Blogit

Blade (1998)

 
Vuonna 1998 ostin Tallinnan Mustanmäentorilta VHS-kasetin, jonka päällä luki “Musta Dracula” ja kannessa komeili Wesley Snipes kovannäköisenä pitkässä nahkatakissa. Hassusti nimetyn kasetin tekstitykset olivat kuin suoraan googlekääntäjällä käännetyt ja ne naurattivat kökköydessään, mutta itse leffa oli rakkautta ensisilmäyksellä. Elettiin ysärin loppupuoliskoa ja sarjakuviin perustuvat elokuvat alkoivat olla tasoa “Batman & Robin” ja “Steel”. Tämä Marvelin sarjakuvaan perustuva elokuva oli aivan eri tasoa. Se oli synkkä, aikuisille suunnattu k18-elokuva, joka oli enemmän kauhua ja väkivältää yhdistelevä verikekkeri, kuin värikkäissä viitoissa kikkailtu lelumainos. Sinä vuonna tuo oli jotain tuoretta ja palautti genren takaisin sen ajan suosikkisarjisleffojen, kuten The Crown ja Tim Burtonin Batmanin tyyliin, mutta tuoreella näkemyksellä. Pääosaa esitti tumma mies, mutta edes tuohon aikaan se ei ollut mikään juttu, vaan ihan luonnollinen asia. Ihmetyttääkin, miten 20 vuoden jälkeen joku Black Panther on edistyksellistä, koska supersankari on tummaihoinen, vaikka Marvel teki saman tempun jo vuosikymmeniä aikaisemmin, ilman sen suurempia ihmetyksiä. Olen omistanut ja katsonut elokuvan kaikissa eri formaateissa useasti vuosien varrella, mutta nyt kun sain käsiini tuoreen 4k uhd blu-rayn oli taas aika nostaa Daywalker pöydälle. Kyseessä on elokuva nimeltä Blade!

Blade (1998)

Eletään maailmassa, jossa vampyyrit ovat totta. Heitä on joka puolella ja he ovat soluttautuneet isoimpiin järjestöihin ja päättäjiin. Heidän kätyreinään päiväaikaan toimivat ihmiset, jotka ovat kääntyneet heidän puolelleen. Yhtenä yönä raskaana olevaa Vanessa Brooksia puree Vampyyri. Lapsi syntyy, mutta äiti kuolee synnytyksessä. Lapsesta kasvaa vampyyrin kaltainen hahmo, joka kestää auringonvaloa ja valkosipulia, mutta janoaa verta. Veriseerumin voimin ja aseteknikko Whistlerin avulla hän käyttää voimiaan tappaen vampyyreitä yksi kerrallaan, kostaen äitinsa ja oman kohtalonsa.  

Kun aloin katsomaan tätä elokuvaa tällä kieroksella pitkän tauon jälkeen, muistin taas sen, minkälaiset supersankarileffat saivat minut aikanaan genren faniksi. Blade edustaa juuri sitä oikeaa tyyliä. varsinkin tämä ensimmäinen osa, joka ei vielä mennyt kovin överiksi miltään osin, tai liian sarjakuvamaiseksi, vaan oli melko maanläheinen vielä. Täytyy myöntää, että varsinkin elokuvan alkupuolella olin aika täpinöissäni. Ai että tätä oli ilo katsoa pitkästä aikaa. Lempielokuvani Matrix ei ollut vielä ilmestynyt tämän aikaan, mutta samankaltaista visuaalisuutta on havattavissa molemmissa elokuvissa puvustuksen, musiikin ja värimaailman kanssa. Elokuva on ilahduttavan karu, rosoinen ja “badass” sarjakuvaelokuvaksi. Ja jos ei tiedä, että kyseessä on Marvel-elokuva, ei sitä välttämättä edes tästä havaitse, mikä on mielestäni tässä tapauksessa bonusta.

Elokuvan vampyyrit ja verenhimo on suora viittaus huumeisiin ja addikteihin. Myös sankari itse kamppailee samaa addiktiota vastaan, mitä taas hänen vastustajansa levittävät, kuin symboliset huumediilerit. 

