Blogit

Wonder Woman (2009)

 
Ennen uuden Wonder Woman elokuvan näkemistä päätin sivistää itseäni katsomalla kehutun, vuoden 2009 Wonder Woman-animaatioelokuvan, hankkimaltani blu-rayltä. DC-animaatiouniversumin elokuvat ovat olleet lähtökohtaisesti erittäin laadukkaita ja lähestulkoon parempia, kuin osa live-action elokuvista. Ne ovat olleet myös huomattavasti syvällisempiä ja monitasoisempia, kuin esim. Marvelin animaatioelokuvat, jotka perustuvat pitkälti taistelukohtauksiin. Tähän on yleensä syynä se, että tarinan pohjana on käytetty jotain kiitettyä klassikkosarjakuvaa ja elokuva on uskollinen lähteelle, kuten tässäkin tapauksessa. Elokuvan juoni pohjautuu George Perezin kirjoittamaan sarjakuvaan ja erityisesti vuoden 1987 “Gods and Mortals” sarjakuvan tarinaan. Wonder Woman on neljäs alkuperäisistä DC-universumin animaatioelokuvista.

Wonder Woman (2009)

Hippolyta amazoni-armeijoineen käy taistelua sodan jumalaa Aresta vastaan, lopulta päihittäen tämän. Hippolyta yrittää surmata Areksen, mutta ylijumala Zeus puuttuu peliin ja kieltää tämän. Vastapalvelukseksi Hippolyta saa salaisen saaren “Themysciran”, jonne amazonit voivat asettua elämään rauhassa, ilman miehiä. Ainut mies saarella on ikuisena vankina pysyvä Ares. Kunnes eräänä päivänä amerikkalainen taistelulentäjä Steve Trevor ilmataistelun aikana syöksyy näkymättömälle saarelle, juuri kun saaren suojaus on hetkeksi pois päältä. Hippolyta järjestää kilpailun vahvimmasta amazonista joka veisi Trevorin takaisin ulkomaailmaan…

Elokuvassa on melko samat lähtökohdat, kuin vuoden 2017 Wonder woman live-actionissa, sillä erolla, että se on huomattavan raaka ja enempi aikuisemmalle yleisölle suunnattu. Mukana on mm. kiroilua, puhetta sänkypuuhista yms. Alun yhtäläisyyksien jälkeen leffa muuttuu, kun Diana ja Trevor saapuvat takaisin Amerikkaan, mutta nykyaikaan, eikä vanhaan sota-aikaan, kuten live-actionissa. Loppu onkin täysin erilainen ja sisältää eeppisen taistelun Areksen joukkojen ja Amazonien välillä Washington DC:ssä.

Jos pidit Liveactionin hurmuri-Trevorista, niin saatat pettyä tämän leffan Steve Trevoriin, joka on sovinistinen sika ja ihmisperse. Elokuva käsitteleekin aiheinaan Sovinismia, feminismiä, naistenoikeuksia ja sitä miten eletään miesten maailmassa. Jopa amerikkalainen pikkutyttö itkee kun hän ei pääse poikien miekkaleikkeihin ja on aina pelastettavan roolissa. Aiheita käsiellään siitä näkökulmasta, mitä ne olivat vielä vuonna 2009.

Tähän elokuvaan on otettu paljon vaikutteita Kreikan jumal-tarustoista ja se käsittelee niitä enemmän, kuin aikaisemmin ennen vuotta 2009 on Wonder Womanissa käsitelty. Myös puvut, hahmot ja paikat ovat suoraan kreikkalaisista tarinoista.

Animaatio elokuvassa on tuttua DC:n animaatioleffoista, mutta hahmojen liikkeet varsinkin taistelukohtauksissa ovat sulavia ja hyvännäköisiä. Sanoisin, että animaatio on vähintään ok-tasoa ja helppoa katsoa.

Ainut häiritsevä asia leffassa on se, että WW:llä on yhtäkkiä käytössään klassinen näkymätön lentokone, mutta asiaa ei selitetä mitenkään, että miten muinaisella amazoni-saarella on käytössä tuollaista tekniikkaa.

Elokuvaa on ilmestyessään kehuttu sen huumorista, aikuismaisesta otteesta sovinismiin ja sen yllättävän rankoista taistelukohtauksista. Tuntiin ja 15 minuuttiin on saatu tungettua älyttömän paljon asiaa, ilman että se tuntuu tukkoiselta sekasotkulta ja se esittelee Wonder Womanin hahmon loistavasti. Se on omasta mielestäni miltei parempi kuin liveaction versiot aiheesta ja haluaisinkin nähdä tämän elokuvan liveactionina. En ole vielä nähnyt uutta WW-elokuvaa tässävaiheessa, mutta luulen, että animaatio päihittää senkin helposti. Suosittelen tutustumaan, jos aihe ja hahmo yhtään kiinnostaa. Tämä on todella tiivispaketti, joka esittelee hahmon alkuperäistarinan loistavasti. Seuraavaksi olisi vuorossa Wonder Woman: Bloodlines-animaatio elokuva.

– Kai Kumpulainen 2.1.2021

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button