Blogit

Robin Hood: Prince of Thieves (1991)

Olen viimeaikoina katsellu eri versioita klassisesta tarujen sankarista Robin Hoodista. Mitä kummallisempia virityksiä on tullut vastaan, mutta nyt pääsemme siihen teokseen, joka on itselleni se tunnetuin (jos Disneyn “kettu” Robin hoodia ei lasketa). Kyseessä on Kevin Reynoldson (Waterworld, 187) ohjaama megablockbusteri, joka Terminator kakkosen ohella tienasi eniten lippuluukuilla vuonna 1991. Viime kerrasta oli vierähtänyt parikymmentä vuotta, joten oli aika tarkastaa, miten tämä Robbari oli kestänyt aikaa…

Robin Hood: Prince of Thieves (1991)

Juoni on melko perinteinen Robin Hood juoni. Robin of Locksley palaa ristiretkimatkoiltaan huomatakseen, että hänen isänsä Leijonamieli on surmattu ja että hän joutuu pakenemaan metsiin. Metsissä mies tapaa joukon iloisia miehiä, joihin hän lyöttäytyy, kostaakseen isänsä kuoleman ja pistääkseen Nottinghamin järjestykseen Robin Hoodina. Nottinghamia johtaa julmalla otteellaan Seriffi, joka on myös Locksleyn isän surman takana. Apunaan Robinilla on mauri nimeltä Azeem, joka on Hoodille henkensä velkaa…

Muistan miten aikanan tämä elokuva “modernisoi” Robin Hoodin hahmon ja tarinan. Taakse jäivät tunnusomaiset sukkahousut, viikset, huppu ja sulkahattu. Tällä Hoodilla oli rosoisempi ja rokkaavampi ulkoasu, eikä miestä Robbariksi tunnistanutkaan, ellei tätä tiennyt. Mukaan tarinaan oli ekaa kertaa saatu hieman tummaa verta ja Morgan Freemanin esittämä mauri Azeem, oli aivan uusi juttu Robin Hoodin folkloressa. Tosin vuonna 2018 versiossa tämä hahmo toistuu lähes samana, mutta tällä kertaa hahmosta leivottiin Pikku-Jussi Azeemin sijaan. 

Myöskin tarinan lisätty noita Mortianna oli aivan uusi hahmo ja toi mukaan tuon ajan suosittuja kauhu/fantasia elementtejä. Muutenkin tämä versio oli hitusen synkempi ja väkivaltaisempi Robin hood-elokuva, aiempiin verrattuna. Synkkyyksien ja verenvuodatuksen lisäksi elokuvassa oli hieman samaa tunnelmaa, kuin muutama  vuosi aiemmin ilmestyneissä Indiana Jones-elokuvissa. Täysin vakavaksi tässä elokuvassa ei olla menty, vaan tietty seikkailuhenkinen huumori ja kepeys on säilytetty. Kuullaan elokuvassa myös kiroilua ja mukana Christian Slaterin heittämä Fuck-sana, jota ei ollut 1100-luvulla edes keksitty. Itsekkin piti kelata takaisin ja kuunnella, että sanoiko hän tosiaan noin. Laini menee tarkalleen “Fuck me, he cleared it!” ja se oli improvisoitu. 

Visuaalisesti elokuva on melko näyttävä aikalaisekseen ja efektit ja lavasteet ovat toteutettu hyvin.

Elokuvassa on valtava määrä aikansa huippunäyttelijöitä. Pääroolin kaappasi Kevin Costner, joka ei mielestäni muistuta Robin Hoodin hahmoa paljoakaan, mutta sopii eeppisen seikkailuelokuvan keulakuvaksi vallan mainiosti, samoin kuin myöhemmin ilmestyneessä Reynoldsin ohjaamassa Waterworldissa.

Morgan Freeman on hyvä kaikissa rooleissa mitä hän tekee ja tässäkin hän todistaa olevansa yksi parhaista sivuhahmoista. 

Mary Elizabeth Mastrantonio on Marian neitona toimiva tapaus. Mastrantonio on nähty mm. elokuvissa Scarface ja The Abyss.

Suosikkiörisijäni Michael Wincott (The Crow) on mukana Seriffin serkkuna. Miehen korinaa on aina hauska kuunnella.

Christian Slater ei ole koskaan kuulunut suosikkeihini, mutta nostalgia alkaa tehdä tehtävänsä ja oli hauska bongata hänetkin Will Scarlettina, vaikka aika ärsyttävä tyyppi tämäkin hahmo oli.

Elokuvan parasta antia mielestäni oli mm. Harry Potterien Kalkaroksena tunnettu edesmennyt Alan Rickman. Rickmanin suusta kuullaan kaikki parhaat lainit, kun hän esittää kieron vimmaisesti Nottinghamin Seriffiä. Mies on elementissään tällaisissa rooleissa. Alan Rickamin heittämä klassikkolaini “Locksley, i'm going to cut your heart out….with a spoon” oli Rickmanin täysin improvisoima ja hän joutuu elokuvassa jopa selvittämään, miksi näin sanoi. 

Brian Blessed (Flash Gorson) nähdään Robin Hoodin isänä ja onpahan elokuvassa myös mukana Sean Connery Kuningas Richardina. Sean Connery on näytellyt aiemmin Robin Hoodia elokuvassa Robin and Marian (1976), joten tässä oli ehkä pieni viittaus kyseiseen elokuvaan. 

Cary Elwes kieltäytyi aikoinaan Robin Hoodin roolista, koska piti elokuvan juonta vähän liian väkisin väännetyltä, mutta esitti Robbaria kumminkin pari vuotta myöhemmin Robin Hood: sankarit sukkahousuissa-elokuvassa, joka parodioi melko tarkasti Kevin Costnerin esittämää leffaa. 

Musiikit elokuvassa ovat Michael Kamenin varmaa käsialaa ja toimivat loistavasti tuomaan eeppisen seikkailun tuntua. Bryan Adamsin esittämästä (Everything I Do) I Do It for You-kappaleesta tuli valtava hitti elokuvan ilmestyessä ja sitä kuullaan edelleen päivittäin eri radiokanavilla.

Elokuvasta tehtiin ajan mukaisesti valtavasti oheistuotteita, kuten leluja, vaatteita, sarjakuvia ja videopelejä (mm. Nes, ja Gameboy).

Omistamani Soul median Blu-rayn kuvanlaatu oli aika kelvoton ja muistutti kaikkine roskineen ja naarmuineen kuin vhs:ltä suoraan siirettyä. Se ei myöskään ollut extented cut, joten pidennettyä versiota en ole vieläkään nähnyt. Toivottavasti se tulee joskus 4k uhd-versiona markkinoille.


Kaikista tähän mennessä katsomistani Robin Hood-elokuvista tämä on ollut mieluisin. Se ei ole mielestäni täydellinen elokuva, eikä edes täydellinen Robin Hood-elokuva, mutta siinä on sopivassa suhteessa seikkailua, huumoria, romantiikkaa, väkivaltaa ja mahtava näyttelijäkaarti. Suositellaan katsottavaksi edes kerran eläessään, tai jos aiot katsoa vain yhden Robin Hood “modernisoinnin”.

– Kai Kumpulainen 27.10.2021 

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button