Elokuva oli visuaalisesti edelleen komean näköinen, varsinkin 4k-tarkkuudella. Pahiten oli vanhentuneet muutamat CGI-efektit. Onneksi niitä ei ole elokuvassa liikaa. Silti ne tavallaan omaan silmään toimivat, koska sellaisia ne on aina olleet ja yhtä hyvältä/huonoilta ne ovat aina näyttäneet. Uudelle katsojalle ne voivat olla liian kökköjä. Praktikaaliefektit olivat vieläkin hyvännäköisiä. 

Näyttelijöistä Wesley Snipes tekee yhden parhaista, ellei parhaan roolinsa. Myös hänen itsensä suorittamat stuntit ja itsepuolustuskoreografiat ovat todella näyttäviä. Hän on Blade! ketään muuta en osaa kuvitella rooliin. Abraham Whistleriä esittävä Kris Kristofferson on roolissaan sympaattinen kovanaama ja paras näyttelijä tähän rooliin mielestäni. Hänessä on jotain kummaa karismaa. Stephen Dorff Deacon Frostina on mielestäni onnistunut castaus kanssa ja hän on juuri niin ärsyttävä ja häikäilemätön kuin pitää. Udo Kier vanhana vampyyri Gitano Dragonettina on hillityn tyylikäs, niinkuin Udo yleensä tupaa olemaan. Gotham-sarjasta tuttu Donal Logue nousee myös tunnetuimpien hahmojen joukkoon kukkoilevana Frostin oikeana kätenä. Aikuisviihdetähti Traci Lords nähdään sivuosassa leidivampyyrina. N'Bushe Wright Tohtori Karen Jensonina nousee lähes toisen pääosaesittäjän asemaan ja tällä kierroksella huomasin, että hän toimii Bladen sidekickinä koko elokuvan ajan, mitä en ole ennen pannut merkille.

Tyylikkään synkän scoren elokuvalle on tehnyt Mark Isham. Itse soundtrack cd:llä kuullaan paljon hiphop/koneartisteja, joista monikaan ei päätynyt itse elokuvaan, mutta taas elokuvassa kuultavat mainiot Drum'n'bass-kappaleet eivät päätyneet itse soundtrack-levylle. Elokuvan ilmestymisaikaan harrastin paljon underground Jungle ja Drum'n'bass musaa ja olin aivan täpinöissään, kun sitä oli saatu mukaan näin mainioon elokuvaan. Elokuvan tunnetuimmaksi jumputukseksi taas on noussut alun “Bloodbath”kohtauksessa kuultava New Orderin “Confusion (Pump Panel Reconstruction Mix). Kaikessa yksinkertaisuudessaan kymmenminuuttinen biisi on soinut monia kertoja soittimessani 22 vuoden aikana.

Blade aloitti trendin, jonka mukana tuli mm. Underworld-elokuvasarja, mutta mielestäni se ei ollut niin onnistunut.

Elokuvan tietokone-erikoisefektit saattavat näyttää uuden katsojan silmään pahasti vanhentuneilta, mutta muuten suosittelen kaikkien vähänkin aiheesta kiinnostuneiden katsomaan tämän genrensä modernin klassikon ainakin kerran. Se on muuten kestänyt aikaa melko hyvin. Henkilökohtaisesti se pysyy edelleen sarjisleffojen kärkisuosikeissani ja tällä katsomiskerralla muistin taas kuinka hyvästä leffasta onkaan kyse. Elokuvalle tehtiin kaksi jatko-osaa, joista kakkosen ohjasi itse maestro Guillermo Del Toro. Se on myös oikein mainio toimintakauhupläjäys. Kolmas osa ei sitten enää yltänyt kahden ekan tasolle, mutta on mainettaan parempi, mielestäni. Myös tv-sarja ja videopeli tehtiin elokuvalle. Itse hamolle taas löytyy marvelin historiasta piirrettyä ja sarjakuvaa, jo 70-luvulta asti. Elokuvan ohjasi Stephen Norrington.

“Some motherfuckers are always trying to ice skate uphill”-Blade

– Kai Kumpulainen 29.12.2020

Julistetaidetta
Uunituore Zavvi exclusive 4k megaboksi

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button