton koomisuus alkaa ottamaan vallan, mutta sekin on vain erittäin viihdyttävää, kun kyseessä on tällainen b-kauhuelokuva. Välillä taas elokuva näyttää yhtä näyttäviä visuaaleja, kuin aikansa tunnetuimmissakin elokuvissa. Itse olen aina ollut perso scifikauhun genrelle, joten tämäkin elokuva on oikein tervetullut kokoelmiini.


Omituisinta elokuvassa on sen klassinen mainosjuliste, joka Cormanin tyyliin ei liity leffaan juuri ollenkaan, vaan matkii 50-luvun skifileffojen julisteita. 

Suositellaan katsomaan ainakin kerran eläessään.

“Doubt is demon brother to despair; The demon's tale Outwithers those who dare not dare.” – Commander Ilvar

– Kai Kumpulainen 29.11.2021

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button