Blogit

The Fog – Usva (1980)


John Carpenterin alkupään tuotanto, kuten Pako New Yorkista, Säpinää Chinatownissa, Halloween, Pahan kehä ja The Thing kuuluvat kuvastoon mitä lapsena ja nuorena tuli katsottua ja ovat siksi tärkeitä elokuvia, siinä missä kelle tahansa elokuvaharrastajalle. Silti en ole herran koko tuotantoa koskaan fanaattisesti kahlannut läpi ja muutamia “klassikoita” on vielä näkemättä. Carpenter elokuvat ovat niin vahvasti sitä lapsuutta ja nuoruutta, joten olen aika verkkaisesti niitä uudelleen katsonut silloin tällöin. No nyt päätin korkata lahjaksi saamani upean The Fog – Usva (1980) 4k UHD blu-rayn ja katsella millaisesta kummitustarinasta tässä on kyse. Kuvanlaatu oli ainakin priimaa, mutta oliko leffa itsessään mistään kotoisin…

The Fog – Usva (1980)

Kalastajakylä Antonio Bay perustettiin 100 vuotta aikasemmin. Samalla kylästä surmattiin joukko merirosvoja perustajien johdosta. 100-vuotta myöhemmin kylässä pidetään satavuotisjuhlia, kun outo hehkuva usva saapuu mereltä rantaa kohti. Merirosvot ovat tulleet kostamaan kohtaloaan…

Usvassa on mukana paljon Carpenterin luottonaamoja, kuten pääosatyypit Jamie Lee Curtis ja Tom Atkins. Myöskin Adrienne Barbeau (Pako New yorkista) on mukana radiotoimittajana (The Thingissä hän oli tietokoneen ääni). Adrienne onkin isossa roolissa tälläkertaa. Nancy Loomis on myös tuttu Halloween leffoista, samoin Halloween leffojen seriffi Charles Cyphers. Spesiaaliefektilegenda Rob Bottin tekee myös roolin leffassa johtaja-aaveena (koska oli niin iso mies), samoin itse herra Carpenter (vaikka häntä ei ole lopputeksteissä kreditoitu). Carpenter on isä Malonen assistantti.

Kauhuelokuvana se ei ole nykymittapuulla kovinkaan pelottava. Toinen synti mitä se ajalleen tyyppillisesti tekee, on jumpscaret. Uhan kohdatessa pakoauton jumiin jääminenkin on aika klisee. Myöskään itse tappokohtaukset eivät ole kovinkaan näyttäviä, mutta se minkä elokuva tekee oikein on sen mahtava tunnelma. Carpenter on ollut aina hyvä tunnelmanluojana ja tässäkin elokuvassa tunnelma on hyvä. Elokuvaa kannattaakin ajatella tällaisena leirinuotio-kummitus-tarinana, jonka on tarkoitus olla lähinnä “spooky”. 

Visuaalisesti usva-efekti on tehty komeasti. Siinä on saanut hetken savukonetta pitää päällä. Myöskin valaistus on hyvännäköistä ja onneksi itse merirosvot pidetään aina pimennossa, jolloin mitään tahatonta koomisuutta tai kökköyttä ei pääse syntymään ja kummitukset ovatkin melko hyvin kestäneet aikaa. Vaikka kyseessä on todella pienen budjetin elokuva ja siihen on käytetty mitätön 1.1. miljoonaa, ei se siltä tunnu, enkä missään vaiheessa tajunnut katsovani noin pienen budjetin elokuvaa, mikä on mieletön saavutus.

Carpenterin elokuvissa tunnelmaa parhaiten luo niiden mahtava musiikki, jonka Carpenter on itse soittanut syntikoillaan. Vaikka musiikki onkin yksinkertaista on se samalla pirun toimivaa ja jäin tälläkin kertaa ihastelemaan sitä päällimmäisenä. Soundtrack pitäisi saada dc:nä jostain.

Vaikka en tunnetusti ole tavanomaisten kauhuelokuvien kovin fani ja pidän siitä että kauhu on elokuvassa vain yhtenä tehokeinona (tyyliin Terminator, Predator) ja kummituselokuvat ovat ehkä vähiten kiinnostava kauhugenre, niin pidin tästä elokuvasta yllättävän paljon. En tiedä katsonko sitä ihan heti uudelleen (ehkä katsonkin), tai kelle tätä voisi suositella, mutta ehkäpä jos olet samanlaisessa jamassa kuin minä, että diggaat Carpenterin leffoista, mutta et ole nähnyt vielä niitä kaikkia, niin siinä tapauksessa tämäkin kannattaa ehdottomasti katsoa. Leffa jää ehdottomasti hyllyyn ja menee muiden Carpentereiden kanssa kunniapaikalle. 

Elokuvasta on tehty remake vuonna 2005. Sitäkään en muistaakseni ole nähnyt. Enka taida ihan heti katsoakaan. Tämä teos ei tarvitse remakea. Sen sijaan suosittelen saman ajan The Mist – Usva-elokuvaa sen mainion lopun takia.

-Kai Kumpulainen 26.7.2021

4K UHD Blu-ray julkaisu

Julistetaidetta vuosien varrelta:

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button